DERECE PROGRAMLARI

: Ekonometri Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonometri Anabilim Dalı 1986 yılında kurulmuştur. Ekonometri ABD Yüksek Lisans Programı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü tarafından yürütülmektedir. Ekonometri Bölümü matematik, istatistik ve yöneylem araştırmasından yararlanmak suretiyle, iktisat ve işletmeyle ilgili çeşitli sorunları analiz etmek ve en uygun kararların alınmasını sağlayarak ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar. Programın eğitim dili Türkçedir.

Ekonometri Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Birinci Düzey (Lisans) diploması; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak; yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak. Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonometri yüksek Lisans Programını yürüten Ekonometri Bölümü 4 Profesör, 4 Doçent, 5 Yardımcı Doçent ve 14 Araştırma Görevlisinden oluşan öğretim elemanı kadrosu ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Öğrenci ve ders kullanımındaki PC sayısı 2 adet olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 19.00 arası kullanıma açıktır. Ekonometri Bölümünde iki adet seminer odası ve odalarda kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Ekonometri, İstatistik ve Yöneylem Araştırması alanlarındaki teorik bilgiye vakıf bir şekilde, bilgi birikimini uzmanlık seviyesinde arttırır.
2   Edindiği uzmanlık düzeyindeki teorik ve uygulamalı bilgileri, Ekonometri, İstatistik ve Yöneylem Araştırması bilim dallarında sorunların çözümüne yönelik öneriler ile geliştirmede kullanır.
3   Bir bilimsel grubun üyesi olarak ortak çalışma yeteneği geliştirir.
4   Ekonometri, İstatistik ve Yöneylem Araştırması ile ilgili konularda araştırma yapar, bilgi birikimini yaptığı bu araştırmada azami düzeyde kullanır ve yaptığı bu araştırmayı bilimsel standartlara uygun biçimde rapor haline getirip seminerler hazırlar ve sunar.
5   Bilimsel etiği esas alan ve bilimsel standartlara uygun ve yayınlanabilecek nitelikte makale, tez vb. eserler ortaya koyar.
6   Ekonometri, İstatistik ve Yöneylem Araştırması alanlarında edindiği uzmanlık düzeyindeki teorik ve uygulamalı bilgilerin desteğiyle disiplinler arası çalışmalar yapar.
7   Ekonometri, İstatistik ve Yöneylem Araştırması alanlarında teorik ve uygulamaları bilgilere yönelik eleştirel değerlendirmelerde bulunur.
8   Akademik ve uygulamaya dönük olarak bağımsız bir şekilde çalışma yeteneğine sahip olur.

Mezunların İstihdam Profilleri

Ekonometri yüksek lisans programı mezunları, gerek kamu gerekse özel sektörde iş bulabilmektedir. Çeşitli bakanlıklar tarafından açılan müfettiş, denetçi ve uzman yardımcılığı sınavlarına girebilir, bu unvanlara sahip olup çalışabilirler. Diğer bölümlerden daha yoğun olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet planlama Teşkilatı (DPT), Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Merkez Bankası gibi analiz işlerinin yoğun olduğu kamu kuruluşlarında istihdam edilebilmektedirler.

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

Ekonometri yüksek lisans programında dersler zorunlu ve seçimlik olup, 2 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son dönemlerinde tez yazmak ve başarmakla yükümlüdürler. Derslerin alınmasında ön koşul aranmamaktadır. Programın derslerinde Ekonometri, Yöneylem Araştırması ve İstatistik alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanabilme ve bu disiplinlere ilişkin ileri düzeyde bilgilere sahip olabilme becerileri kazandırılır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar

4.Dönem:
B 1 EKO 5099 TEZ ÇALIŞMASI ZORUNLU 0 0 0 30

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (56 AKTS), uzmanlık alanı dersi (2 AKTS), Seminer (2 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı : Prof. Dr. İpek Deveci