DERECE PROGRAMLARI

: Resim

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

1983-1984 öğretim yılında eğitime başlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü, Türkiye'nin lisans ve lisansüstü eğitimi veren nitelikli ve alternatif sanat eğitimi anlayışına sahip kurumlarından biridir. Resim Bölümü lisans düzeyinde yaklaşık 120 öğrenciye eğitim öğretim vermekte her yıl yaklaşık olarak 25 öğrenci mezun etmektedir. Resim Bölümü, usta sanatçılardan ve seçkin akademisyenlerden oluşan bir kadroya sahiptir. Bölüm yaklaşık olarak 12 yıldır yenilikçi eğitim anlayışıyla eğitim ve öğretime devam etmektedir.

Kazanılan Derece

Resim, Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Birinci Düzey (Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lise diploması, özel sınav ile yerleştirme

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Fakülteye yatay geçişlerde, 24.4.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Dikey geçişlerde; 19.2.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Lisans öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanların meslek yüksekokullarına geçişlerinde, 18.3.1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 240 AKTS.
1- Fakültede ders geçme sistemi ile eğitim-öğretim yapılır.
2- Bir öğretim yılına ait eğitim-öğretim programında başarılmamış olan derslere bir sonraki öğretim yılında öncelikle kayıt yaptırılır.
3- Fakültede mutlak değerlendirme sistemi uygulanır.
4- Yarıyıl not ortalaması (YNO); öğrencinin ilgili yarıyılda kayıt olduğu derslerin kredilerinin ders notu ile çarpılıp toplanarak elde edilen sayının, o yarıyıldaki toplam kredisine bölünmesi sureti ile hesaplanır.
5-Genel not ortalaması (GNO); öğrencinin tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere, öğretiminin başladığı zamandan o güne kadar kayıt olduğu tüm derslerin kredilerinin ders notu ile çarpılıp toplanarak elde edilen sayının toplam kredisine bölünmesi sureti ile hesaplanır.
6- GNO ve YNO hesabında yalnız kayıt olunan dersler esas alınır, alt yarıyıllardan alınamayan dersler dikkate alınmaz. Tekrarlanan dersler için, o dersten alınan son başarı notu dikkate alınır. Ortalamaların hesabında virgülden sonra iki basamak yürütülür.
7-Yeniden alınan veya tekrarlanan derslerden alınan en son not, geçme notudur. Azamî ders yüküne ek olarak iki dersi geçmemek üzere ders alınıp alınmayacağı ve koşulları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü, Türkiye'nin lisans programı alternatif sanat eğitimi anlayışına sahip bir programdır. Öncelikle Resim sanatına ilişkin kuramsal ve uygulamalı dersler yoğunlaşmış öğretim yapısı olan bir programdır. Bunun Yanı sıra bölüm bünyesinde yer verdiği seçmeli dersler ile Sanat tarihi, sanat kuramı ve sanat eleştirisi adına gerekli olan bilgiyi öğrencilerine aktarmaktadır. Resim Bölümü 1 profesör, 1 doçent, 4 yardımcı doçent, 2 öğretim üyesi, 6 asistan toplam 14 öğretim elemanı kadrosundan oluşmaktadır. Bölümde 5 resim atölyesi, 1 adet bölüm arşivi, bilgisayar ve internet olanakları bulunmaktadır. Yıl sonu mezun olacak öğrencilerle düzenlenen Koridor Sergi leri ve yıl içinde yapılan duvar resmi çalışmaları bölüm içi etkinliklerdendir. Bölüm programında yer alan Sanat Kavramları ve Terimleri I ve Sanat Kavramları ve Terimleri II dersleri inglizce ve seçmeli olupSanat eserlerinin incelenmesi, anlamlandırması ve eleştirilmesinde söz konusu olabilecek temel kavramları, çeşitli felsefi ve eleştirel metinler ve görsel malzemelerle ele almaktadır.

Temel Program Kazanımları

1   Öğrenci plastik sanatlar eğitimine konu olan kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek ve kullanabilmek.
2   Çağdaş sanat pratiklerine uygun yapıt üretimi konusunda bilgi, beceri ve yaratıcılığa sahip olabilmek ve kullanabilmek.
3   Gözlemleri ve düşünceleri görselleştirmek için gereken pratik becerilere, malzeme ve fikri dönüştürme becerisine sahip olabilmek.
4   Projelendirilmiş konu alanlarında uzmanlık uygun teknikler ve doğru yöntemler tercih edebilme konusunda yeterli bilgiye ve sistematik çalışma pratiğine sahip olabilmek.
5   Bireyselleşme sürecinde, görsel dil ve anlatım özelliklerini benimseme ve geliştirme becerisine sahip olabilmek.
6   Özgün sanat yaklaşımının; özgün düşünceye bağlı olarak gözlemle pekişen, süreçsel bir edinim olduğu konusunda bilgi ve donanıma sahip olabilmek.
7   Sanat tarihi, sanat kuramı ve sanat eleştirisi adına gerekli olan kuramsal bilgilere sahip olmak. Sanat çalışmalarının gelişiminde; sanat geleneği, sanat tarihi, görsel kültür, sanat felsefesi ve sanat sosyolojisi gibi disiplinlerden gelen desteğin kullanabilmek.
8   Üretilen estetik önermelerin ve uygulamalarının, ulusal ve evrensel ölçekte tarihsel ve toplumsal bağlam üzerindeki yerini ve durumunu tespit edebilmek inceleyebilmek ve değerlendirebilmek.
9   Üretilen sanat çalışmalarını çağdaş gelişmelere ve teknolojiye uygun bir estetik düzeyde tüm bileşenleriyle sergileme ve sunma yaklaşımlarını geliştirebilmek.
10   Sanat üretiminin yaşam boyu süreceği inancıyla, araştırmaya ve gözleme dayalı, sentez iradesiyle biçimlenen etik ve estetik bir üretim sorumluluğunu üstlenme bilincine sahip olabilmek.
11   Sanat çalışması üretim sürecinde birbirinden farklı bilgi kaynaklarına ulaşacak her türlü olanağı etkin biçimde kullanabilmek.
12   İçinde bulunduğumuz ortamın, sosyo-kültürel yapısını iç ve dış dinamiklerini keşfedecek şekilde, yaratıcı ve eleştirel çalışmalara konu edinebilmek.
13   Sanat ortamının taleplerine, yaygın anlayışlara, yaşanan olaylara gerektiğinde eleştirel bir tavırla yaklaşabilme, yorumlayabilme becerilerine sahip olabilmek.
14   Kamusal Alanı biçimleyen çalışmalarda, sanatsal nitelik ile çevre uyumunu sağlayacak bilgi ve becerilere sahip olabilmek.

Mezunların İstihdam Profilleri

DEÜ GSF Resim Bölümü mezunu öğrencilerin aldıkları eğitim, uygulamalı ve kuramsal dersler ve pratik çalışmayı kapsar. Tamamladıkları bu eğitim onları resim ve uzmanlaştıkları diğer disiplinler üzerinde yetkin konuma getirmektedir. Bağımsız anlamda veya galeriler ile çalışan profesyonel sanatçılar olarak üretim göstermenin yanı sıra ülkenin önde gelen sanat galerilerinin ve sanatçı listesinde yer almaktadırlar. Sanat kurumlarında, sivil inisiyatiflerde danışmanlık, koordinatörlük veya yöneticilik yapmaktadırlar. Bu alanlara yönelik yayıncı kuruluşlarda editörlük, yazarlık yapmakta olan mezunlarımız bulunmaktadır. Uluslararası yarışmalar, bienaller, grup sergiler, prestij ödülleri ve sanatçı burslarına layık görülen mezunlarımız, ayrıca bu gibi aktivitelerde seçici kurul üyeliği, jürilik ve danışmanlık yapmaları adına çağrılmaktadır. Bütün bunlar haricinde kariyerine eğitimci olarak devam etmek isteyen mezunlarımız Türkiye nin farklı şehirlerinde akademik ortamda üniversite kadrolarında Öğretim Elemanı olarak çalışmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

ikinci düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri


D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ATA 1001 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I ZORUNLU 2 0 0 2
2 RSM 1001 GÖRSEL DİL VE ANLATIM I ZORUNLU 2 2 0 5
3 RSM 1003 ATÖLYE-PROJE I ZORUNLU 2 2 0 6
4 RSM 1005 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME I ZORUNLU 2 2 0 5
5 TDL 1001 TÜRK DİLİ I ZORUNLU 2 0 0 2
6 YDYGRUP1 YABANCI DİL DERS GRUBU 1 ZORUNLU - - - 2
0 SECGRUP1 SEÇMELİ DERS GRUBU 1 SEÇMELİ - - - 8
TOPLAM:   30
 
2. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ATA 1002 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II ZORUNLU 2 0 0 2
2 RSM 1002 GÖRSEL DİL VE ANLATIM II ZORUNLU 2 2 0 5
3 RSM 1004 ATÖLYE-PROJE II ZORUNLU 2 2 0 6
4 RSM 1006 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME II ZORUNLU 2 2 0 5
5 TDL 1002 TÜRK DİLİ II ZORUNLU 2 0 0 2
6 YDYGRUP2 YABANCI DİL DERS GRUBU 2 ZORUNLU - - - 2
0 SECGRUP2 SEÇMELİ DERS GRUBU 2 SEÇMELİ - - - 8
TOPLAM:   30
 
3. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 RSM 2001 GÖRSEL DİL VE ANLATIM III ZORUNLU 2 2 0 4
2 RSM 2003 ATÖLYE - PROJE III ZORUNLU 4 4 0 8
3 RSM 2005 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME III ZORUNLU 2 2 0 4
0 SECGRUP3 SEÇMELİ DERS GRUBU 3 SEÇMELİ - - - 14
TOPLAM:   30
 
4. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 RSM 2002 GÖRSEL DİL VE ANLATIM IV ZORUNLU 2 2 0 4
2 RSM 2004 ATÖLYE - PROJE IV ZORUNLU 4 4 0 8
3 RSM 2006 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME IV ZORUNLU 2 2 0 4
0 SECGRUP4 SEÇMELİ DERS GRUBU 4 SEÇMELİ - - - 14
TOPLAM:   30
 
5. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 RSM 3001 GÖRSEL DİL VE ANLATIM V ZORUNLU 2 2 0 4
2 RSM 3003 ATÖLYE - PROJE V ZORUNLU 4 4 0 8
3 RSM 3005 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME V ZORUNLU 2 2 0 4
0 SECGRUP5 SEÇMELİ DERS GRUBU 5 SEÇMELİ - - - 14
TOPLAM:   30
 
6. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 RSM 3002 GÖRSEL DİL VE ANLATIM VI ZORUNLU 2 2 0 4
2 RSM 3004 ATÖLYE - PROJE VI ZORUNLU 4 4 0 8
3 RSM 3006 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME VI ZORUNLU 2 2 0 4
0 SECGRUP6 SEÇMELİ DERS GRUBU 6 SEÇMELİ - - - 14
TOPLAM:   30
 
7. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 RSM 4001 GÖRSEL DİL VE ANLATIM VII ZORUNLU 2 2 0 4
2 RSM 4003 ATÖLYE-PROJE VII ZORUNLU 4 4 0 8
3 RSM 4005 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME VII ZORUNLU 2 2 0 4
4 RSM 4049 PRATİK ÇALIŞMA I ZORUNLU 2 2 0 4
0 SECGRUP7 SEÇMELİ DERS GRUBU 7 SEÇMELİ - - - 10
TOPLAM:   30
 
8. Dönem:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 RSM 4000 DİPLOMA ÇALIŞMASI ZORUNLU 2 4 0 6
2 RSM 4002 GÖRSEL DİL VE ANLATIM VIII ZORUNLU 2 2 0 4
3 RSM 4004 ATÖLYE-PROJE VIII ZORUNLU 4 4 0 8
4 RSM 4006 GÖRME VE BİÇİMLENDİRME VIII ZORUNLU 2 2 0 4
5 RSM 4050 PRATİK ÇALIŞMA II ZORUNLU 2 2 0 4
0 SECGRUP8 SEÇMELİ DERS GRUBU 8 SEÇMELİ - - - 4
TOPLAM:   30
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 1:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 1001 DESEN I SEÇMELİ 2 2 0 4
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 2:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 1002 DESEN II SEÇMELİ 2 2 0 4
2 RSS 1004 FİGÜR ÇİZİMİ VE ANATOMİ SEÇMELİ 2 2 0 4
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 3:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 2001 DESEN III SEÇMELİ 2 2 0 4
2 RSS 2003 SANAT KAVRAMLARI VE TERİMLERİ I SEÇMELİ 2 0 0 2
3 RSS 2005 DUVAR RESMİ I SEÇMELİ 2 2 0 4
4 RSS 2007 ÖZGÜN BASKI I SEÇMELİ 2 2 0 4
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 4:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 2002 DESEN IV SEÇMELİ 2 2 0 4
2 RSS 2004 SANAT KAVRAMLARI VE TERİMLERİ II SEÇMELİ 2 0 0 2
3 RSS 2006 DUVAR RESMİ II SEÇMELİ 2 2 0 4
4 RSS 2008 ÖZGÜN BASKI II SEÇMELİ 2 2 0 4
5 RSS 2010 FOTOĞRAF VE RESİM SEÇMELİ 2 0 0 2
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 5:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 3001 DİSİPLİNLERARASI SANAT I SEÇMELİ 2 2 0 4
2 RSS 3003 DUVAR RESMİ III SEÇMELİ 2 2 0 4
3 RSS 3005 ÖZGÜN BASKI III SEÇMELİ 2 2 0 4
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 6:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 3002 DİSİPLİNLERARASI SANAT II SEÇMELİ 2 2 0 4
2 RSS 3004 DUVAR RESMİ IV SEÇMELİ 2 2 0 4
3 RSS 3006 ÖZGÜN BASKI IV SEÇMELİ 2 2 0 4
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 7:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 4001 ÇAĞDAŞ TÜRK RESİM SANATI I SEÇMELİ 2 0 0 2
2 RSS 4003 GÖRSEL İLETİŞİM VE TASARIM BİLGİSİ SEÇMELİ 1 1 0 2
 
SEÇMELİ DERS GRUBU 8:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
0 HERDONEM HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER SEÇMELİ - - - -
1 RSS 4002 ÇAĞDAŞ TÜRK RESİM SANATI II SEÇMELİ 2 0 0 2
2 RSS 4004 SERGİ SUNUM TEKNİKLERİ SEÇMELİ 1 1 0 2
 
 
YABANCI DİL DERS GRUBU 1:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 YDA 1001 YABANCI DİL I (ALMANCA) ZORUNLU 2 0 0 2
2 YDF 1001 YABANCI DİL I (FRANSIZCA) ZORUNLU 2 0 0 2
3 YDİ 1001 YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) ZORUNLU 2 0 0 2
 
YABANCI DİL DERS GRUBU 2:
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 YDA 1014 YABANCI DİL II (ALMANCA) ZORUNLU 2 0 0 2
2 YDF 1014 YABANCI DİL II (FRANSIZCA) ZORUNLU 2 0 0 2
3 YDİ 1014 YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) ZORUNLU 2 0 0 2
 
HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 GRS 2000 BASKI VE İLETİŞİM SEÇMELİ 2 0 0 2

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar, ölçme ve değerlendirme sistemine ait düzenlemeler, DEU Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarında tanımlanmaktadır. Kredili bir dersten geçebilmek için gerekli minimum not 50dir. Derslerin değerlendirilmesine ilişkin kriterler, yöntemler ve oranlar ilgili dersin ders tanıtım formlarında sunulmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

1-Öğrenci, 100 üzerinden en az 50 puan not alarak mezun olur.
2-Öğrenci, mezun olabilmesi için 240 akts ders kredisini tamamlamak zorundadır. 240 akts nin en az 60 akts sini seçmeli dersler oluşturur.
3- Öğrenci, belirtilen dönem ve saatlerde bölüm stajlarını tamamlamış olmalıdır.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı
Prof. Mümtaz SAĞLAM
mumtaz.saglam@deu.edu.tr