DERECE PROGRAMLARI

: Uluslararası İşletmecilik Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı KHK ile kurulmuştur. Halen anabilim dalına bağlı Uluslar arası İşletmecilik Tezsiz yüksek lisans programı işletme bölümleri arası bir program olarak eğitimini yürütmektedir. Eğitim dili Türkçe olan programın amacı katılımcıları uluslar arası işletmelerin çalışma prensipleri, kendine özgü finansman, pazarlama, muhasebe uygulamaları, stratejik pazarlama yaklaşımları, uyguladıkları politika ve stratejileri konularında geliştirmektir.

Kazanılan Derece

Uluslararası İşletmecilik Tezsiz Yüksek Lisans (I.O)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması; Not Döküm Çizelgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Uluslar arası İşletmecilik Tezsiz yüksek lisans programında pazarlama, muhasebe, hukuk gibi farklı disiplinlerden öğretim üyeleri ders vermektedir. Öğrenci ve ders kullanımındaki laboratuar sayısı 3 olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 17.00 arası kullanıma açıktır. Kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Dış ticaretin finansmanı ve uluslararası finans teknik ve yöntemlerini bilir.
2   İşletme yöntemi konularını uluslararası işletmecilik vizyonuyla değerlendirir.
3   Dünya ticaret yapısına ilişkin küresel dinamikleri anlar
4   Alanıyla ilgili disiplinler arası çalışmaları sürdürür.
5   Uluslararası işletmecilik sorunlarına yenilikçi çözümler üretip geliştirir.
6   Uluslararası işletmecilik bilgisini küresel vakalara uygular ve yabancı dilde ilgili raporları hazırlar.
7   Küresel pazarlama süreç ve stratejilerini anlar.
8   Uluslararası finansal raporlama standartlarını anlar.
9   İhracat ve gümrük mevzuatını bilir.
10   Uluslararası ticaret oluşumları ve uluslararası ticaret politikalarını bilir.
11   Uluslararası işletmeciliğin disiplinler arası yapısını kavrar ve bu disiplinlerin birinde bilgi birikimini derinleştirir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Yüksek Lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz, , Kamu kurumları ile firmaların uluslar arası ilişkilerle ilgilenen farklı departmanlarında birçok pozisyonda çalışabilmektedirler. Tezsiz program öğrencilerinin çoğunluğunu kariyer sahibi çalışsan kişiler oluşturmaktadır. Bu program öğrencilere ileriye dönük kariyer yapılandırmalarında yardımcı olmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

Uluslararası İşletmecilik Tezsiz yüksek lisans programında tüm dersler zorunlu olup, 2 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son dönemlerinde proje yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Gerektiğinde ön koşullu dersler lisanstan alınmaktadır. Staj olanağı yoktur. Birinci dönem derslerinde alanla ilgili teorik ağırlıklı giriş ve ilkeler verilmektedir. İkinci dönem ve sonrası ise analiz ve yorumlama ve araştırmaya dönük niteliktedir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar

G 5 İUİ 7029 DÖNEM PROJESİ ZORUNLU 0 0 0 15

3 .Dönem Seçmeli:

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (75 AKTS) ve Dönem Projesi (15 AKTS) olmak üzere toplamda (90/120/240) AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Göktuğ Cenk AKKAYA