: DNA HASARI VE ONARIMI, HASTALIKLARLA İLİŞKİSİ

Moleküler Tıp Doktora

PROFESÖR GÜL HÜRAY İŞLEKEL

Moleküler Tıp Doktora

Oksidatif stres sürecinde ortaya çıkan oksijen radikallerinin oluşturduğu DNA hasarı sonrasında kanser ve kansere yatkınlık sendromları başta olmak üzere çok sayıda hastalık oluşumu tetiklenmektedir. Bu nedenle sağlık bilimleri alanında oksidatif stresin mekanizmasının ve DNA onarımının nasıl gerçekleştiğinin bilinmesi çok önemlidir. Ders kapsamında öğrencilerin oksidatif stres ve DNA onarım mekanizmalarını anlamaları, bu hasarın saptanma yöntemleri, DNA onarım mekanizmalarının nasıl çalıştığı ve nasıl ölçüldüğü konusunda hakkında bilgi edinmeleri, DNA hasarının sonuçları ve insan hastalıkları ile olan ilgisini öğrenmelerı hedeflenmektedir. Ayrıca LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında biyolojik örneklerde DNA hasar ürünlerinin ölçümlerini kapsayan uygulama eğitimleri gerçekleştirilmektedir.

1   Moleküler tıbbın temel alanlarından biri olan oksidatif stres konusunda bilgi edinmiş olmalıdır
2   Moleküler tıbbın temel alanlarından biri olan oksidatif DNA hasarı konusunda kuramsal bilgiyi kavramış olmalıdır
3   DNA baz hasarı temel kavramlarını analiz edebilmelidir
4   Sentez: DNA baz hasarı alanındaki bilgiyi değişik yönlerden ele alarak sentezleyebilmeli ve yeni durumlara uyarlayabilmelidir (Örnek: Farklı hastalıklarla olan ilişkisi)
5   DNA baz hasarı ölçüm yöntemlerinin temel ilkelerini ve uygulama basamaklarını kavramış olmalıdır.
6   DNA baz hasarı ölçüm yöntemleri ile elde edilen sonuçları yorumlayabilmelidir.

1 Oksidatif Stres ve Serbest Radikaller
2 Oksidatif Stres ve Serbest Radikaller
3 Oksidatif DNA Hasarı
4 Oksidatif DNA Hasarı
5 DNA Hasarı ve Onarımının Ölçümü
6 LABORATUVAR UYGULAMASI: Laboratuvar uygulaması I (LC-MS/MS ile DNA baz hasarı belirlenmesi)
7 LABORATUVAR UYGULAMASI: Laboratuvar uygulaması I (GC-MS ile DNA baz hasarı belirlenmesi)
8 DNA Hasarına Biyolojik Yanıtlar
9 DNA Onarımı
10 Proteomiks ve DNA Onarımı
11 Oksidatif DNA Hasarının Biyolojik Sonuçları
12 Oksidatif DNA Hasarı ve Hastalıklar
13 Oksidatif DNA Hasarı ve Hastalıklar
14 LABORATUVAR UYGULAMASI: Laboratuvar uygulaması II (LC-MS/MS ile DNA baz hasarı belirlenmesi)
15 FİNAL

Ana kaynak:
1. Free-Radical-Induced DNA Damage and Its Repair, Clemens Von Sonntag, Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2006
2. Free Radicals in Biology and Medicine, BarryHalliwell and John M. C. Gutteridge Fourth Edition Oxford University Press, Oxford, 2007
3. DNA Repair and mutagenesis, Errol C. Friedberg, Graham C. Walker, Wolfram Siede,Richard D. Wood, Roger A.Schultz and Tom Ellenberger Second Edition ASM Press, Washington DC, 2006
4. Mass Spectrometry, Edmond deHoffmann and Vincent Stroobant Second Edition John Wiley, Chichester, 2002

Ders, kuramsal, ve uygulama komponentlerinden oluşacak ve bu etkinlikler, iç içe, biribiri ile örülmüş olarak ele alınacaktır. Ders, interaktif yöntemlerle işlenecektir. Öğrencilerin, verilen kaynaklardan yararlanarak derse önceden okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir.
Yöntemler: interaktif sunumlar, grup çalışmaları, grup tartışmaları, laboratuar uygulamaları

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev
3 LAB Lab/Uygulama
5 BNS Başarı VZ * 0.20 + ODV * 0.10 + LAB* 0.20 + FN*0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ* 0.20 + ODV * 0.10 + LAB* 0.20 + BUT*0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

Derse öğrencilerin konuyu okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir. Mazeret durumlarında ders öğretim üyesini önceden bilgilendirmesi beklenmektedir.

e-posta. huray.islekel@deu.edu.tr Telefon: 412 44 08

Pazartesi 12.30-13:30