DERS ADI

: MOLEKÜLER TIP:TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARINDAKİ MOLEKÜLER MEKANİZMALAR

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MOT 6034 MOLEKÜLER TIP:TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARINDAKİ MOLEKÜLER MEKANİZMALAR SEÇMELİ 2 2 0 9

Dersi Veren Birim

Moleküler Tıp Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT MEHTAP YÜKSEL EĞRİLMEZ

Dersi Alan Birimler

Moleküler Tıp Doktora

Dersin Amacı

Son yıllarda yapılan çalışmalar, hastalıkların oluşum mekanizmalarını daha ayrıntılı aydınlatmaya başlanmış ve bunun sonucu olarak hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bu dersin amacı hastalıkları sistematik olarak inceleyerek kanser, diyabet, ateroskleroz, astım, Alzheimer gibi hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmaları ve tanıda kullanılan hedef molekülleri incelemek ve yeni tedavi seçeneklerini değerlendirmektir. Bu bağlamda nanopartiküler sistemlerin multifonksiyonel platformlar olarak gerek moleküler görüntülemede gerekse tedavide etkinliğin arttırılmasına yönelik kullanımları ve bu alandaki son gelişmeler detaylı olarak aktarılacaktır.
Dersin uygulama bölümünde ise, olgular üzerinden sistemlere ait hastalıkların moleküler mekanizmaları incelenecek, bu hastalıkların tanısında kullanılan veya kullanılmaya aday moleküllere (enzim, transkripsiyon faktörü, miRNA vb) değinilecek ve mekanizmalara yönelik uygulanan veya uygulanmaya aday tedavi seçenekleri tartışılacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımlar konusunda bilgiyi hatırlamalıdır.
2   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımlar konusunda kuramsal bilgiyi kavramış olmalı ve açıklamalıdır.
3   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımları arasındaki ilişkileri değerlendirip analiz edebilmelidir.
4   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımları tartışarak değerlendirebilmelidir (Ör: Gen tedavisi, kök hücre tedavisi, nanotıp)
5   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan mekanizmaları kullanarak tanı ve tedavide kullanılabilecek yeni moleküler yaklaşımlar tasarlayabilmelidir. (Ör: Reseptörler, sinyal yolakları, transkripsiyon faktörleri, miRNA'lar, mutasyonlar)
6   Tanı ve tedaviyi daha etkin kılabilecek materyallerin tasarımları, klasik sistemlere kıyasla avantajlarını ve bu alandaki güncel çalışmaların etkilerini değerlendirebilmelidir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş-Dersin Tanıtımı;Hastalıkların Oluşumunda Rol Oynayan Moleküler Mekanizmalara Genel Bakış;Hastalıkların Tanı ve Tedavisine Moleküler Yaklaşımlar;Genetik Hastalıklar;Metabolik Hastalıklar;Enfeksiyon Hastalıkları;Kardiyovasküler Hastalıklar Hastalıklarının Oluşumunda Rol Oynayan Moleküler Mekanizmalar Hastalıkların Tanı ve Tedavisine Moleküler Yaklaşımlar Küçük Grup Çalışması (Olgular ile Uygulama)
2 Karsinogenez, hücre siklüsünü düzenleyen moleküller, DNA onarımının temel moleküler mekanizmaları, onkogenler, kanser baskılayıcı genler;Hücre adezyonunu düzenleyen moleküller, sinyal iletimini düzenleyen moleküller, tümör büyümesinin biyolojisi, anjiogenez, invazyon ve metastazın moleküler mekanizmaları;Solid Tümörler ve Moleküler Mekanizmaları;Nörolojik Hastalıklar;Psikiyatrik Hastalıklar Baş-boyun, akciğer, GIS, meme-endokrin, SSS tümörleri temelinde moleküler mekanizmalar, çocukluk çağı tümörleri ile bu mekanizmaların karşılaştırılması Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıklarının Oluşumunda Rol Oynayan Moleküler Mekanizmalar Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıkların Tanı ve Tedavisine Moleküler Yaklaşımlar Küçük Grup Çalışması (Olgular ile Uygulama)
3 Ödevlerin sunumu;Otoimmun Hastalıklar;Endokrinolojik Hastalıklar;Sindirim Sistemi Hastalıkları;Hematolojik Hastalıklar Hastalıklarının Oluşumunda Rol Oynayan Moleküler Mekanizmalar Hastalıkların Tanı ve Tedavisine Moleküler Yaklaşımlar Küçük Grup Çalışması (Olgular ile Uygulama)
4 Hastalıkların Tedavisinde Farmakogenetik Yaklaşımlar;Biyofarmasötikler;Hastalıklarda Kök Hücre Tedavisi;Hastalıklarda Gen Tedavisi;Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Nanotıp Uygulamaları;Final Sınavı Küçük Grup Çalışması (Olgular ile Uygulama)

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Eds: Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, 4th edition, 2006, Elsevier Saunders, St Louis.
2. Biology of Disease. Eds: Ahmed N, Dawson M, Smith, Wood E, 2007, Taylor & Francis Group, New York.
3. Harper's Illustrated Biochemistry Murray, Bender, Rotham, Kennelly Rodwell and Weil, 28th Edition, 2009,McGraw Hill International Edition.
4. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations. Thomas M. Devlin. Seventh Edition 2011, John-Wiley& Sons Inc. Publication, USA.
5. Newsholme, EA and Leech, TR. Functional Biochemistry in Health and Disease 2010, WILEY-BLACKWELL, Oxford.
6. Tietz: Klinik Kimyada Temel İlkeler Beşinci Baskı. (Editörler: Burtis & Ashwood) (Çeviri Editörü: Diler Aslan).PALMY yayıncılık.
7. Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics , 2012.
8. Rang and Dale s Pharmacology, 7th. Edition, 2011.
9. Klinik Farmakolojinin Esasaları ve Temel Düzenlemeler, Oğuz Kayaalp, 4. Baskı, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders, kuramsal ve olgu tartışması şeklinde olan uygulama komponentlerinden oluşacak ve bu etkinlikler, iç içe, birbiri ile örülmüş olarak ele alınacaktır. Ders, interaktif yöntemlerle işlenecektir. Öğrencilerin, verilen kaynaklardan yararlanarak derse önceden okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir.
Yöntemler: interaktif sunumlar, grup çalışmaları, grup tartışmaları, öğrenci sunumları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BNS Başarı ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + BUT* 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Örencilerin derse konuyu okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir. Mazeret durumlarında ders öğretim üyesini önceden bilgilendirmesi beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Mehtap Yüksel Eğrilmez
e-posta: mehtap.yuksel@deu.edu.tr Telefon: 412 2606

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma 12:30-13:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 30 2 60
Uygulama 30 2 60
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 30 2 60
Final Sınavına Hazırlık 1 25 25
Sunum Hazırlama 1 18 18
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 225

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.155335534434224
ÖK.255335534444224
ÖK.355335534444224
ÖK.455445534444334
ÖK.555445534444334
ÖK.655445534444334