: İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ KURAM VE MODELLERİ

İç Hastalıkları Hemşireliği Doktora

DOÇENT ÖZLEM KÜÇÜKGÜÇLÜ

İç Hastalıkları Hemşireliği Doktora

Öğrencinin, İç Hastalıkları Hemşireliği alanında kullanılabilecek hemşirelik kuram ve modellerini anlaması, kullanması ve uygulama sonuçlarını değerlendirmesini sağlamaktır.

1   İç hastalıkları hemşireliği ile ilgili model ve teorileri yorumlayabilme.
2   İç hastalıkları hemşireliği ile ilgili model ve teorileri, akut ya da kronik hastalığı olan erişkin bireyin bakımında kullanabilme.
3   İç hastalıkları hemşireliği alanında model ve teorilerin kullanımına ilişkin yargıda bulunabilme.
4   İç hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili sorunların çözümü için gerektiğinde disiplinler arası etkileşimde bulunabilme.
5   Alanı ile ilgili öğrendiği ya da kullandığı model ve teoriler hakkında çıkarsamalar yaparak, bir gruba ya da kültüre özgü yeni fikirler oluşturabilme.
6   Uygulamalarda karşılaşılan karmaşık durumları, stratejik karar verme süreçlerini kullanarak çözümleyebilme.

2 Kuram/modellerin iç hastalıkları hemşireliğinde kullanımı Bir model ve teoriye göre klinik bakım formu oluşturma ve sunma
3 Klinik uygulama
4 Klinik uygulama Bir kuram/modele dayalı; tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme yapma, rapor yazma

Alligood M. R. & Tomey, A M., (Eds) (2006)., Nursing theorist and their work (6 th ed, pp:267-274). USA. Mosby.
Fawcett, J.(Ed.) (2005). Contemporary Nursing Knowledge: Analysis and Evaluation of Conceptual Models of Nursing (2 nd Ed, pp:223-319). USA, FA Davis Comp.
Orem, D. E. (Ed.) (1995). Nursing: Concepts of Practice. (5th ed.). St. Louis: Mosby-Year Books.
Renpenning, M. K, & Taylor, SG. (Ed) (2003). Self-Care Theory in Nursing. Selected Papers of Dorothea Orem. Springer, Newyork. Publishing Company.

Sunum, tartışma, soru-cevap, klinik uygulama

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
4 BNS Başarı ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ödevler: Bir kuram/modele göre hasta bakımı planlama, uygulama, değerlendirme ve rapor yazma.
Öğrencinin dönem sonunda, hasta bakımını planlaması, uygulaması ve sonuçlarını değerlendirmesi konusunda yazdığı raporu final sınavı olarak değerlendirilecektir.

Öğrencilerin; model ve teoriler hakkında açıklama ve yorumları, bir model/teoriyi kullanma becerileri ve kullanımına ilişkin yargıları, yeni fikirler oluşturmaları ve karar verme becerileri değerlendirilmektedir.

Derslerin %70 ine katılım zorunludur.

Yrd. Doç. Dr. Sevgi Kızılcı, Tel: 0232 412 47 77, e-posta: sevgi.kizilci@deu.edu.tr
Yard. Doç. Dr. Hatice Mert, Tel: 0232 412 47 86, e-posta: hatice.mert@deu.edu.tr
Yard. Doç. Dr. Özlem Küçükgüçlü, Tel: 0232 412 47 86, e-posta: ozlem.kguclu@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16