: ARKEOLOJİK PROSPEKSİYON

Maden Mühendisliği (İ.Ö)
Jeoloji Mühendisliği
Makina Mühendisliği (İ.Ö)

Arkeolojik terimler, yerleşmeler ve mimari hakkında genel bilgi vermek, arkeolojik araştırma tekniklerini tanıtmak, arkeolojik araştırma yöntemi olarak arkeometri ve arkeojeofizik hakkında bilgi vermek, arkeojeofizik yöntemler ve uygulamalarını tanıtmak, geniş ve sığ ölçekli jeofizik çalışmalar ve veri toplama, değerlendirme ve yorumlama ilkeleri, kullanılan cihaz ve yazılımların özellikleri, arkeojeofizik araştırmaların dünyada ve Türkiye'de önemi ile ilgili altyapı oluşturmak.

1   Genel arkeoloji terimleri hakkında fikir sahibi olabilme.
2   Arkeolojik alanların mimari özellikleri ve yapılarda kullanılan malzemelerin fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma.
3   Arkeometri ve arkeojeofizik kavramlarını tanıma.
4   Arkeojeofizik araştırmalarda kullanılan cihazların özelliklerini ve veri değerlendirme tekniklerini bilme.
5   Arkeolojik alanlarda uygulanan jeofizik yöntemler (manyetik, elektrik, elektromanyetik, vb) ile geniş ve sığ ölçekli jeofizik çalışmalar hakkında bilgi sahibi olma.
6   Dünyada ve Türkiye'de yapılan arkeojeofizik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olma.
7   Kültürel mirasın önemini bilme; aranması ve korunması süreci hakkında yasal boyutta fikir sahibi olabilme.

1 Giriş. Genel hatlarıyla arkeoloji kavramı.
2 Arkeolojik alanlarda bulunan yapıların mimari ve fiziksel özellikleri
3 Arkeometri ve arkeojeofizik kavramları
4 Arkeojeofizik araştırmalarda kullanılan cihazlar ve özellikleri
5 Arkeojeofizik verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması
6 Arkeolojik alanlarda geniş ve sığ ölçekli jeofizik araştırmalar
7 Elektrik özdirenç tomografi yönteminin arkeolojik alanlarda kullanımına örnekler
8 Ara sınav
9 Manyetik yöntemin arkeolojik alanlarda kullanımına örnekler
10 Elektromanyetik (Yer radarı ve VLF-R) yöntemlerin kullanımına örnekler
11 Arkeolojik alan incelemelerinde seyrek uygulanan jeofizik yöntemler (doğal gerilim, uyarılmış kutuplanma yöntemi, gravite yöntemi)
12 Arkeolojik alan incelemelerinde seyrek uygulanan jeofizik yöntemler (sürekli dalga ve rastgele sinyal radarları, sismik yöntem), dünyada ve Türkiye'de yapılan çalışmalara örnekler
13 Arkeolojik alan incelemelerinde uygulanan çeşitli özel yöntemler ve yeni teknolojiler (metal dedektörleri, jeokimyasal yöntemler, termal algılama, radyometrik yöntemler)
14 Arkeolojik yapıların kültürel açıdan önemi, yapıların aranması ve korunması süreci hakkında bilgiler

Ana kaynak:
- Arkeojeofizik Araştırmalar, Mehmet Ali Kaya, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Kurs Notları No: 2, Ankara, 2007.
Yardımcı kaynaklar:
- Antik Çağda Kentler Nasıl Kuruldu , R.E. Wycherley, Üçüncü Baskı, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 215 sayfa, İstanbul, 1993, ISBN: 9757538183.
- Uygulamalı Jeofizik, Prof.Dr. D. Ali KEÇELİ, İkinci Baskı, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Eğitim Yayınları No:18, 564 sayfa, Ankara, 2012, ISBN: 9789944897471.
- Near Surface Geophysics, Dwain K. Butler, Society of Exploration SEG Investigations in Geophysics Series No. 13, 732 sayfa, Tulsa OK, 2005, ISBN: 9781560801719.

Ders, ödev/sunum, sınav

1 VZ Vize
2 OD Ödev
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.20 + FN * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre öğrencinin başarı notu belirlenir.

Ödevler: %20 ( ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Arasınav: %30 ( ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5 )
Yarıyıl sonu sınavı: %50 ( ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6,ÖÇ7 )

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Kampüsü 35160 Buca-İZMİR