DERECE PROGRAMLARI

: İngilizce Muhasebe ve Finansman Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

İngilizce Muhasebe-Finansman Tezli Yüksek Lisans programı 2012 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Programda; muhasebe ve finans alanlarında derinlemesine bilgi ile donatılmış, kantitatif teknikleri kullanarak finansal sentez yapabilen ve mesleki etik değerlere sahip profesyoneller yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Program ayrıca, çalışma hayatına akademik personel olarak devam etmek isteyenlere fırsat sunmaktadır. Program örgün öğretim vermektedir ve eğitim dili % 100 İngilizcedir.

Kazanılan Derece

İngilizce Muhasebe ve Finansman Tezli Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Birinci Düzey (Lisans) diploması; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak; yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak. Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Programda temel Muhasebe ve Finansman dersleri yer almaktadır. Muhasebe dersleri arasında İleri Finansal Muhasebe, Finansal Raporlama ve Analiz, Karar Verme İçin Muhasebe; Finansman dersleri anasında ise, Finansal Piayasalar ve Kurumlar, Fınansın Temelleri, Ekonomik ve Finansal Çevre ve İşletmelerde Finansal Yönetim dersleri bulunmaktadır. Ayrıca Muhasebe ve Finansmanda sayısal yöntemler dersi ile öğrencilerin tezlerini hazırlarken kullanıabilecekleri ekonometrik ve istatistiksel yöntemler anlatılmaktadır. Bu temel ve zorunlu derslerin yanında öğrenciye Denetim, Stratejik Maliyet Yönetimi, Menkul Kıymet Analizi ve Portföy Yönetimi, Uluslararası Finansal Yönetim, Finansal Risk Yönetimi ve Türevler, Davranışsal Finans, Banka Yönetimi gibi birçok seçimlik ders önerilmektedir. Seçimlik dersler ile öğrencilerin uzmanlaşmalarının sağlanması hedeflenmektedir.
Programın amacı, ulusal ve uluslararası ekonomik-finansal gelişmeleri yorumlayarak işletme performansına etkilerini değerlendirebilen; işletmenin maruz kaldığı riskleri belirleyip yönetebilen; iç-dış denetim ve kontrol çerçevesinde finansal tabloların hazırlanma, analiz ve yorumlanma sürecini koordine edebilen; işletmenin fonksiyonlarının birbirleri ile etkileşiminin farkında olarak takım çalışmasında etkin rol alabilen ve stratejik karar alma sürecine katkıda bulunabilen; işletme finansmanı yönetimi, finansal piyasa ve kurumların işleyişi, menkul kıymet değerlemesi, portföy yönetimi, uluslararası finansman, muhasebe ve denetim alanlarında derinlemesine bilgi ile donatılmış; kantitatif teknikleri kullanarak finansal sentez yapabilen, finansal okur yazarlığı gelişmiş mesleki etik değerlere sahip profesyoneller yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   İşletme finansmanı, finansal piyasaların ve kurumların fonksiyonları ve işleyişi, menkul kıymet analizi ve portföy yönetimi, uluslararası finansman, risk yönetimi, muhasebe ve denetim konularında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirme ve derinleştirme; bu bilgileri finansal karar vermede kullanabilme.
2   Ekonomi, finans, muhasebe ve denetim alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri, bunların işletmeler ve piyasalar üzerindeki etkilerini takip edebilme, yorumlayabilme, tartışabilme, bilimsel yöntemlere dayalı çözümler üretebilme.
3   Bilgi sistemlerinden yararlanarak analitik bir yaklaşımla ekonomi, finans ve muhasebe verilerini toplayabilme; kantitatif teknikler yardımı ile analiz edebilme; elde edilen bulguları raporlayabilme ve yorumlayarak finansal kararlar verebilme.
4   Muhasebe ve finansın işletmenin diğer fonksiyonları ile ilişkisini bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirip stratejik kararlara katkı sağlayarak sorumluluk alabilme.
5   Yazılı ve sözlü olarak Türkçe ve yabancı dilde etkin iletişim kurarak (B2); özgün fikirlerini savunabilme.
6   Finansal problemlere çözüm üretirken araştırmacı, dikkatli, düzenli, sonuç odaklı ve objektif olma.
7   Mesleki etik değerlere sahip olma.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlarımız özel sektördeki işletmelerin muhasebe ve finansman departmanlarında, bankalar ve sigorta şirketleri gibi finansal kuruluşlarda ve denetim şirketlerinde çalışmaktadır. Ayrıca mezunlarımızın bir kısmı akademik personel olarak aynı ya da diğer üniversitelerin ilgili bölümlerinde çalışmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Program iki yarıyıldan oluşmaktadır. Birinci yaryıldaki derslerin hepsi zorunludur. İkinci yarıyılda ise üç zorunlu, iki seçimlik ders bulunmaktadır. Zorunlu dersler, öğrencinin muhasebe ve finans alanında mutlaka bilmesi gereken konulardan oluşmaktadır. Seçimlik dersler ise öğrencinin uzmanlaşmak istediği alana yönelik sunulmaktadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MSF 5021 FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 MSF 5023 İLERİ FİNANSAL MUHASEBE ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 MSF 5029 FİNANSIN TEMELLERİ ZORUNLU 3 0 0 6
G 4 MSF 5027 EKONOMİK VE FİNANSAL ÇEVRE ZORUNLU 3 0 0 6
G 5 MSF 5025 KARAR VERME İÇİN MUHASEBE ZORUNLU 3 0 0 6
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 SBE 5000 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 MSF 5064 FİNANSAL RAPORLAMA VE ANALİZ ZORUNLU 3 0 0 6
B 3 MSF 6160 İŞLETMELERDE FİNANSAL YÖNETİM ZORUNLU 3 0 0 7
B 4 MSF 5196 SEMİNER ZORUNLU 0 2 0 2
B 5 MSF 5198 UZMANLIK ALANI ZORUNLU 2 0 0 2
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 8
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MSF 5066 MENKUL KIYMET ANALİZİ VE PORTFÖY YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 4
B 2 MSF 5068 ULUSLARARASI FİNANSAL YÖNETİM SEÇMELİ 3 0 0 4
B 3 MSF 5070 FİNANSAL RİSK YÖNETİMİ VE TÜREVLER SEÇMELİ 3 0 0 4
B 4 MSF 5072 GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ VE YATIRIM SEÇMELİ 3 0 0 4
B 5 MSF 5074 DAVRANIŞSAL FİNANS SEÇMELİ 3 0 0 4
B 6 MSF 5076 BANKA YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 4
B 7 MSF 5090 MUHASEBE VE FİNANSMANDA ARAŞTIRMA SEÇMELİ 3 0 0 4
B 8 MSF 5080 STRATEJİK MALİYET YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 4
B 9 MSF 5082 İÇ KONTROL VE DENETİM SEÇMELİ 3 0 0 4
B 10 MSF 5084 FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI SEÇMELİ 3 0 0 4
B 11 MSF 5086 DENETİM SEÇMELİ 3 0 0 4
B 12 MSF 5088 MUHASEBE BİLGİ SİSTEMLERİ SEÇMELİ 3 0 0 4
B 13 MSF 5078 ŞİRKET DEĞERLEMESİ SEÇMELİ 3 0 0 4
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MSF 5199 TEZ ÇALIŞMASI ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MSF 5199 TEZ ÇALIŞMASI ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (56 AKTS), uzmanlık alanı dersi (2 AKTS), Seminer (2 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof.Dr. Sabri ERDEM, isletme.bolumbsk@deu.edu.tr, TEL: +90-232-3018111