: ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

PROFESÖR AYŞEGÜL PALA

Çevre Mühendisliği
Çevre Mühendisliği (İ.Ö)

Çevre Mühendisliği ile ilgili temel kavramların ve çevre ile ilgili sorunların genel olarak anlatılması. Öğrencilere hava, su, toprak, katı atık, arıtma çamuru, radyoaktif kirlenme, elektromanyetik kirlenmesi gibi konularda bilgi vererek kontrolüne yönelik çevre mevzuatının ve teknolojilerinin öğrencilere aktarılması.

1   Çevre nedir, ekosistem nedir, temel hayat elementleri ile hidrolojik çevrimin öğretilmesi, çevre ile ilgili temel prensip ve kanunların öğretilmesi.
2   Bölgesel çevre sorunları, ülkenin çevre sorunları, global çevre sorunları.
3   Yaşanmış büyük ölçekli çevre felaketleri ve çevre kirliliği ve kontrolü konusundaki organizasyonlar.
4   Çevrenin tarihcesi, çevre ahlakı, yaşam kalitesi - çevre ilişkisi, kirlilik kaynakları, evsel, endüstriyel, doğal, sıvı, katı ve gaz atıklar.
5   Tehlikeli atıklar ve kontrolü, su kirliliği ve kontrölü, toprak kirliliği ve kontrölü.
6   Katı atıklar ve arıtma çamurlarının kontrölü, hava kirliliği ve kontrölü.
7   Elektromanyetik kirlenme ve kontrölü, radyoaktif kirlenme ve kontrölü, gürültü kirliliği ve kontrölü.
8   İçme ve kullanma suyu kalitesi ve arıtma teknolojileri, atıksu artıma teknolojileri.

1 Çevrenin tanımı. Çevre nedir, ekosistem nedir, temel hayat elementleri ile hidrolojik çevrimin öğretilmesi, çevre ile ilgili temel prensip ve kanunların öğretilmesi.
2 Bölgesel, ülkesel ve global çevre sorunları. Bölgesel, ülkesel ve global çevre sorunlarının öğrencilere aktarılması.
3 Çevre felaketleri. Yaşanmış büyük ölçekli çevre felaketleri ve çevre kirliliği ve kontrolü konusundaki organizasyonlar.
4 Çevre tarhicesi. Çevre tarihi, çevre ahlakı, çevre ve yaşam kalitesi .
5 Kirlilik kaynakları. Evsel, endüstriyel, doğal, sıvı, katı ve gaz atıklar.
6 Tehlikeli Atıkları. Tehlikeli atıklar ve kontrolü.
7 Katı atıklar ve arıtma çamurları. Katı atıklar ve arıtma çamurlarının bertarafı ve depolanması.
8 Hava kirliliği. Hava kirliliği ve kontrolü yöntemleri.
9 Elektromanyetik ve radyoaktif kirlilik. Elektromanyetik ve radyoaktif kirlilik kontrölu ve engellenmesi.
10 Gürültü ve toprak kirliliği. Gürültü, toprak kirliliği kontrolü yöntemleri.
11 Vize. Vize Sınavı
12 İçme - kullanma suyu. İçme - kullanma suyu kalitesi ve arıtma teknolojileri.
13 Atıksu. Atıksu artıma teknolojileri ve yöntemler.
14 Çevre kirliliğinde aktörler ve toplum bilinci. Çevre kirliliği ve kontrölünde rol alan aktörler, çevre kirliliğinde toplum bilincinin önemi.

Prof. Dr. Ayşen Türkman - Yaşanabilir Bir Çevre İçin (İzmir, 2000)
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları - Çevre Bilimi Sürdürülebilir Dünya (İzmir, 1999)
P. Arne Vesilind, Susan M. Morgan, Lauren G. Heine - Çevre Mühendisliğine Giriş (Ankara, 2011)
Gilbert M. Masters, Wendell P. Ela - Environmental Engineering and Science (New Jersey USA , 2008)

İnteraktif slaytlar ile desteklenmiş sözel anlatım. Ayrıca ilerleyen dönemlerde öğrencilerin interaktif ders konu sunumları.

1 VZ Vize
2 OD Ödev
4 BNS BNS VZ*0.35+OD *0.15+FN * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Vize ve final sınavı çoktan seçmeli test olarak yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilere takımlar halinde araştırma ödevleri verilmektedir, söz konusu ödevler derste öğrenciler tarafından sunulmaktadır.

Öğrencilerin dersleri takip ederek vize, final ve ödevlerden geçerli ve yeterli notları almaları.

Öğrencilerin ders değerlendirme kriterlerini sağlayarak geçer not almaları dersin temel kuralıdır.

e-posta: aysegul.pala@deu.edu.tr
Dahili Telefon: 232 3017096
Adres: Çevre Mühendisliği Bölümü Kat 3 Tınaztepe/Buca/İzmir

Her Çarşamba 15:30 - 16:30