: ENDOKRİN SİSTEM FARMAKOLOJİSİ

Farmakoloji Doktora

PROFESÖR SEDEF GİDENER

Farmakoloji Doktora

Endokrinolojinin genel kavramları ve endokrinolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar konusunda bilgi sahibi olma.

1   Metabolizma, büyüme gibi pek çok fonksiyonda görevi olan endokrin hormonların genel özelliklerinin öğrenilmesi
2   Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların genel özelliklerinin, klinik farmakolojisinin öğrenilmesi
3   Tiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların genel özelliklerinin, klinik farmakolojisinin öğrenilmesi
4   Kalsiyum metabolizma bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların genel özelliklerinin, klinik farmakolojisinin öğrenilmesi
5   Kortikosteroidler ile ilgili genel bilgilerin öğrenilmesi
6   Tüm bu bilgilerin, günlük hayatta kullanılabilir olması

1 Endokrin sistem farmakolojisine giriş-I (Hormonların fizikokimyasal özellikleri, sınıflandırılmaları)
2 Endokrin sistem farmakolojisine giriş-II (Hormonların salgılanmasının düzenlenmesi, Hormonların biyosentez, taşınma ve eliminasyonları)
3 İnsülin, oral antidiyabetik ilaçlar ve glukagon-I
4 İnsülin, oral antidiyabetik ilaçlar ve glukagon-II
5 Kortikosteroidler, kortikosteroid antagonistleri ve ACTH-I (Glukokortikoidler, mineralokortikoidler)
6 Kortikosteroidler, kortikosteroid antagonistleri ve ACTH-II (Aldosteron antagonistleri, Adrenal kortekste steroid sentezini ve kortikosteroidlerin etkinliğini azaltan ilaçlar)
7 Tiroid ilaçları: Tiroid hormonları, antitiroid ilaçlar, tirotropin ve tirotropin salıverici hormon-I
8 Tiroid ilaçları: Tiroid hormonları, antitiroid ilaçlar, tirotropin ve tirotropin salıverici hormon-II
9 Paratiroid hormon, D vitamini, kalsitonin, bifosfanatlar ve diğerleri-I
10 Paratiroid hormon, D vitamini, kalsitonin, bifosfanatlar ve diğerleri-II
11 Androjenler, anabolik steroidler ve antiandrojenik ilaçlar
12 Östrojenler, progesteronlar ve antagonistleri
13 Oral kontraseptifler ve gebelik önleme yöntemleri
14 Hipofiz ve hipotalamus hormonları

Ana kaynak:
1. Kayaalp O. Endokrin Sistem Farmakolojisi. İçinde: Kayaalp O. Editör. Rasyonel tedavi yönünden Tıbbi Farmakoloji. 12. baskı, Ankara: Feryal matbaacılık; 2009. s. 1154-1372.
Yardımcı kaynaklar:
1 Endocrin system pharmacology.İçinde: editör. Hardman JG, Limbird LE. Goodman and Gilman s The Pharmacologic Basis of Therapeutics. 10. baskı. Mc Graw-Hill Companies; 2001. s. 755-971
2. Endocrine drugs: içinde: Basic and Clinical Pharmacology. Editör Katzung BG. 10. baskı. Mc Graw-Hill Companies; 2007. s. 625-735.

Etkinlikler ayrıntılı olarak Değerlendirme Yöntemleri ve iş Yükü Hesaplaması bölümünde verilmiştir.

1 PO Performans/Ödev
3 BNS Başarı PO * 0.40 +FN*0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu PO * 0.40 + BUT*0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrencilerin, Endokrin Sistem Farmakolojisi ile ilgili Ders programından Ders Koordinatörü ile birlikte seçtikleri bir ders konusunu, power point sunusu şeklinde sunum tekniklerine uygun olarak sunması beklenmektedir.

Öğrencilerin başarısı, final sınavında başarılı olmaları ve ders programından seçilen bir konuyu power point sunusu şeklinde sunum tekniklerine uygun olarak sunmaları ile ölçülmektedir.

sedef.gidener@deu.edu.tr, tel: 4123901

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10