: KATEGORİK VERİ ÇÖZÜMLEMESİ

PROFESÖR AYLİN ALIN

İstatistik
İstatistik (İ.Ö)

Kategorik veri analizinin temel elemanlarını, kategorik değişkenleri modellemek için sıklıkla kullanılan modelleri ve bu modellerin altında yatan teoriyi öğretmek ve öğrencilerin bu yöntemleri istatistiksel paket programlar yardımı ile uygulayabilmelerini sağlamaktır.

1   Kategorik değişkenin tanımını yapabilme.
2   Kategorik değişkenler için kullanılan olasılık dağılımlarını ayırt edebilme.
3   Binom, Çoklu ve Poisson dağılımlarına maksimum olabilirlik kestiricilerini elde edebilme.
4   Binom dağılımı ve Çoklu dağılımın parametrelerine ait istatistiksel hipotez testi yapabilme.
5   İki Yönlü Olumsallık tabloları için bağımsızlık testi yapabilme.
6   İki Yönlü Olumsallık tabloları için Duyarlılık ve Özgüllük, İki Oran farkı, Göreli risk ve Odds Oran değerlerini hesaplayabilme.
7   İkili ve çoklu sonuç değişkeni için Lojistik Regresyon Modeli kurabilme.
8   iki yönlü ve üç yönlü olumsallık tabloları için log-lineer model oluşturabilme

1 Kategorik Verinin Tanımı, Kategorik Veri İçin Dağılımlar (Binom, Poisson ve Çoklu Dağılım), Olabilirlik fonksiyonu ve Maksimum olabilirlik kestiricisi,
2 Binom Parametresi İçin Maksimum Olabilirlik Kestiricisi, Binom Parametresinin Testi için Wald ve Olabilirlik Oran test istatistikleri, Binom Parametresi İçin Aralık Kestirimi,
3 Çoklu Dağılım için Parametrelerin Maksimum Olabilirlik Kestiricileri, Belirli bir çoklu dağılımın testi için Pearson Ki-kare ve Olabilirlik Oran test istatistikleri
4 Olumsallık Tabloları için Olasılık Yapısı, Duyarlılık ve Özgüllük, Kategorik değişkenlerin bağımsızlığı, İki Boyutlu Tablolar İçin Olasılık Dağılımları (Poisson Dağılımı, Çoklu Dağılım Ve Bağımsız Çoklu Dağılım)
5 Çalışma Türleri, 2x2 Boyutlu Tablolar İçin İki Oran Farkı, Göreli Risk ve Odds Oranı Hesabı
6 I x J Boyutlu Tablolar İçin Bölgesel Odds Oranı, Belirsizlik Katsayısı ve Gamma Katsayısı Hesabı
7 Odds Oranı, Göreli Risk ve İki Oran Farkı İçin Aralık Kestirimi, İki Yönlü Olumsallık Tabloları İçin Bağımsızlık Testi (Pearson Ki-Kare ve Olabilirlik Oran Test İstatistikleri İle), Artıkların İncelenmesi
8 Arasınav
9 İkili Sonuç Değişkeni İçin Lojistik Regresyon Modeli, Parametrelerin Yorumu, Modele Ait Uyum İyiliği Testi
10 İkili Lojistik Regresyonda Model Seçimi
11 Çoklu Sonuç Değişkeni İçin Lojistik Regresyon Modeli, Referans Kategoriye Dayanan Lojistik Regresyon Modeli
12 İki Yönlü Tablolar İçin Log-Lineer Modeller
13 Üç Boyutlu Tablolar İçin Log-Lineer Modeller
14 Üç Boyutlu Tablolar İçin Log-Lineer Modellerde Uyum İyiliği Testi

Ana kaynak:
A. Agresti, Categorical data analysis, Wiley, 2002.

Yardımcı kaynaklar:
S. E. Fienberg, The analysis of cross-classified data, second edition,MIT press, 1994.
J. Neter, M.H. Kutner, C.J. Nachtsheim, W. Wasserman, Applied Linear statistical Models, Fourth edition, IRWIN, 1996.

Ders anlatımı, kısa sınav, problem çözme.

1 VZ Vize
2 Q Quiz
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + Q * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + Q * 0.20 + BUT * 0.50

Sınavların değerlendirilmesi

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

DEU Fen Fakültesi İstatistik Bölümü
e-posta: aylin.alin@deu.edu.tr