: HÜCRE YAPI VE İŞLEVİNİN BİYOKİMYASAL TEMELLERİ

Biyokimya Yüksek Lisans

PROFESÖR KEMAL BAYSAL

Biyokimya Yüksek Lisans

Tıbbi Biyokimya Anabilim dalı yüksek lisans programında verilen 5007 dersinde hücre biyokimyasının temel konuları aktarılmaktadır. 5007 dersinden sonra alınması zorunlu olacak olan bu derste, 5007 de işlenen hücre biyolojisi konuları ileri konular bazında sürdürülecektir. Bu amaçla ele alınacak konular; genom yapısı, gen ekspresyonu ve fenotiple ilişkisi, hücre içi organeller, mitokondrinin biyoenerjetik dışındaki görevleri, apoptoz, otofaji, mitoz-mayoz, damarlanma, kanser gelişimi ve kök hücrelerde yapı-işlev ilişkileridir.

1   Genomun yapısı ve organizasyonunu, translokasyonlar, genom dizisinde hataların tamir mekanizmaları hakkında bilgi edinmiş olmalıdır
2   mRNA yapısı, türleri ve fenotipi oluşturmada önemi konusunda bilgi edinmiş olmalıdır.
3   Mitokondrinin sentez işlevi, yapısındaki özgül transport proteinleri ve enerji metabolizmasının dışındaki hücresel işlevleri hakkında bilgi edinmiş olmalıdır.
4   Hücre iskeleti, hareketi ve ekstraselüler matriks yapısı ve bunun hücrelerle etkileşimlerini kavramış olmalıdır.
5   Hücre ölüm mekanizmaları, mitoz ve mayoz bölünme hakkında bilgi edinmiş olmalıdır.
6   Damar biyolojisinde temel kavramları ve önemli patolojik değişimleri öğrenmiş olmalıdır.
7   Kanser gelişimi ve kök hücre özelliklerini kavramış olmalıdır.
8   Derste seçilen bir makaleyi hazırlayarak ödev olarak sunabilmelidir.

1 Ders Tanıtımı: Hücreye giriş. Temel yapı taşları, hücrenin görüntülenmesi. (Prof. Dr. Kemal Baysal)
2 Genomun ayrıntılı incelenmesi: ekzon, intron ve translokasyonlar. Genom dizisinde değişiklik yöntemleri. DNA tamir mekanizmaları. (Prof. Dr. Kemal Baysal)
3 Gen ekspresyonu ileri konular: mRNA farklı kesim, kodlanmayan RNA lar. Genotip-fenotip ilişkisi, hücreye özgü gen ekspresyonu. (Prof. Dr. Kemal Baysal)
4 Sentezlenen proteinlerin matürasyonu ve hücre içi trafiği. (Prof. Dr. Semra Koçtürk)
5 Mitokondri biyogenezi, mitokondrinin sentez işlevi, yapısındaki özgül transport proteinleri ve enerji metabolizmasının dışındaki hücresel işlevleri. (Prof. Dr. Gülgün Oktay)
6 Hücrede diğer organeller; işlevleri. Nükleus, lizozom, mikrozom. (Prof. Dr. Kemal Baysal)
7 Hücre iskeleti, iskelet proteinleri, hücre hareketi. (Prof. Dr. Gülgün Oktay)
8 Ekstraselüler matriks, integrinler, farklı ESM yapıları. (Prof. Dr. Gülgün Oktay)
9 Damar biyolojisi: Anjiyogenez, ateroskleroz ve mekanizmaları. (Prof. Dr. Kemal Baysal)
10 Hücre bölünmesi ve kontrolü. Mitoz, mayoz. (Prof. Dr. Kemal Baysal)
11 Hücre ölümü; apoptoz ve mekanizmaları. (Prof. Dr. Semra Koçtürk)
12 Diğer hücre ölüm mekanizmaları (otofaji vb). (Prof. Dr. Semra Koçtürk)
13 Kontrolsüz hücre çoğalması: kanser. Epitelyal-mezankimal tranzisyon. (Prof. Dr. Kemal Baysal)
14 Kök hücre biyolojisi Mezenkimal kök hücre, pluripotent kök hücre, farklılaşma, iPS (Prof. Dr. Kemal Baysal)

Ana kaynak:
1. Cell Biology. Karp G. 6th Ed. 2010 John Wiley & Sons.

Yardımcı kaynaklar:
1. Mitochondria: A Practical Approach. Darley-Usmar UM, Rickwood D & Wilson MT (eds). 1987, IRL Pres.
2. Apoptosis, Senescence and Cancer. Gewirtz DA, Halt SE, Grant S. (eds) 2nd ed. 2007, Humana Press.

Ders kuramsaldır. Sunumlar biçiminde gerçekleşmektedir. Ancak öğrencini verilen kaynakları okumuş olarak derse gelmesi beklenmektedir. Ayrıca dönem içinde verilecek bir makale ödevinin öğrenci tarafından sunum olarak hazırlanması istenmektedir.

1 VZ Ara Sınav
2 PRJ Proje
4 BNS Başarı VZ * 0.40 + PRJ * 0.10 + FN* 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + PRJ * 0.10 + BUT* 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, interaktif katılım.

Prof. Dr. Kemal Baysal
Kemal.baysal@deu.edu.tr