Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması Başvurusu

Otomotiv Sektörü ile Yolu Kesişen Tüm İnovatif Fikirleri, Yarışmaya Bekliyoruz…

Son Başvuru: 31 Mart 2020

Başvuru İçin: https://bambu.depark.com/oib-basvuru

İTÜ Çekirdek ve Otomotiv İhracatçıları Birliği ile düzenlenen ve otomotiv sektöründe dijitalleşme ve inovasyonu hedef alan “ Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması” kapsamında inovatif fikirler ödüller ile buluşacaktır.

Yenilikçi fikirleriniz ile “Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB)”in toplamda 250.000 TL desteğinden yararlanabileceğiniz yarışma; otomotiv sektörüne yönelik yenilikçi fikri olan tüm girişimci ve girişimci adaylarının katılımına açıktır ve katılım ücretsizdir.

Yarışmanın teması, elektrikli araçlar olmakla birlikte yarışma otomotiv endüstrisindeki genel tasarıma, yazılım tasarımlarına ve otomotiv sektöründe ülke-bölge için farklılık yaratacak projelere odaklanmaktadır.

“Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması”na hemen başvurun, hem projenizi sunma fırsatını hem de sektörün önde gelen temsilcileri ile tanışma fırsatını yakalayın!

Lise öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları İzmir Bölge Sergisi

Değerli Araştırmacılar,

Bu yıl 51.si gerçekleştirilen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Proje Yarışması İzmir Bölge Sergisi ve Yarışması 9-11 Mart 2020 tarihleri arasında Kültürpark Fuar Alanı 1/A Holünde gerçekleşecektir. Yarışma kapsamında İzmir Bölgesinde yer alan Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla ve Uşak illerinden Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Yazılım, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım ve Türk Dili ve Edebiyatı olmak üzere 12 farklı alandan projeler sergilenecektir.

Yarışmanın ödül töreni, 12 Mart 2020 saat 10:00’da Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayında gerçekleşecektir.

Sergi ve Yarışma Tarihleri

Bölge Sergi Açılış:

9 Mart 2020 saat 13:00

Kültürpark Fuar Alanı 1/A Holü -İzmir

Bölge Sergisi:

9-10-11 Mart 2020  saat -09:00-17:00

Ödül Töreni:

12 Mart 2020, saat:10:00

Dokuz Eylül Üniversitesi

Sabancı Kültür Sarayı
Mithatpaşa Cad. No:112 Konak/İzmir

Saygılarımızla.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)
Yarışmalar İzmir Bölge Koordinatörlüğü

Geleneksel Türk Sanatları Eğitim Programları (DESEM)

GELENEKSEL TÜRK SANATLARI (KİTAP SANATLARI)

Türklerin İslam kültür çevresine girmeleriyle birlikte, özellikle kitap sanatları alanında özgün ve zengin sanat eserleri üretilmiş, çeşitli sanat üslûpları doğmuştur. Selçuklu, Beylikler ve uzun süren Osmanlı İmparatorluğu döneminde geleneksel sanatların oluşumu saraya bağlı gelişmiş ve bu sanatlar doğrudan ya da denetimli olarak saray tarafından yönlendirilmiştir. İşlevsel ve günlük yaşama dair eşyaların (dokumalar, çini objeler, mimari vb.) üretimindeki sanatsal paylaşımların yanında bezemeye dayalı ancak yüksek tasarım gücü ve sanatsal yaratıcılığı da beraberinde getiren Kitap Sanatları, geleneksel sanatlarımızın başlıca alanlarından biridir. Hat (Hüsn-i Hat), Tezhip, Minyatür, Cilt ve Ebru sanat dalları, kitap sanatlarının ayrı birer dalıdır.

Hat (Hüsn-i Hat)

İslam dininin kabulüyle Kur’an-ı Kerim’in yazılması, yazının önem kazanmasına ve bir sanat dalı olarak gelişmesine neden olmuştur. Hat sanatının gelişmesinde, Türk Hattatların emekleri tarih sayfalarında altın harflerle yer almaktadır. Belirli estetik kurallar dahilinde güzel yazı yazma anlamına gelen Hat Sanatı, günümüzde de o hassasiyet ve gelenekle devam ettirilmektedir. Kitap sanatlarının bir dalı olarak gelişen hat sanatı, mimari yapılarda kullanılmasının yanısıra, taşıdığı dini ve tasavvufi bilgiler ile mana güzelliği açısından da zengindir.

Tezhip

Tezhip, Kur’an-ı Kerim’ler ve diğer yazma eserlerde bulunan yazı alanı etrafının ya da yazı bulunmayan sayfaların belirli üslup ve tekniklerle bezenmesi suretiyle meydana gelen bir sanattır. Arapça “altın” anlamına gelen “zeheb” kelimesinde türetilmiş olan Tezhip, altınla süsleme anlamına gelir. Tezhiplenmiş eserlere “müzehheb”, bu sanatla uğraşan kişilere de “müzehhib” denir. Hat sanatı ile gelişimini paralel olarak sürdüren tezhip sanatı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 16. Yüzyılda klasik seviyeye ulaşmıştır.

Minyatür

Kelime, Ortaçağ Avrupası’nda hazırlanan el yazmalarının bölüm başlarında metnin ilk harfinin etrafına kızıl-turuncu minium ile (sülüğen, sülyen, kırmızı kurşun tozu) yapılan ‘miniatura’ adlı süslemeden gelmekte ve “sülüğenle boyanmış” anlamını taşımaktadır; ancak zamanla Latince kökenli ‘minor, minimus, minutus’  (küçük) kelimesinin etkisinde kalarak “küçük (resim)” anlamını da kazanmıştır. Türkçe’de ‘nakış, tasvir, resim’ sözcükleriyle anılan kitap resimleri/minyatürler, yazma kitaplarda metinde anlatılan öykü, olay, ya da bilgiyi resim diline aktarırlar. Metinlerin ya da sözlü anlatıların görselleştirilmesi geleneği çok eskilere dek gider. Bu gelenek, İslam dünyasında da benimsenerek sürdürülmüştür. Özellikle el yazması kitapların içinde hayat bulan resimler, yüzyıllar boyunca İslam görsel kültürünün en yaygın ve bilinen ürünleri olmuştur.

Ebru

Ebru, yoğunlaştırılmış su üzerine toprak boyalarla oluşturulan şekil ve desenlerin sabit ve kalıcı hale getirme işlemine yönelik klasik bir Türk sanatı olarak tanımlanmaktadır. Türk kitap sanatları tarihinde önemli bir yere sahip olan ebru sanatının günümüze kadar gelmesinde, Hazerfen Necmeddin Okyay ve onun talebesi olan Mustafa Esat Düzgünman’ın büyük emekleri bulunmaktadır; her iki sanatçı da bugün üstat mertebesine yükselmiş bulunan ustalar yetiştirmiştir.

2019 YILI AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ NİHAİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

Üniversitemiz öğretim elemanlarının 2019 yılına ait Akademik Teşvik Ödeneği başvuruları; Akademik Teşvik Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu tarafından değerlendirilmiştir.

Üniversitemiz öğretim elemanları, kişisel “deu.edu.tr” mail adresleri ve şifreleri ile Personel Otomasyonunda yer alan “Akademik CV” programına girerek 2019 yılı akademik teşvik ödeneği nihai puanlarını kişisel olarak öğrenebileceklerdir.

Bilgilerinize sunulur.