: TEMEL LABORATUVAR İLKELERİ VE YÖNTEMLERİ I

Farmakoloji Doktora
Temel Sinirbilimler Doktora
Moleküler Tıp Doktora

Bu dersin amacı temel laboratuvar ilkelerini ve genel laboratuvar prosedürlerini öğretmektir.
Ayrıca ayırma tekniklerine giriş yapmaktır.
Ders, teorik ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Ders, bir mini proje kapsamında verilmektedir. Teorik bölümde ilgili dersin temel prensipleri ve ilgili yöntemle ilgili prosedürler verilmektedir. Dersin uygulama bölümünde ise sıçan dokularından (beyin, karaciğer, kalp, böbrek, akciğer) tartım, homojenizasyon ve santrifügasyon ile süpernatant elde edilmektedir. Elde edilen süpernatant, tüm yarıyıl boyunca öğrenilecek yöntemlerde kullanılmaktadır. Bu süpernatanlarda öncelikle protein tayin yöntemleri-Biüret, Modifiye Lowry ve Bradford kullanılarak protein miktarları belirlenir. Daha sonra spektrofotometre kullanılarak Glutatyon-S-Transferaz ölçümü , Spektroflorometre ile MDA ölçümü, Sıvı Kromatografi ( HPLC) yöntemi ile MDA ölçümü yapılır. SDS-PAGE (sodyum dodesil sülfat- poliakrilamid jel elektroforezi) ile bilinmeyen protein bantlarının MW molekül ağırlıkları hesaplanır. Öğrenciler, yarıyıl bitiminde elde ettikleri sonuçları içeren sunum yaparlar.

1   Biyokimyanın temel alanlarından olan temel kimya ve temel biyokimya konusunda bilgi edinmiş olmalıdır.
2   Biyokimyanın temel alanlarından biri olan temel kimya ve temel biyokimya uygulamaları ile ilgili kuramsal bilgiyi kavramış olmalıdır.
3   Temel laboratuar cihaz ve yöntemlerinin ilkelerini kavramış olmalıdır.
4   Temel laboratuar yöntemlerinin temel kavramlarını eleştirel şekilde analiz edebilmelidir (Örn: protein tayin yöntemlerinin farklılıkları gibi ).
5   Sentez: Öğrenilen yöntemleri değişik yönlerden ele alarak sentezleyebilmeli ve yeni durumlara uyarlayabilmelidir (Örnek: SDS-PAGE de bulunan proteinlerin farklı dokularda neden farklı olduğunu tartışabilmek)
6   Uygulanan bir yöntemim sonuçlarını irdeleyerek sunabilmelidir.
7   Temel laboratuar becerilerini edinmiş olmalıdır(örnek: tartım yapma, tampon hazırlama, pH ölçümü, homojenize etme, santrifüj yapma)
8   Genel laboratuar prosedürlerini uygulama becerisini edinmiş olmalıdır (örnek: spektrofotometre, spektroflorometre, HPLC, SDS-PAGE)

1 * Giriş * Ders Tanıtımı * Laboratuarda Güvenlik * Laboratuarda Çalışma İlkeleri * Genel Laboratuar Ekipmanları
2 *Laboratuar Hazırlığı * Tartım İlkeleri * SI Birimleri
3 * Çözelti Hazırlığı (Konsantrasyon Hesaplamaları)
4 * pH Ölçümü ve Tampon hazırlama
5 * Proje Hazırlık Çalışması
6 * Homojenizasyon teknikleri * Santrifügasyon ; temel ilkeleri ve türleri * Video gösterimi
7 * Spektrofotometri ; Temel İlkeleri ve Uygulamaları * Spektrofotometre ile Glutatyon-S-Transferaz ölçümü
8 Spektrofotometre ile Protein miktarı ölçümü * Biüret Yöntemi ile protein tayini * Lowry Yöntemi ile protein tayini
9 * Bradford Yöntemi ile protein tayini * BCA Yöntemi ile protein tayini
10 Spektroflorometre ile Glutatyon-S-Transferaz ölçümü
11 * Kromatografinin Temel İlkeleri * Kromatografi Türleri ve Uygulamaları * Sıvı Kromatografi ( HPLC) yöntemi ile MDA ölçümü
12 * Elektroforezin temel İlkeleri * Elektroforez Türleri ve Uygulamaları
13 *Elektroforez Tamponu Hazırlama * Jel dökme * Jel Yürütme * Jel Boyama * Protein Bantlarının Kantitasyonu * Tartışma Oturumu
14 * Zimografi yöntemininin temel ilkeleri *Zimografi yönteminin çeşitleri *Gelatin zimografi yöntemi uygulaması *Kazein Zimografi yöntemi uygulaması *Kollajen zimografi yöntemi uygulaması

Ana kaynak:
Tietz: Klinik Kimyada Temel İlkeler Beşinci Baskı. (Editörler: Burtis & Ashwood) (Çeviri Editörü: Diler Aslan).PALMY yayıncılık, pp.352-387.

1 VZ Ara Sınav
3 BNS Başarı VZ * 0.50 +FN* 0.50
4 BUT Bütünleme
5 BBN Başarı VZ * 0.50 +BUT* 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

Derse öğrencilerin konuyu okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir. Mazeret durumlarında ders öğretim üyesini önceden bilgilendirmesi beklenmektedir.

gulgun.oktay@deu.edu.tr Telefon: 412 44 02 GSM: + 5363548774

Cuma günleri 12.30-13:30

Diğer (tartışma) 1 10 10

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17