DERS ADI

: MENÜ VE ZİYAFET PLANLAMA

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 3004 MENÜ VE ZİYAFET PLANLAMA ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilerin, menü planlama ve ziyafet düzenleme süreçlerine ait temel kavramsal ve kuramsal bilgileri sentezleyerek özgün menü ve ziyafet planı hazırlayabilmelerini sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek içecek sektörüne psikolojik ve sosyolojik açıdan bakabilme
2   Menü planlamasına etki eden içsel ve dışsal faktörleri ve gelecekteki trendleri açıklayabilme
3   Menü planlamasının aşamalarını sayabilme
4   İçecek menüsü, paket servis menüsü, ve ziyafet menüsünün (kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği, gala yemeği) özelliklerini açıklayabilme
5   Toplantı, sergi, fuar gibi etkinliklerin planlanması, yürütülmesi ve pazarlaması hakkında yorum yapabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronominin tanımı, önemi ve amacı tarihçesi
2 Menünün tanımı, yapısı, içeriği
3 Menüde süreç, malzeme, sınıflama
4 Menüde gıda güvenliği
5 Menüde güncelleme
6 Menüde uyum ve sofra
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Menüde fiyat, maliyet kontrolü, tasarım
10 Ziyafet Kuruluşlarının tanımı ve önemi
11 Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Birimi
12 Büfe Organizasyonu ve Kokteyl Organizasyonu
13 Toplantı Organizasyonu
14 Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonlarının Pazarlanması, Ziyafet Bütçesi
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana Kaynak:
Paul J. Mcvety, Bradley j. Ware, Claudette Lévesque Ware, Fundamentals of Menu Planning, Wiley, 2008.
Judy Allen, Event Planning: The Ultimate Guide To Successful Meetings, Corporate Events, Fundraising Galas, Conferences, Conventions, Incentives and Other Special Events, Wiley 2009.
Yardımcı Kaynak:
Hüseyin Altınel, Menü Yönetimi ve Menü Planlama, Detay Yayıncılık, 2011.
Yaşar Yılmaz, Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2006.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

ders anlatımı ve ödev

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ilkay.tas@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi, 16:00-17:00



Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Ödev Hazırlama 1 15 15
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 121

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.3555
ÖK.45
ÖK.55