: YENİ GİRİŞİM İŞLETMELERİ PLANLAMA

İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT BANU ATREK

İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

Ders, öğrencileri, yeni iş fırsatlarını tanımlama, bu fırsatlar çerçevesinde iş planı yapma ve araştırma ve yeni girişimler iş planı yapma süreçleri ile tanıştırmak amacındadır. Öğrenciler, yeni girişimler için ticari faydalanmaya açık yaratıcı fikirler üretmek konusunda cesaretlendirilirler. Yaratıcı fikirleri başarılı iş girişimlerine dönüştürmek yaratıcılığı, iş çevresini ve pazarı iyi anlamayı, dikkatli planlamayı, risk yönetimini ve işletme yönetimi yeteneklerini gerektiren zor bir uğraştır. Bu ders yeni girişimler yaratmayla ilgili, girişimci düşünme setini, yaratıcılığı ve fikir geliştirmeyi, girişimsel fırsatları değerlendirmeyi, fizibilite çalışmaları ve market araştırması yürütmeyi, pazarlama planı ve finansal hazırlık ile yer ve kapasite planlamasını, yasal konular ve risk analizi konuları gibi önemli konuları kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. En önemlisi ders, sermaye arttırımı için oldukça gerekli olan etkili iş planları geliştirmeye yarayacak geniş kapsamlı yetenekleri edindirmeyi amaçlamaktadır.

1   Yeni kurulan bir işletme veya varolan bir işletmenin içinde yer alan yeni bir girişim için kapsamlı bir iş planlamasını gerçekleştirebilir olmak
2   Birden çok akademik disiplinden gelen katılımcılardan oluşan takımlarda çalışmak, eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneklerini uygulamaya koymak, pazarlık etmek, iletişime geçmek ve ortak projenin gelişmesine bu takımda çalışırken katkıda bulunmak
3   Birincil ve ikincil kaynakları kullanarak araştırma yapmak yoluyla yeni iş girişimleri için fizibilite çalışması yapmak
4   Pazar araştırması yapmak ve bu araştırmalar doğrultusunda pazarlama planları geliştirmek
5   Yeni girişimler için sağlam ve gerçekçi mali projeksiyonlar hazırlamak
6   Yeni girişimler için farklı finansman yollarını ve bunların uygulamalarını tartışmak
7   Uygun yasal yapıların seçimi dahil olmak üzere yeni girişimler ile ilgili yasal konularda anlayışlar geliştirmek.
8   Risk analizini gerçekleştirmek ve yeni girişimler için risk yönetimi planı yapmak

1 Girişimciliğe giriş: Türkiye'de Girişimcilik ve yeni girişimler
2 Girişimcilikte planlama türleri ve çerçeveleri
3 Ürün ve hizmet geliştirme
4 İş Kavramı / İş Planı Elemanlarının Gözden Geçirme: Finansal Hedefler koyma
5 Yer ve Kapasite Planlama ve Fizibilite çalışmaları
6 Örnek olay: yeni işletme kurmanın temel adımları simülasyonu
7 Yeni iş teşebbüsleri için Pazarlama Araştırması
8 ARASINAV
9 Risk analizi ve yönetimi
10 Operasyon planlaması ve yönetimi.
11 Yasal yapılar ve Hukuki konular
12 Iş çevresindeki değişiklikler
13 Girişimcilik becerileri
14 Grup çalışması sunumlar

Barringer, B. R. and Ireland, D. 2010. Entrepreneurship: Successfully Launching New Ventures, 4th Edition. Prentice Hall.
Burns, Paul. 2010. Entrepreneurship and Small Business: Start-up, Growth and Maturity. 3rd Ed. Palgrave Macmillan
Hisrich, R. D., Peters, M. P. and Shepherd, D. A. 2008. Entrepreneurship, 7th ed., McGraw-Hill International Edition
Kuratko, D.F.. and Hodgetts, RM. 2009. Entrepreneurship: Theory, Process, Practice, 8th ed., South-Western.
Steyaert, C. ve Hjort, D., 2003, New Movements in Entrepreneurship, Edward Elgar Publishing.
Katz, Jerome A. and Richard P. Green. 2011, Entrepreneurial Small Business. 3rd edition. McGraw- Hill Irwin.

1. Ders anlatımı
2. Okuma
3. Sınıf içi örnek olay çalışmaları
4. Takım çalışması
5. Haftalık ödevler
6. Grup projesi
7. Simulasyon

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC* 0.40 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.20 + YYC * 0.40 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Öğren yeni girişim iş planlama ile ilgili kavramları açıkça tanımlar.
2. Öğrenci yeni girişim iş planlaması bu kavramlar ve araçlarla ilgili yeteneklerini uygulamaya koyar.
3. Öğrenci takım çalışmalarında ve grup projesinde, öğrendiği bu kavramlar ve araçlarla ilgili yeteneklerini karmaşık ve değişen iş ortamında uygular.
4. Öğrenci değişen ve karmaşıklaşan iş çevresi unsurlarını ve faktörlerini açıkça tanımlar.
5. Öğrenci iş planlamanın kavram ve araçlarıyla ilgili bilgilerini bütünleştirir ve eleştirel bir gözle analiz eder

Derse katılım ve ders öncesi hazırlıklar ile dönem ödevini yapmak zorunludur.

Örnek olay çalışması 1 3 3
Proje Hazırlama 1 10 10