: FARMAKOGENETİK

PROFESÖR MUKADDES GÜMÜŞTEKİN

Klinik İlaç Araştırmaları Yüksek Lisans
Moleküler Tıp Doktora

Farmakogenetik, ilaç kinetiğinin ve ilaçlara hastaların verdiği yanıtın genetik yapıya göre bireyler ve etnik gruplar arasında değişmesi ile uğraşan bir bilim dalıdır. Bu dersin amacı; öğrencilerin farmakoloji ve farmakogenetik hakkında genel bilgi ve kavramları öğrenmeleri, genetik faktörlere bağlı ilaçların etkilerindeki değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmaları, ilaç farmakokinetiğinde ve farmakodinamiğinde genetik faktörlere bağlı değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmaları, ilaçları taşıyan transportör moleküllerin farmakogenetiği hakkında bilgi sahibi olmaları, tanı ve tedavi amaçlı kullanılan ilaçların etkilerini değiştiren genetik özellikleri değerlendirebilme ve ayıredebilme, ilaçların yan etkileri ve bunların oluşumunda farmakogenetik ile ilişkisini kurabilme ve yorumlayabilmesi, farmakogenetiğin önemli olduğu klinik durumlar ve bireysel tedavilerin öneminin kavranması, değerlendirme becerisini kazanabilmesi ve öğrendiklerini sistemli bir şekilde aktarabilmeleridir.

1   Farmakogenetik hakkında genel bilgi ve kavramları tanımlayabilme
2   İlaçların metabolizmasından sorumlu enzimlerdeki genetik değişiklikleri tanımlayabilme
3   İlaçların etkilerini ve biyoyararlanımlarını değiştiren mekanizmaları moleküler düzeyde kavrayabilme
4   Tanı ve tedavi amaçlı kullanılan ilaçların etkilerini değiştiren genetik özellikleri değerlendirebilme ve ayıredebilme
5   İlaçların yan etkilerine aracılık eden molekülleri tanımlayabilme ve varsa farmakogenetik ile ilişkisini kurabilme

1 Farmakolojiye Giriş Tanım ve Temel Kavramlar
2 Farmakogenetik ve farmakogenomik Tanım ve Temel Kavramlar
3 Bireysel tedaviler ve farmakogenetik
4 İlaç farmakokinetiğinde genetik faktörlere bağlı değişiklikler -1 - Faz I enzimlerindeki genetik değişiklikler ( CYP2D6, CYP2C19 CYP2C9, CYP2C8, CYP2A6, CYP1A2, CYP2B6, CYP3A polimorfizmleri ve ilaçların farmakokinetiğinde yaptıkları değişiklikler)
5 İlaç farmakokinetiğinde genetik faktörlere bağlı değişiklikler -2 - Faz II enzimlerindeki genetik değişiklikler (NAT-2, UGT-1A1, GST ve diğer polimorfizmler ve ilaçların farmakokinetiğinde yaptıkları değişiklikler)
6 Olgu örnekleriyle ilaç farmakokinetiğinde genetik faktörlere bağlı değişikliklerin tartışılması
7 İlaçları taşıyan transportör moleküllerin farmakogenetiği-1 - Efluks transportörlerinin farmakogenetiği ( ABC1 ve diğer ABC ailesi üyeleri)
8 İlaçları taşıyan transportör moleküllerin farmakogenetiği-2 - Uptake transportörlerinin farmakogenetiği ( Organik anyon ve katyon taşıyıcı molekülleri, OATP1B1 ve diğerleri, OCT1 ve diğerleri)
9 Olgu örnekleriyle ilaçları taşıyan transportör moleküllerin farmakogenetiği ve ilaçlara etkisinin tartışılması
11 İlaç farmakodinamiğinde genetik faktörlere bağlı değişiklikler-2 - Nörotransmitterlerle ilişkili reseptörlerin ve diğer fonksiyonel moleküllerin polimorfizmleri (Adrenerjik, dopaminerjik, serotoninerjik reseptörler, sinir ucu membranındaki dopamin ve serotonin taşıyıcı molekülleri ve iyon kanallarındaki genetik değişiklikler ve ilaçlara etkileri)
12 İlaç farmakodinamiğinde genetik faktörlere bağlı değişiklikler-3 - Tümör dokusundaki somatik gen varyasyonlarının kanser tedavisi sonucunu değiştirmesi ( EGFR mutasyonu ve gefitinib tedavisi vb ..)
13 Olgu örnekleriyle ilaç farmakodinamiğinde genetik faktörlere bağlı değişikliklerin tartışılması
14 İlaç metabolizmasında rol oynayan enzimlerin inhibe edilebilme ve indüklenebilme özelliklerinin genetik farklılığı ve buna bağlı durumlar
15 Konunun pratik önemi, kliniğe yansıması ve farmakogenetik testler
16 Final sınavı

Ana kaynak:
1.Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics , 2012
2. Rang and Dale s Pharmacology, 7th. Edition, 2011
3.Medicinal Chemistry, Gareth Thomas, 2nd. Edition, 2007
4.Basic and Clinical Pharmacology. B.Katzung. Appleton & Lange. 11th ed. 2007.
5.The Cell: A Molecular Approach, Geoffrey M. Cooper and Robert E. Hausman, 5th Edition, 2009
6.Pharmacology Primer, 3rd ed. / Terry Kenakin. 2009.
7.Pharmacology : principles and practice. Bachmann, Kenneth A. Elsevier/Academic Press, 2009

Yardımcı kaynaklar:
1. Rasyonel Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji. S. Oğuz Kayaalp. Pelikan Yayıncılık. 13. Baskı, 2012

1 PO Performans/Ödev
2 FN Final
3 BNS Başarı PO * 0.40+ FN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu PO * 0.40+ BUT* 0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrencilerin, Farmakogenetik ile ilgili Ders programından Ders Koordinatörü ile birlikte seçtikleri bir ders konusunu, power point sunusu şeklinde sunum tekniklerine uygun olarak sunması beklenmektedir.

Öğrencilerin başarısı, final sınavında başarılı olmaları ve ders programından seçilen bir konuyu power point sunusu şeklinde sunum tekniklerine uygun olarak sunmaları ile ölçülmektedir.

e-posta: gumustek@deu.edu.tr, tel: 4123906

Ders anlatımı 15 1 15
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 15 2 30
Final sınavına hazırlık 1 19 19