DERS ADI

: GIDA KATKI MADDELERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0014 GIDA KATKI MADDELERİ SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu derste, gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, gıda katkı maddelerinin kullanım alanları ve potansiyel sağlık riskleri hakkında bilgi verilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda katkı maddelerinin genel özelliklerini açıklar.
2   Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyicilerin Genel Özelliklerini Tanımlar.
3   Gıda Koruyucuların Genel Özelliklerini Açıklar.
4   Emülgatör ve Gamların Genel Özelliklerini Tanımlar.
5   Renklendiricilerin, Tatlandırıcıların ve Lezzet Arttırıcıların Genel Özelliklerini Açıklar
6   Jelatin ve Yağ İkame Edicilerin Genel Özelliklerini Açıklar.
7   Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeleri Açıklar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Katkı Maddelerine Giriş
2 Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyiciler
3 Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyiciler
4 Gıda Koruyucular
5 Renklendiriciler,Tatlandırıcılar ve Lezzet Arttırıcılar
6 Renklendiriciler,Tatlandırıcılar ve Lezzet Arttırıcılar
7 ARA SINAV
8 Emülgatörler ve Gamlar
9 Emülgatörler ve Gamlar
10 Şelat Ajanları
11 Jelatin ve Yağ İkame Ediciler
12 Diğer Gıda Katkı Maddeleri.
13 Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

T. ALTUĞ ONOĞUR, 'Gıda Katkı Maddeleri', SİDAS 2011, İZMİR.
H. ŞİMŞEK, 'Gıda Katkı Maddeleri Rehberi', Lemi Yayıncılık.
A. Larry Branen, P. Michael Davidson, Seppo Salminen, John Thorngate, 'Food Additives', Taylor & Francis, 2001.
S.N.Mahindru, 'Food Additives', APH Publishing, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, ödevler, sunumlar ve konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.511
ÖK.611
ÖK.71