DERS ADI

: İÇECEK KÜLTÜRÜ VE ŞARAP BİLİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0001 İÇECEK KÜLTÜRÜ VE ŞARAP BİLİMİ SEÇMELİ 2 1 0 5

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere şarap tarihi, üretimi, saklanması, üzüm ve şarap cinslerinin tanımlanması, degüstasyon, servis kuralları, dünya şarapçılığı ve ayrıca diğer alkollü içkilerin üretimi ve özellikleri hakkında bilgi verir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Şarap, şarap bilimi ve tarihsel gelişimini tanımlar.
2   Türkiye de ve diğer şarap ülkelerindeki üzümleri tanır.
3   Şarap üretimini çeşit ve üretim tekniklerine göre ayrıştırır.
4   Şarabın saklanması ile ilgili tüm koşulları sentezler.
5   Şarabın saklama koşulları, servisi ve degüstasyonunu tanımlar ve uygular.
6   Şarap, peynir ve yemek uyumunun kriterlerini sentezler.
7   Dünya şarapçılığını ve üretim bölgelerini tanımlar.
8   Bira üretimini ve çeşitlerini tanımlar.
9   Rakı üretimini ve çeşitlerini tanımlar.
10   Votka ve cin üretimini sentezler.
11   Konyak ve brendi üretimini tanımlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Şarap biliminin tanımı ve tarihi.
2 Üzüm çeşitleri (yerel ve uluslararası üzüm çeşitleri)
3 Beyaz şarap üretimi, Kırmızı şarap üretimi, Roze şarap üretimi
4 Dömisek şarap üretimi, Likör şarap üretimi, Köpüklü şarap üretimi
5 Şarap saklama yöntemleri (Mantar çeşitleri ve özellikleri, Mahzen özellikleri, Saklama koşulları)
6 Şarap servisi ve degüstasyon (Şarap servis kuralları, Degüstasyon tanımı ve kullanılan terimler, Uygulamalı degüstasyon)
7 Arasınav
8 Yemek şarap uyumu (Peynir çeşitleri ve şarap uyumu, Yemek şarap uyumunun kriterleri)
9 Dünya Şarapçılığı (Eski Dünya şarap bölgeleri)
10 Yeni Dünya şarap bölgeleri
11 Bira ve Rakı Üretimi ve Çeşitleri
12 Votka ve Cin üretimi
13 Konyak ve Brendi üretimi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Şarap Hakkında He Şey,Raci Bostancı
İlmi Şarapçılık,,TekelEnstitüleriYyınları c serisi
Şarap Terimleri Sözlüğü,Raci Bostancı
Wine forDummies,EdMcCarthy,MaryEwing-Mulliga
Lesvinseffervescents, GerardLiger-Belair,JoelRochard
Katsigris,C. andPorter, M.(2007) The Bar andBeverageBook; Basics of Profitable Management, 4th Ed.JohnWileyandSons.
Gately, Iain(2008) Drink: A CulturalHistory of Alcohol, PenguinBooks, London
KeithGraingerand Hazel Tattersall, 2005. Wine Production: VinetoBottle, Blackwell Publishing
The Oxford Companion to Wine, 3rd ed. (2006). Robinson, Jancis. Oxford UniversityPress.N.Y.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım ve soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

ilan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nihan.gogus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Kitap Okuma 1 5 5
Rapor hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.511
ÖK.611
ÖK.711
ÖK.811
ÖK.911
ÖK.1011
ÖK.1111