: NÖROPSİKİATRİK HASTALIKLARIN BİYOKİMYASAL MEKANİZMASI VE LABORATUVAR TANISI

SBİ 6074 NÖROPSİKİATRİK HASTALIKLARIN BİYOKİMYASAL MEKANİZMASI VE LABORATUVAR TANISI SEÇMELİ 2 2 0 12

Temel Sinirbilimler Doktora

PROFESÖR PINAR AKAN

Temel Sinirbilimler Doktora

Nörolojik ve psikiatrik hastalıkların tanısında ya da tedavisinin takibinde sıklıkla kullanılan santral ve periferal biyokimyasal biyobelirteçler hakkında hastalık oluşum mekanizması ile ilişkili olarak ve pratik kullanıma yönelik genel bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.

1   Beyin dokusunun biyokimyasal organizasyonu, beyin omurilik sıvısı ve kan beyin bariyeri hakkında genel bilgi sahibi olmalıdır.
2   İskemik beyin hasar mekanizmaları ve biyokimyasal sonuçları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
3   Nörodejeneratif hastalıkların hasar mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
4   Myelin hasar mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
5   Santral sinir sistemi hastalıkları ile ilişkili tıbbi laboratuvar testleri hakkında bilgi sahibi olma ve yorumlayabilmelidir.
6   Psikiatrik hastalıklarda hücre membran ve nörotransmitter değişimleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
7   Akut ve kronik alkol kullanımının metabolik sonuçları ve hastlaıklar ile ilişkisi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
8   Fitokimyasalların santral sinir sistemi hastalıklarındaki önemi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
9   Santral sinir sisteminden kaynaklanan hormonlar ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

1 Sinir sisteminin biyokimyasal organizasyonu I Beyin dokusunun biyokimyasal yapısı Beyin omrilik sıvısı ve kan beyin bariyeri
2 Sinir sisteminin biyokimyasal organizasyonu II Beyin karbonhidrat ve protein metabolizmasının nörolojik bulgularla ilişkisi
3 Sinir sisteminin biyokimyasal organizasyonu III Santral sinir sisteminden kaynaklanan hormonlar
4 Santral Sinir Sisteminin Hasar Mekanizmaları I İskemik beyin hasar mekanizmaları
5 Santral Sinir Sisteminin Hasar Mekanizmaları II Miyelin hasar mekanizmaları
6 Santral Sinir Sisteminin Hasar Mekanizmaları III Nörodejeneratif hastalıklarda hücre ölümü
7 Nörolojik Hastalıklarda Labaratuvar Tanı I Santral sinir sistemi hastalıklarında biyokimyasal belirteçler Laboratuvar uygulaması
8 Nörolojik Hastalıklarda Labaratuvar Tanı II Beyin omurilik sıvısı biyokimyası Laboratuvar uygulaması
9 Ara sınav
10 Oksidatif stresin nörolojik ve psikiatrik hastalıklarda rolü
11 Fitokimyasalların SSS hastalılarında önemi
12 Alkolizm ve Majör depresif hastalıklarda hücre membranında biyokimyasal değişimler (MAO)
13 Şizofrenide/Psikiatrik hastalıklarda membran ve nörotransmiter değişimlerinin önemi
14 Akut ve kronik alkol alımının biyokimyasal sonuçları Olgu sunumu

1. Laboratory Diagnosis in Neurology, 2th Ed., 2010, Canada.
2. Basic Neurochemistry Molecular Cellular and Medical Aspects, 7th Ed., 2006 USA.
3. the Biochemical Basis of Neuropharmacology, 8th Ed., 2003, USA.

Ders, kuramsal, olgu tartışması ve uygulamam komponentlerinden oluşacak ve bu etkinlikler, iç içe, birbiri ile örülmüş olaral ele alınacaktır. Ders, interaktif yöntemlerle işlenecektir. Öğrencilerin, verilen kaynaklardan yararlanarak derse önceden okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir.
Yöntemler: interaktif sunumlar, grup çalışmaları, grup tartışmaları, öğrenci sunumları, labarutuvar uygulamaları

1 VZ Ara Sınav
2 ODV Ödev/Sunum
4 BNS Başarı VZ * 0.25 +ODV * 0.25 + FN* 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 +ODV * 0.25 + BUT* 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

eposta. pinar.akan@deu.edu.tr
Telefon: 412 25 52
GSM: +536 341 51 30