DERECE PROGRAMLARI

: İstihdam ve Kariyer Danışmanlığı Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan işsizliğin çözümü için aktif istihdam politikalarının kullanılmaya başlanması ve Türkiye İş Kurumu yanında özel istihdam bürolarının sayısındaki artış İstihdam ve Kariyer Danışmanı ihtiyacını arttırmaktadır. Bu doğrultuda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından İş ve Meslek Danışmanı ulusal meslek standardı hazırlanmıştır. Açılan sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmektedir. Bu alanda 2013-2014 yılında eğitime başlayacak tezsiz yüksek lisans programı ile uzmanlar yetiştirilecektir.

İstihdam ve Kariyer Danışmanlığı Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması; Not Döküm Çizelgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Programın amacı, istihdam, meslek ve kariyer konularında bilimsel araştırmalar ve uygulamalar yapabilen, bireyleri mesleki açıdan sahip oldukları nitelikler doğrultusunda yönlendirebilecek ve istihdam edilebilirliklerini artırarak insana yakışır işlerle eşleştirebilecek uzmanların yetiştirilmesidir. Programda 2 adet yabancı dilde verilen ders bulunmaktadır. Program yer alan derslerin % 9unu oluşturmaktadır.

Temel Program Kazanımları

1   Sosyal Bilimler alanında genel fikir sahibidirler.
2   İşgücü piyasasının yapısı ve işleyişi, arz ve talep taraflarındaki beklentiler, meslekler, mesleki eğitim, çalışma yaşamı ve kariyer süreçleri hakkında bilgi sahibidirler.
3   İstihdam ve kariyerle ilgili kuruluşları, politikaları ve hizmet uygulamalarını tanırlar.
4   Danışmanlık süreçlerinde kuramsal ve uygulamalı düzeyde uzmandırlar.
5   İlgili mevzuat, psikoloji, sosyoloji, mesleki kariyer bilgilerini kullanarak kişiye özgü istihdam ve kariyer planları geliştirir, uygularlar.
6   Danışanlara yönelik analiz, ölçme ve değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştirirler. Danışan ve ilgili kuruluşlarla gerekli görüşmeleri etkin şekilde yürütürler.
7   İşgücü piyasası ve kariyer olanaklarındaki güncel durumu izleyip değerlendirir, araştırmalar yapar, sonuç çıkarır ve danışanların istihdam edilebilirliklerini koruyup geliştirebilmeleri, kariyerde ilerleyebilmeleri için plan ve öneri geliştirirler.

Mezunların İstihdam Profilleri

İstihdam ve Kariyer Danışmanlığı Tezsiz Yüksek Lisans Programından mezun olanlar Özel İstihdam Büroları ve Türkiye İş Kurumunda uzman veya yönetici olarak çalışabilirler. Özel sektörde uzman ve danışman gibi çeşitli görevler alabilmektedirler.

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

İstihdam ve Kariyer Danışmanlığı tezsiz yüksek lisans programında 14 zorunlu, 8 seçimlik ders, 1 dönem projesi bulunmaktadır. 3 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, izleyen dönemlerde dönem projesi hazırlamak ve başarmakla yükümlüdürler. Programda 1 zorunlu ders anabilim dalı dışından alınmaktadır. Tezsiz Yüksek Lisans programı öğrencileri dönem projelerini 3. Yarıyılın sonunda teslim etmek zorundadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar

G 5 İKD 7059 TÜRKİYE'DE EĞİTİM SİSTEMLERİ VE MESLEKLER ZORUNLU 2 0 0 5

3 .Dönem Seçmeli:

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (75 AKTS) ve Dönem Projesi (15 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Tunç DEMİRBİLEK