: HİDROLİK

PROFESÖR AYŞE FİLİBELİ

Çevre Mühendisliği
Çevre Mühendisliği (İ.Ö)

Öğrencilere temel hidrolik bilgilerinin, boru ve açık kanal akımlarının hidrolik hesaplarında kullanılan temel bağıntıların verilerek; öğrencilere bu temel bilgilerin uygulamada pratik problemlerin çözümünde kullanabilme becerisinin kazandırılmasıdır.

1   Boru ve açık kanal içerisindeki akım ile ilgili özellikleri tanımlayabilme
2   Boru ve açık kanal içerisindeki akım ile ilgili özellikleri yorumlayabilme
3   Boru ve açık kanal içerisindeki akım ile ilgili problemleri gösterebilme ve uygulayabilme
4   Boru ve açık kanal içerisindeki akım ile ilgili problemleri ortaya koyabilme ve tartışabilme
5   Boru ve açık kanal içerisindeki akım ile ilgili problemleri belirtebilme, formule edebilme ve tasarlayabilme
6   Boru ve açık kanal içerisindeki akım ile ilgili problemleri yorumlayabilme ve çözebilme

1 Borular İçerisinde Akım : Hareket Denklemi, Laminer akım hali
2 Borular İçerisinde Akım : Türbülanslı Akım Hali (Viskoz Alt Tabaka, Çekirdek Bölgesi, Pürüzlü Cidar)
3 Enerji Kaybı : Yersel ve Sürekli Enerji Kayıpları
4 Boruların Hidrolik Hesapları, Enerji Kaybı Uygulamaları
5 Açık Kanallarda Akım: Üniform Akım, Üniform Akım Hesabı
6 Açık Kanallarda Üniform Akım :Bir Kesitte Basınç Dağılımı, Enerji Kaybı hesapları
7 I. Ara Sınav
8 En Uygun Kesit, Farklı Kesitler için En Uygun Kesitin Belirlenmesi
9 Açık Kanallarda Akım: Üniform Olmayan Akımlar : Özgül Enerji, Kritik Rejim, Nehir ve Sel Rejimi, Kanal Eğimi Tanımları
10 Üniform Olmayan Akımlar; Üniform Olmayan Akımlarda Boyuna Profiller, Su Yüzeyinin Diferansiyel Denklemi
11 Açık Kanallarda Akım: Su Yüzeyinde Yerel Değişimler, Hidrolik Sıçrama, Enkesit Değişimleri (Enkesitin Küçülmesi, Kanal Genişliğinin Küçülmesi, Tabanın Yükselmesi, Kabarma, Enkesitin Büyümesi, Diğer Yerel Değişimler)
12 Kanal Kontrolleri :Kapaklar, Keskin Kenarlı Savaklar, Dolu Savak ve Bağlamalar; Debi ölçüm yöntemleri
13 II. Ara Sınav
14 Model Teorisi : Tanımlar, Benzerlik Koşulları, Dinamik Metoda Göre Benzerlik, Froude Modelleri,Reynolds Modelleri

1. Fluid Mechanics with Engineering Applications,Joseph B. Franzini,E. John Finnemore, ,McGraw Hill Comp.,1997.
2. Fluid Mechanics,Victor L. Streeter,E. Benjamin Wylie , ,McGraw Hill International Editions,1994.
3. Hidrolik,B. Mutlu Sümer, stemi Ünsal,Mehmetcik Bayazıt ,Birsen Yayınevi,1983.
4. Hidrolik Problemleri,Aydeniz Sıgıner,B. Mutlu Sümer , ,Birsen Yayınevi,1983.
5. Fluid Mechanics with Engineering Applications,Joseph B. Franzini,E. John Finnemore, ,McGraw Hill Comp.,1997.
6. Fluid Mechanics,Victor L. Streeter,E. Benjamin Wylie , ,McGraw Hill International Editions,1994.
7.Akışkanlar Mekaniği ve Hidrolik Probleeri, Nusret Şekerdağ, Nobel Yayın Dağ., 2010.
8. Hidrolik,B. Mutlu Sümer, stemi Ünsal,Mehmetcik Bayazıt, Birsen Yayınevi,1983.
9. Hidrolik Problemleri,Aydeniz Sıgıner,B. Mutlu Sümer, Birsen Yayınevi,1983.

Ders anlatımı
Sınıfiçi uygulamalar
Quiz ve ödev

1 VZ1 1. Vize
2 VZ2 2. Vize
3 ODV Ödev
4 UYG Uygulama
6 BNS BNS VZ1 * 0.175 + VZ2 * 0.175 +ODV * 0.075 + UYG * 0.075 + FN * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrencilere dönem içinde 2 adet ara sınav yapılacaktır. Ara sınav notları ile birlikte sınıfiçi uygulama, quiz ve ödev notları değerlendirilerek yarıyıliçi değerlendirmesine esas not durumu belirlenecektir. Final sınavı ile birlikte öğrencinin geçme notu belirlenecektir.

Öğrencilerin ara sınavlara, sınıfiçi uygulamalara katılımları değerlendirilerek yıliçi notu verilecek; final notu ile birlikte yılsonu geçme notu belirlenecektir.

Öğrencilerin dönem içinde yapılacak sınıfiçi uygulamalara katılımları ve verilen ödevleri zamanında teslim etmeleri zorunludur.

Prof.Dr.Adem Özer : Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35160 Buca/İzmir
e_posta : adem.ozer@deu.edu.tr, Tel : 0.232.3017116 Faks : 0.232.4531143
Prof.Dr.Ayşe Filibeli : Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35160 Buca/İzmir
e_posta : ayse.filibeli@deu.edu.tr, Tel : 0.232.3017117 Faks : 0.232.4531143