: KALKÜLÜS II

PROFESÖR HALİL ORUÇ

Matematik (İ.Ö)
Matematik

Bu dersin amacı fonksiyonların Taylor serileri için gerçel sayıların dizileri ve serilerini öğrenmek ve çok değişkenli kalkülüsü öğrenmektir, yani, vektör değerli fonksiyonları, uzaydaki eğrilerin geometrisini, kısmi türevleri, yüzeyleri ve teğet düzlemleri, iki katlı ve üç katlı integralleri, eğri integrallerini ve yüzey integrallarini öğrenmektir. Çok değişkenli kalkülüs kısmı daha sonraki geometri derslerindeki ihtiyacınız olan en temel araçtır.

1   Tam kesin tanımları ile gerçel sayıların dizi ve serilerinin yakınsaması kavramını ve serilerin yakınsama testlerini teorik olarak anlayabilme.
2   . Bir fonksiyonun Taylor serisinin kendisine yakınsadığı durumlarda fonksiyonun yaklaşık değerini Taylor polinomları ile hesaplayabilme.
3   Uzayda hareket eden bir parçacığın çizdiği eğrinin geometrisini bu eğrinin teğetlerini, hızını, ivmesini, eğri uzunluğunu ve eğriliğini bularak inceleyebilme.
4   Zincir kuralını kullanarak fonksiyonların kısmi türevlerini bulabilme.
5   Bir yüzeye bir noktada teğet olan düzlemi kısmi türevleri ve gradienti kullanarak bulabilme.
6   Çok değişkenli fonksiyonların yerel veya mutlak veya kısıtlanmış maksimum ve minimum değerlerini, İkinci Türev Testi veya Lagrange Çarpanları gibi çok değişkenli metotları kullanarak bulabilme.
7   İki katlı ve üç katlı integralleri Fubini teoremini kullanarak tek değişkenli integrallerle veya değişken değişimi yaparak hesaplayabilme.
8   Eğri integrallerini ve yüzey integrallerini hesaplayabilme.

1 Reel sayılar sisteminin tamlığı, en küçük üst sınır özelliği, reel sayıların dizileri, yakınsak diziler, Monoton Yakınsaklık Teoremi
2 Diziler için limit teoremleri, sık karşılaşılan limitler, ıraksak diziler, sonsuza ıraksama, altdiziler, gerçel sayıların dizileri, yakınsak diziler, geometric seriler, ıraksak seriler
3 Seriler için temel yakınsaklık testleri: integral testi, karşılaştırma testleri, oran ve kök testleri; alterne seriler, mutlak ve şartlı yakınsama
4 Kuvvet serileri, Taylor ve Maclaurin serileri, Taylor serisinin yakınsaması, Taylor teoremi, temel transandantal fonksiyonların Maclaurin serileri ve binom serisi
5 Vektörel fonksiyonlar ve türevleri, vektörel fonksiyonların integralleri, uzaydaki eğrilerin uzunluğu, eğrinin eğikliği, ivmenin teğet ve normal bileşenleri
6 Çok değişkenli fonksiyonlar, yüksek boyutlarda limit ve süreklik, kısmi türevler, Artırım Teoremi ve türevlenebilirlik, Karışık Türev Teoremi
7 Zincir kuralı, kapalı türev alma; yönlü türevler ve gradyent vektörü; teğet düzlem ve diferansiyeller, lineerleştirme
8 İki değişkenli fonksiyonların Taylor serileri
9 Uç değerler ve eyer noktaları, İkinci Türev Testi; kapalı ve sınırlı bölgelerde mutlak maksimum ve minimum, kısıtlanmış maksimum ve minimum değerleri için Lagrange Çarpanları metodu
10 Arasınav
11 Diktörtgen şeklindeki bölgeler veya daha genel bölgeler üzerindeki iki katlı integralleri Fubini Teoremini kullanarak tek değişkenli integrallerle hesaplamak, iki ikatlı integrallerle alan, kutupsal formda iki katlı integraller
12 Üç katlı integraller, üç katlı integrallerle hacim, silindirik ve küresel koordinatlarda üç katlı integraller; katlı integrallerde yerine koyma, değişken dönüşümü; momentler ve kütle merkezleri
13 Eğrisel integraller; vektör alanları, iş, dolanım, ve akı; yoldan bağımsızlık, potansiyel fonksiyonları ve korumalı alanlar, tam diferansiyel formlar; düzlemde Green Teoremi
14 Yüzeyler ve yüzey alanları, yüzey integralleri ve akı, Stokes Teoremi, Diverjans Teoremi

Ana kaynak: Hass , J., Weir, M. D. and Thomas , G. B., Jr., University Calculus, Early Transcendentals ,International Edition, 2nd edition, Pearson, 2012.

Yardımcı kaynaklar:
a) Spivak, M. Calculus. Corrected third ed. Cambridge University Press, 2006.
b) Hubbard, J. and Burke Hubbard, B. Vector Calculus, Linear Algebra, and Differential Forms: A Unified Approach. Fourth edition. Matrix Editions, 2009.

Referanslar:
1) Callahan, James J. Advanced Calculus, A Geometric View. Springer, 2010.
2) Bressoud, D. M. Second Year Calculus, From Celestial Mechanics to Special Relativity, Springer 1991.
3) Edwards, H. M. Advanced calculus. A differential forms approach. Corrected reprint of the 1969 original. With an introduction by R. Creighton Buck. Birkhuser Boston, Inc., Boston, MA, 1994.
4) Bressoud, D. M. A Radical Approach to Real Analysis, Second edition. Mathematical Association of America, 2007.

Diğer ders materyalleri: Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları

Ders notları, sunum, problem çözme

1 VZ Vize
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60