: TOPOĞRAFYA

İnşaat Mühendisliği (İ.Ö)
Çevre Mühendisliği
Çevre Mühendisliği (İ.Ö)

Yeryüzü üzerindeki cisimlerin şekil, konum ve deniz seviyesinden yüksekliklerinin ölçümü ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilecektir. Cihazların kullanımı ve ölçümlerin arazi çalışmaları ile uygulamalı olarak öğretilecek, eşyükselti eğrili harita çizimi ile ilgili bilgiler verilerek ulaştırma derslerindeki uygulamalara hazırlık yapılacaktır.

1   Ölçü birimleri ve ölçek kavramlarını anımsamak
2   Doğrudan ve dolaylı ölçüm yapabilen ölçü aletlerini tanımak
3   Arazi ölçüm yöntemlerini anlamak ve ayırt etmek
4   Ölçüm yöntemlerini arazide uygulamak
5   Yeryüzü üzerindeki alanların şekil, konum ve alanını belirlemek
6   Arazi bilgisini kâğıda aktarmak
7   Araziden elde edilen ölçüm verilerden hesap yöntemlerini kullanarak grafik ve tablolar halinde sonuç çıkartmak
8   Yapılan arazi ölçüm çalışmaları ve elde edilen sonuçları rapor haline getirmek

1 Topografyanın tarifi, mühendislikteki yeri
2 Uzunluk ölçümleri, kullanılan cihazlar, ölçümlerde yapılan hata ve yanlışlıklar, klasik ve fotoğrametrik ölçüm metodları, harita çizimi ile ilgili genel bilgiler.
3 Bir doğruya dik inme, dik çıkma, eğik ölçüm, küçük alanların ölçülmesi, alım yöntemleri
4 Alan hesabı, koordinat yöntemi, planimetre yöntemi
5 Koordinatların hesabı, üçgenleme yöntemi
6 Topografyada kullanılan açılar, poligon çeşitleri ve uygulamaları
7 Kapalı ve açık poligonlar, poligon hesaplamaları
8 I. ARA SINAV
9 Teodolit ve yapısı, teodolit kullanımı, açı ölçmelerinde kullanılan diğer aletler
10 Takeometri, takeometrik alım işlemleri, takeometrik karne hesaplamaları
11 Yükseklik ölçümleri, geometrik ve kutupsal nivelman hesaplamaları
12 II. ARA SINAV
13 Trigonometrik nivelman ve hesap yöntemleri
14 Arazi ölçümlerine dayalı uygulama, ölçüm yöntemleri, harita yapımına ilişkin genel bilgiler

Ana kaynak:
Ölçme Bilgisi I, Celal Songu, Muzaffer Serbetçi, Engin Gülal, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2010 ISBN: 9789755110747
Mühendislikte Topografya S. YASAR, Matbaa Teknisyenleri Basımevi, İstanbul, 1968

Yardımcı Kaynaklar:
Elementary Plane Surveying R. DAVIS,J.W. KELLY, McGraw-Hill Book Company, New York, 1967
Topografya Ölçme Bilgisi C. İnal, A. Erdi, F. Yıldız, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2008 ISBN: 9789944770354

Diğer ders materyalleri: Projeksiyon ile derste kullanılan sunumlar ve ders notları

Derste yapılan görsel sunumlar ve sunum slaytları ve ders notları (dersten önce okumaları için öğrencilere e-mail ile gönderilecektir.), Öğrenciler çalışma gruplarına ayrılarak her bir gruba dönem başında verilen arazi parçası üzerinde mühendislik ölçümlerinin nasıl yapılacağı örneklerle anlatılacak, gruplardan aynı ölçümleri kendi arazilerinde uygulamaları istenilecektir. Uygulamalara ilişkin ödevler, dönem sonu topoğrafya laboratuvar (Arazi) raporunun hazırlanması ve teslimi.

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 ODV Ödev
4 ARZ AraziRaporu
6 BNS BNS VZ1 * 0.125 +VZ2 * 0.125 + ODV * 0.05 + ARZ* 0.20 + FN * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrenciler bu ders kapsamında 12 hafta boyunca arazi çalışması yapmaktadırlar. Yapılan bu arazi çalışmaları sonucunda her bir çalışma grubu bir proje teslim etmekte ve teslim edilen bu projeler proje notu olarak değerlendirmeye alınmaktadır.

ÖÇ 1-6: Ara sınav ve finalde sorulan sorular ile değerlendirilmektedir.
ÖÇ 2: Ödev ile değerlendirilmektedir.
ÖÇ 7-8: Arazi (Laboratuvar) raporu ile değerlendirilmektedir.

Derse devam dikkate alınacaktır. Arazi çalışmalarına 4 haftadan fazla devam etmeyen öğrenci devamsız sayılacaktır. Dönem başında öğrenciler çalışma gruplarına ayrılarak, her gruba arazileri zemin üzerinde işaretlenerek teslim edilecektir. Çalışmalarda kullanılacak ölçüm aletlerinin sorumluluğu gruplara ait olacaktır.

Ali Topal: ali.topal@deu.edu.tr , Serhan Tanyel : serhan.tanyel@deu.edu.tr , Burak Şengöz: burak.sengoz@deu.edu.tr

Uygulama saatleri içinde dersin öğretim üyesi ve yardımcıları öğrencilerle birlikte arazi ölçümlerine katılacaktır. Öğrenciler mühendislik uygulamaları ile ilgili olarak öğretim üyesine danışabileceklerdir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20