: BLOK 3 LABORATUVAR HAYVANLARINDA BİOGÜVENLİK

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Doktora

DOÇENT MERAL KARAMAN

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Doktora

Bu ders ile öğrencilerin, genel olarak tüm laboratuvarlarda ve özellikle deneysel hayvan laboratuarlarında karşılaşılabilecek riskler ve alınması gereken önlemler konusunda teorik bilgi edinmeleri, biyogüvenlik ve iş güvenliği ile ilgili temel bilgileri özümsemeleri ve bu bilgileri laboratuvarda çalışmalarının her aşamasında uygulayabilmeleri amaçlanmaktadır.

1   Deneysel Hayvan Laboratuvarlarında karşılaşılabilecek biyolojik, fiziksel, kimyasal ve radyolojik riskler konusunda laboratuar ortamını inceleyebilme.
2   İyi mikrobiyolojik teknikler (Good Microbiological Techniques;GMT) konusunda teorik olarak edindiği bilgileri günlük çalışmalarının her aşamasında uygulayabilme.
3   Deney hayvanları laboratuarı için risk analizi yapabilme, çalışma ortamını sorgulayabilme ve bu analiz çerçevesinde laboratuarda alınması gereken önlemleri tespit edebilme
4   Laboratuvar atıklarının ayrıştırılması ve uzaklaştırılması konusunda edindiği teorik bilgileri özümseyebilme.
5   İş sağlığı ve güvenliği konusunda temel haklarını kavrayabilme.

1 Laboratuvar güvenliği nedir Kanun ve yönetmelikler, Laboratuvarların sınıflandırılması, Biyogüvenlik risk grupları
2 Deneysel hayvan laboratuvarları ve biyogüvenlik risk grupları
3 İyi laboratuvar uygulamaları, Laboratuvar koruyucu ekipmanları, Biyogüvenlik kabinleri
4 Laboratuvarda biyolojik tehlikeler, Hayvan Laboratuvarlarında biyolojik tehlikeler, Zoonoz enfeksiyonlar, Laboratuvar hayvanları ile ilgili zoonoz enfeksiyonlar
5 Laboratuvar kaynaklı enfeksiyonlar, Biyolojik tehlikelere karşı laboratuvar önlemleri
6 Laboratuvarda fiziksel, kimyasal ve radyoaktif tehlikeler
7 Hayvan laboratuvarları için ilave riskler, Hayvan laboratuvarları için FELESA önerileri Laboratuvarda güvenlik organizasyonu, biyogüvenlik el kitabı
8 Sterilizasyon tanımı, yöntemleri, Dezenfeksiyon tanımı, yöntemleri, İş sağlığı ve güvenliği (Kanun ve yönetmelikler)

Ana kaynak:
1. World Health Organisation. Laboratory Biosafety Manuel . 2004; 3rd ed. WHO, Geneva.

Yardımcı kaynaklar:
1. İde T, Laboratuvar hayvanları biliminin temel ilkeleri, Ankara, Medipress Yayıncılık, 2003
2. Guide for the Care and Use of Laboratory Animals Institute of Laboratory Animal Resources Commission on Life Sciences National Research Council National Academy Press Washington, D.C. 1996
3. Disinfection, Sterilization, and Preservation, Editor: Seymour S Block.
4. FELASA recommendations for the accreditation of laboratory animal science education and training, Laboratory Animals 36: 373 - 377, 2002.
5. Başaran A, Deney hayvanları; laboratuvar teknikleri, nisan kitabevi yayınları.
6. Centers for Disease Control and Prevention. BMBL Section V. Vertebrate animal biosafety level criteria, 2007.
7. CDC Primary Contaminment for Biohazards: Selection, Installation and Use of Biological Safety Cabinets. 2nd ed, 2000.

Referanslar:
1. Temel laboratuvar güvenliği ve ülkemizdeki duruma genel bakış, Meral Karaman, Derleme, J Clin Anal Med 2011;2(3):130-34.
2. Pike RM. Laboratory-associated infections: incidence, fatalities, causes, and prevention. Annu. Rev. Microbiol 1979; 33: 41 66.
3. Kruse RH, Puckett WH, Rıchardson JH. Biological Safety Cabinetry. Clin Microbiol Rev 1991; 4(2): 207-41.

1. Sunumlar
2. Konuları araştırma, interaktif tartışma ve yorumlama
3. Ödev hazırlama
4. Bilgi Değerlendirme

1 VZ Ara Sınav
2 OD Ödev
4 BNS Başarı VZ * 0.40 + OD * 0.20 + FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + OD * 0.20+ BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

- Dersin teorik sunumlarının ve interaktif tartışmaların anlaşılıp anlaşılmadığı ara sınav ve final sınavı ile değerlendiriliyor,
- Yeni bilgilere ulaşabilme, edindiği bilgileri sentezleyebilme ve anlaşılır biçimde ifade edebilme ödev hazırlığı ve sunumu ile değerlendiriliyor

meral.karaman@deu.edu.tr, 0 232 412 4651

Mesai saatleri