: LİF SANATINDA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR

Yüksek Lisans

PROFESÖR NESRİN ÖNLÜ

Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans

Tekstil malzemeleri ve diğer farklı malzemelerle orta konan tekstil, aksesuar, giyim gibi alanlarda tasarım ve sanat ürünlerinde yönelinen yenilikçi yaklaşımlar ve bu yaklaşımlara farklı malzemelerin, farklı tekniklerin, farklı uygulama yöntemlerinin etkileri, farklı disiplinlerle(seramik, müzik, görsel medya vb. ) ilişkileri ortaya konan sanatsal ürünlerin ulaştığı nokta ve sonrası üzerinde durularak, konunun deneysel çalışmalarla desteklenmesi hedeflenmektedir..Tekstil malzemeleri ve diğer farklı malzemelerle orta konan tekstil, aksesuar, giyim gibi alanlarda tasarım ve sanat ürünlerinde yönelinen yenilikçi yaklaşımlar ve bu yaklaşımlara farklı malzemelerin, farklı tekniklerin, farklı uygulama yöntemlerinin etkileri, farklı disiplinlerle(seramik, müzik, görsel medya vb. ) ilişkileri ortaya konan sanatsal ürünlerin ulaştığı nokta ve sonrası üzerinde durularak, konunun deneysel çalışmalarla desteklenmesi hedeflenmektedir..Tekstil malzemeleri ve diğer farklı malzemelerle orta konan tekstil, aksesuar, giyim gibi alanlarda tasarım ve sanat ürünlerinde yönelinen yenilikçi yaklaşımlar ve bu yaklaşımlara farklı malzemelerin, farklı tekniklerin, farklı uygulama yöntemlerinin etkileri, farklı disiplinlerle(seramik, müzik, görsel medya vb. ) ilişkileri ortaya konan sanatsal ürünlerin ulaştığı nokta ve sonrası üzerinde durularak, konunun deneysel çalışmalarla desteklenmesi hedeflenmektedir..

1   Lif sanatında yenilikçi yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olmak
2   Lif sanatı ürünlerinde kullanılan tekstil malzemeleri ve diğer farklı malzemeler ve bu malzemelere getirilen yenilikler hakkında bilgi sahibi olmak
3   Farklı malzemelerin, farklı uygulama tekniklerinin, farklı yöntemlerin, disiplinlerarası etkileşimin lif sanatı ürünlerine getirdiği estetik ve görsel farklılıklar hakkında bilgi sahibi olmak
4   Lif sanatı ürünlerini güncel sanat ve kavramsal sanat ile ilişkilendirebilmek
5   Yeni ve eski malzemelerle yenilikçi etkiler sunan lif sanatı ürünleri lif sanatı ürünleri üzerine uygulayabilme

1 Sanat, Modern Sanat, Çağdaş Sanat
2 Sanatta Yaratıcılık
3 Lif Sanatı ve Sanatlar İçerisindeki Yeri
4 Lif Sanatının Çağdaş Sanat ve kavramsal sanat İle bağlantısı
5 Lif Sanatında Yaratıcı Düşünce ve Uygulama Biçimleri
6 Lif Sanatının Değişen Anlamı ve İçeriği
7 Lif sanatında Disiplinlerarasılık
8 Lif Sanatında yenilikçi Yaklaşımlar ve Nedenleri, Değişen Toplumsal yapının ve Gelişen Teknolojinin Lif Sanatı Üzerine Etkileri
9 Uygulama Çalışmaları
10 Uygulama Çalışmaları
11 Uygulama Çalışmaları
12 Uygulama Çalışmaları
13 Uygulama Çalışmaları
14 Sunum

GEIJER, Agnes., A History Of Textile Art, The Pasold Research .Fund Ltd, London, 1979
HELD, E.Shirley., Weaving A Hand Book of the Fiber Arts, Holt, Rinehart and Winston,USA, 1999,
LARSEN, Jack, Lenor; Beyond craft : The Art Fabric, Van Nostrand Reinhold Company, New York, 1972,
LARSEN, Jack, Lenor; The art Fabric: Mainstream, Van Nostrand Reinhold Company, Tokyo, 1985

1 ODV Ödev/Sunum
2 PRJ Tasarım/Proje
3 RPR Rapor
4 DKL DerseKatılım
5 BNS Başarı Notu ODV * 0.40 + PRJ * 0.40 + RPR * 0.10 + DKL * 0.10

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğretim üyesi dersi, farklı kaynaklardan hazırladığı ders notları ve görsel sunumları ile destekleyerek öğrencilere aktarır.
Proje teması görsel ve yazılı araştırılıp, tasarıma kaynaklık oluşturacak materyaller seçilecektir. Eskiz aşaması sonucunda ürüne yönelik tasarımlar oluşturulup, içinden seçilen tasarımlardan bazıları atölye koşullarında ürüne dönüştürülecektir. Tasarım süreci içersinde sınıf katılımıyla birlikte her öğrenci için her türlü fikir herhangi bir önyargı olmadan dile getirilerek yeni fikirlerin ortaya çıkması sağlanır.
Uygulamalar Öğretim elamanı öğrencilerin tasarım üretim aşamasında yaratıcılığı artıran deneysel uygulamalara önem vermektedir. Bununla birlikte üretimde yaşanan sorunlara çözüm odaklı tutum sergiler.

Öğrencilerin çalıştığı konuyla ilgili literatür çalışması, veri toplama, derleme, analiz etme ve sonuçları raporlayarak sunma yetenekleri, konuya ilişkin dönem sonunda hazırladıkları proje ve proje sunumu ile ölçülmektedir.

onlunesrin@gmail.com
0(232)4129002