: MİNYATÜRDE DOĞA VE KENT KURGUSU

Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT FİLİZ ADIGÜZEL TOPRAK

Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans

Osmanlı minyatür sanatında, 16. Yüzyılda gelişen ve yaygınlaşan doğa ve kent tasvirleri araştırılarak, günümüz uygulamalarının ışığında, güncel dokuya uygun ve bu dokuyu yansıtan yeni doğa, çevre ve kent tasvirleri yapmak.

1   Bu derste verilen eğitim sonunda öğrencinin; genel anlamda Osmanlı minyatür sanatındaki üslupları bilmesi,
2   16. yüzyılda Matrakçı Nasuh ile başlayan, tarih konulu yazmalarda yer alan doğa ve şehir tasvirlerini tanıması, bu üslup ile ilgili bilgi sahibi olması,
3   Osmanlı minyatüründe kullanılan geleneksel ve güncel malzemeyi tanıması ve teknikler hakkında bilgi sahibi olması,
4   Doğa, çevre ve kent tasviri üzerine uygulamalar yapan günümüz sanatçılarını tanıması ve tekniklerini kavrayabilmesi,
5   Var olan veya hayali bir şehir, mekan veya tek bir mimari yapıyla ilgili, yaptığı araştırmaları değerlendirip, görsel malzemeyi etkin biçimde kullanarak özgün bir kompozisyon oluşturması beklenmektedir.

1 Osmanlı dönemine ait topografik minyatürlerin tanıtımı, haritacılık ve Matrakçı Nasuh minyatürleri
2 Osmanlı minyatürlerinde doğa, çevre ve kent tasvirlerini içeren görsel sunum Öğrenci Sunumu
3 Osmanlı minyatürlerinde doğa, çevre ve kent tasvirlerini içeren görsel sunum Öğrenci Sunumu
4 Doğa, çevre ve kent tasviri üzerine çalışan günümüz sanatçılarının tanıtımı ve görsel sunum Öğrenci Sunumu
5 Doğa, çevre ve kent tasviri üzerine çalışan günümüz sanatçılarının tanıtımı ve görsel sunum Öğrenci Sunumu
6 Özgün uygulama için konu belirlenmesi Öğrencilerin konularını tanıtması
7 Malzeme hazırlığı kağıt ve boya seçimi uygulanması düşünülen teknikler üzerine değerlendirme
8 Uygulama çalışmaları
9 Uygulama çalışmaları
10 Uygulama çalışmaları
11 Uygulama çalışmaları
12 Uygulama çalışmaları
13 Uygulama çalışmaları
14 Genel değerlendirme ve uygulamanın tamamlanması

Nusret ÇOLPAN; Minyatür İstanbul, İbb Kültür A.Ş. Yay., İstanbul 2010.
Serpil BAĞCI; Filiz ÇAĞMAN; Günsel RENDA; Zeren TANINDI; Osmanlı Resim Sanatı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, İstanbul, 2006.

Osmanlı minyatürlerinde görülen doğa ve kent tasvirleri incelenecek ve öğrenci bu inceleme sonunda, minyatürün kendine özgü bakış açısı ve biçim anlayışıyla günümüz kent ve mekanlarını betimleyen özgün uygulamalar yapacaktır. Bu uygulamalara yönelik, projenin tamamlanmasından önce görsel bir sunum hazırlanacaktır.

1 YCL Yıliçi Çalışması
2 ODV Ödev/Seminer/Uygulama
3 BNS Başarı Notu YCL * 0.70 + ODV * 0.30

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrencinin ana kaynaklara yönlendirilmesinden sonra yapacağı kaynak taraması ve derste yapacağı sunumun niteliği başlıca değerlendirme kriterini oluşturmaktadır. Öğrencinin ders sırasında sorulan sorulara verdiği yanıtlar ve ders sonunda yapılan tartışmalara olan katılımı gözlemlenecektir. Öğrencinin yaptığı kuramsal araştırmaları sonucu gerçekleştireceği özgün tasarımdaki yaratıcılığı ve özgünlük derecesi de göz önüne alınacaktır.

Proje teslimi, ödev sunumu dönem sonunda değerlendirilecektir. Derse katılım %80 oranında zorunludur.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, uygulamalar birebir öğrenci ile yapılır. Bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili ön araştırma yapması beklenir.

filiz.adiguzel@deu.edu.tr

Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 14 2 28
Ödev hazırlama 1 40 40
Sunum hazırlama 1 40 40