: YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ

İç Hastalıkları Hemşireliği Doktora
Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Doktora
Hemşirelik Esasları Doktora

Bu ders, yoğun bakım hemşireliği alanında öğrencinin doktora tez konusuyla ilgili kritik hasta ailelerin gereksinimlerine, hemşirenin etik, yasal sorumluluğuna, kompleks bozukluğu olan hastanın bakım yönetimine ve izlemine odaklanır. Bu ders, kritik hasta bakımına yönelik konuların temel kaynaklardan ileri düzeyde öğrenilmesine ve bu konulara sistematik inceleme/kanıta dayalı rehberlerin önerilerinin entegre edilerek tez alanında uygulamaya koymasına olanak sağlar. Öğrencinin tez konusuyla ilgili kritik hasta bakım yönetiminde kapsamlı bilgi birikimi oluşturmasına ve yeni gelişmeleri izleyerek tezine entegre edebilmesine fırsat verir.

1   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde doktora tez alanına temel oluşturacak kritik hasta bakım yönetimi ile ilgili güncel ve ileri düzeydeki bilgileri kapsamlı bir şekilde açıklayabilir.
2   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde doktora tez alanına temel oluşturacak kritik hasta bakım yönetiminde güncel ve ileri düzeydeki bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır.
3   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde doktora tez alanına temel oluşturacak kritik hasta bakım yönetimine ilişkin konularda yeni gelişmeleri izleyerek tezine entegre edebilir.
4   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde doktora tez alanında kritik hasta bakım yönetimine ilişkin konularda kanıta dayalı uygulamaları inceleyerek uygulamaya koyabilir.
5   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde doktora tez alanında kritik hasta bakım yönetimine ilişkin konularda temel teknolojik cihaz ve aletleri temel düzeyde kullanabilir.
6   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde doktora tez alanında kritik hasta bakım yönetiminde uygun iletişim tekniklerini kullanarak disiplinler içi ve disiplinler arası ekip işbirliğini yürütebilir.
7   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde doktora tez alanında kritik hasta bakım yönetiminde etik ve yasal sorumluluklarına uygun davranabilir.

2 YBÜ de yatan hastalarda solunun sistemi tanılaması ve hiperkapnik ve hipoksemik akut solunum yetmezliği, pulmoner embolizm ve mekanik ventilasyoda hasta bakım yönetimi, sedasyon YBÜ de yatan hastalarda kardiovasküler sistem tanılaması ve kardiyak yetmezlik, invasif ve non invasif monitorizasyon ve hemşirenin sorumluluğu

1. Şahinoğlu AH., Yoğun Bakım sorunları ve tedavileri. Türkiye klinikleri yayınevi. 2002 (2. bs. 2002) set Ofset. Ankara
2. Çev. Ed. Özcengiz D. Eds. Irwin RS. Rippe JM. Yoğun bakımlar el kitabı 3 th ed. 2002. Nobel tıp kitapevi. Nobel matbacılık Adana
3. Melander, Sheıla Drake Case Studıes In Crıtıcal Care Nursıng: A Guıde For Appıcatıon And Revıew ., Saunders Com. 2001.
Yardımcı kaynaklar:
4. Ayres SM.,Grenvik A., Holbrook PR., Shoemaker WC. Textbook of critical care 3th ed. 1995. WB Saunders Company. Philadelphia.USA.
5. Hall JB. Schmid GA. Wood.LDH. Principles of critical care 1992. McGraw-Hill inc. New York USA.
6. Dolan JT. Critical care nursing clinical management through nursing process. 1991. FA Davis Company Philadelphia.USA.
7. Brown AH. Guzman MF: Cook S. Wren C. Richens. D. Manual of Cardiorespiratory critical care 1989. Butterworths London.
8. Underhill SL.Wouds SC. Froelicher ESC. Halpany CJ. Cardiac Nursing. 1989 2. ed. JB Lippincott Companny New York.

Görsel destekli sunum
Olgu tartışması
Beyin fırtınası
Soru cevap

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BNS Başarı ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Sınavlarda; yorumlama, hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.
Raporlarda; doğru ve kritik bilgiye ulaşabilme, bilgiyi eleştirel değerlendirme, tezi için gerekli bilgiyi/beceriyi/yöntemi seçebilme, bilgiyi bir araca dönüştürerek problem çözebilme değerlendirilecektir.

Doç. Dr. Özgül Karayurt Tel:0 232 412 4752 ozgul.kyurt@deu.edu.tr
Yard. Doç. Dr. Özlem Bilik Tel:0 232 412 6962 ozlem.bilik@deu.edu.tr