: ÖRGÜTSEL YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ

İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT GÖKHAN KARAGONLAR

İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

Bu ders, yenilikçilik ve değişim yönetiminin stratejik ve operasyonel bir bakış açısıyla örgütsel bağlamda uzmanlık düzeyinde tartışılmasını sağlamaktadır. Ders, örgütlerde yenilikçilik ve değişim süreci için stratejik araçları, ekipmanları ve bir çerçeve sağlarken, aynı zamanda örgütsel müdahale ve geliştirme için analitik ve kişiler arası ilişkilere dair yeteneklerin önemi üzerinde de durmaktadır. Ayrıca, ders örgütün yenilikçi yapısını destekleyebilecek çevresel kısıtlar ve kaynaklar üzerine ve değişim sürecini yerleştirme kabiliyeti üzerinde de yoğunlaşmaktadır. Bunlara bağlı olarak, bu ders yenilikçilik kabiliyeti, yeni projelerin özellikleri, temel yetkinlikler, değerlendirme ve entelektüel sermaye için gerekli olan analiz araçlarını değişim sürecine de uyarlayarak uygulayacaktır.

1   Örgütsek yenilikçilik sürecinin nasıl geliştiği ve değişim için örgütsel müdahaleye örgütün nasıl hazırlandığı hakkında daha kapsamlı bir anlayışa sahip olacağı beklenmektedir.
2   En az karmaşıklık, üyeleri ve yapısı arasında en az karışıklık çerçevesinde örgütün amaçlarına ve hedeflerine ulaşmasını desteklemek amacıyla değişim yönetiminin uygulanmasına dair kavrayışı göstermesi beklenmektedir.
3   Bir örgütün yenilikçilik kabiliyetlerini değerlendirmek için kavramsal çerçevenin uygulanmasına dair kavrayış göstermesi beklenmektedir
4   Piyasada rekabetçi avantaj elde etmek amacıyla örgütsel yenilikçilik ve değişim süreci arasındaki stratejik ilişkiye dair kavrayış göstermesi beklenmektedir.
5   Örgütsel değişim bağlamında, değişim ajanının potansiyel rolünü gözeterek, ihtiyaçları ve konuları, eğitim ve geliştirme ihtiyacını, yöntemleri tasarlamayı ve bu ihtiyaçları karşılamayı öğrenmeyi tanımlaması beklenmektedir.
6   Yenilikçilik faaliyetlerini belirlemek için yenilikçilik yönetiminin araçlarını kullanması ve bunun değişim yönetimine yansıtılması beklenmektedir
7   Yenilikçilik sürecinin rekabet avantajı konusundaki çarpan etkisiyle ve örgütsel bağlamda değişimin dinamik yapısıyla ilgili olarak hassasiyetin farkında olması beklenmektedir.

1 Yenilikçilik ve değişime giriş
2 Örgütsel yenilikçilik: Potansiyeller, ihtiyaçlar ve süreç
3 Örgütsel değişim: Kısıtlar, kaynaklar ve müdaheleler
4 Yenilikçilik için stratejiler
5 Örgütsel müdahele için stratejiler
6 Rekabetçi avantaj, yenilikçilik ve değişim ilişkisi
7 Vize Sınavı
8 Teknoloji, çevre ve kabiliyetler
9 Vaka Analizi: Örgütsel yenilikçilik süreci
10 Vaka Analizi: Değişim yönetimi
11 Yenilikçilik ve değişim için potansiyelleri birleştirmek
12 Gerçek yaşamdan örnekler ve tartışma
13 Takım çalışması sunumları
14 Final sınavı

Foss, N. J., Pedersen, T., Pyndt, J. & Schultz, M. (2012). Innovating Organization and Management: New Sources of Competitive Advantage. Cambridge University Press.
Chesbrough, H. (2006). Open Business Models: How to Thrive in the New Innovation Landscape. Harvard Business School Press.
Harvey, D. and Brown, D.R. (2005). An experiential approach to organization development. (7th edition) NJ: Prentice Hall.
Tushman, M. L. & Anderson, P. (2004). Managing Strategic Innovation and Change: A Collection of Readings. Oxford University Press.
Chesbourgh, H. (2003). Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology. Harvard Business School Press.
Poole, M. S., Van de Ven, A., Dooley, K., & Holmes, M. E. (2000). Organizational Change and Innovation Processes: Theory and Methods for Research. Oxford University Press.

1. Ders anlatımı
2. Vaka analizi
3. Takım çalışması
4. Okumalar

1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ * 0.20 + SUN * 0.20 + YYS* 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ* 0.20 + SUN * 0.20 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Öğrenici yenilikçilik ve değişim yönetimi ile ilgili kavramları açıkça tanımlayacaktır.
2. Öğrenici örgütsel bağlamda yenilikçilik için potansiyeli ve ihtiyaçları belirleyecektir.
3. Öğrenici yenilikçilk ve değişim açısından örgütün durumunu analiz etmek için gerekli araçları kullanacaktır.
4. Öğrenici yenilikçilik gelişimi ve değişim yönetimi süreci için gerekli stratejileri açıkça belirleyecektir.
5. Öğrenici yenilikçilik ve değişim politikası belirlemek amacıyla çevresel koşulları analiz edecek ve tanımlayacaktır.
6. Öğrenici yenilikçilik ve değişim yönetimi ile ilgili zorlukları eleştirel bir şekilde analiz edecektir.

Derse katılım ve ders öncesi hazırlık gereklidir.

Proje Hazırlama 1 12 12

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8