: TERMİNOLOJİ VE TERMİNOGRAFİ

Matematik (İngilizce-İkinci Öğretim)
Matematik (İngilizce)
Fizik

Dersin amacı kuramsal ve uygulamalı terimbilimi (terminoloji ve terminografi) hakkında temel bilgi ve ilkeleri aktarmaktır. Ders, bilgisayarlı ortamda değişik veri sınıflarına sahip tek-dilli ve/ya çok-dilli terim bankaları oluşturma yöntemlerine yöneliktir.

1   Terimbiliminin güncel yaşamımızdaki yerini belirleyebilmesi ve önemini tanımlayabilmesi
2   Bilgisayarlı ortamda tek-dilli ve/ya çok-dilli bir terim bankası oluşturabilmesi
3   Bilimdallarına özgü terim veri tabanını oluşturabilmesi
4   Çevirmenlerin gereksinim duydukları terimsel veri tabanını oluşturabilmesi
5   Çevirmenler ve biliminsanları için terimbilimsel çalışmaları yönetmesi, değerlendirebilmesi, denetleyebilmesi ve bu çalışmalara katkı sağlayabilmesi
6   Varolan terim veri tabanlarını değerlendirebilmesi

1 Terimbilimi Nedir Neden Terimbilimi & Mesleksel Terimbilimi Bir dil/çeviri merkezinde terimbilimcilerin rolü.
2 Terimbiliminin teori, araştırma ve uygulamalı çalışmalarıyla ilgili gelişimi ve son durumu. Modern Terimbiliminin Öncüleri. Eugen Wüster in Çalışmaları
3 Terimbilimi Sözcükbilimi Sözlükbilimi İlişkisi
4 Nesne-Kavram-Terim-Tanım İlişkisi. Nesne nedir Kavram Nedir Terim nedir Tanım nedir : Tanım ve Çeşitleri
5 Terim ile Sözcük arasındaki Farkı
6 Terim-Kavram İlişkileri
7 Eşdeğerlilik ve Çeşitleri
8 Arasınav
9 Terim Oluşturma (1) Tek dile yönelik terim oluşturma
10 Terim Oluşturma (2) Çeviriye yönelik terim oluşturma
11 Birincil Terim Oluşturma. İkincil Terim Oluşturma. İdeal Terim nedir
12 Kavram Sistemleri(1): Lojik Sistemler. Kavram Sistemleri(2): Ontolojik Sistemler
13 Kavram Sistemleri (3): Temporal Sistemler. Kavram Sistemleri (4): Karışık Sistemler
14 Terimbilimsel kaynaklar nelerdir

Ana kaynak:
1. Rogers, Margaret Ann (1997/98) Terminology. Part I & II. Unpublished Notes from the MA in Translation Studies. Guildford: University of Surrey.
Yardımcı kaynaklar:
2. Cabré, Teresa Maria (1998) Terminology: Theory, Methods and Applications. Juan C. Sager (ed.), Janet Ann DeCesaris (transl.). Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins Publisihing Company.
3. COTSOWES: Recommendations for Terminology Work. (1990) Conference of Translation Services of West European States Working Party on Terminology and Documentation (ed.). Bern: Swiss Federal Chancellery.
4. Laurén Christer, Myking Johan & Picht Heribert (1998) Terminologie Unter der Lupe: Vom Grenzgebiet zum Wissenschaftszweig. Viyana: TermNet, International Network for Terminology.
5. Picht, Heribert & Draskau, Jennifer (1985) Terminology: An Introduction. Guildford: University of Surrey.

Ders, Sunum, Olgu tespit etme, Uygun istatistiksel yöntem belirleme ve uygulama.

1 VZ Vize
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

DEU Edebiyat Fakültesi Dilbilimi Bölümü
e-posta:burcu.karaman@deu.edu.tr
Tel.: 301 86 34 (iş)

Sayısı