: YÖNETİCİLER İÇİN İSTATİSTİK

İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

PROFESÖR SABRİ ERDEM

İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

Bu ders, öğrencilere işletmelere yönelik problemlerin çözümü için temel ve ileri düzey istatistik tekniklerini sunmayı amaçlamaktadır.

1   Temel ve ileri düzey istatistik tekniklerin kullanımı konusunda bilgi sahibi olmak.
2   Veri analizi ve model seçim kriterlerinin önemi hakkında bilgi sahibi olmak.
3   Uygun teknikleri ve yazılımı kullanarak gerçek ekonomi, işletme ve finans verilerini yüksek güven düzeyinde analiz edebilmek.
4   Gerçek durumlar üzerinde tam bir istatistiksel analiz yapabilmek ve çözümler geliştirmek ve bir yazılım yardımıyla elde edilen sonuçları yorumlayabilmek
5   Bir istatistiksel analizin sonuçlarını net bir şekilde aktarabilmek ve yönetsel etkilerini açıklayabilmek.

1 Dersin Tanıtımı Verilerin Doğası ve İstatistik
2 Verilerin Sunumu Vaka analizi konularının ekiplere dağıtılması
3 Verilerin Özetlenmesi
4 Kesikli Olasılık Dağılımları ve Uygulamaları
5 Sürekli Olasılık Dağılımları ve Uygulamaları Bilgisayar Uygulamaları
6 Yarıyıliçi Sınavı
7 Örnekleme Dağılımları
8 Çıkarımsal İstatistik - Tahmin
9 Çıkarımsal İstatistik - Hipotez Testi Bilgisayar Uygulamaları
10 İki Populasyonun Karşılaştırılması
11 Varyans Analizi
12 Parametrik Olmayan Yöntemler: Uyum İyiliği Testleri, Sıralı Verilerin Analizi Bilgisayar Uygulamaları
13 Vaka Analizi Sunumları Vaka Analizi raporlarının teslimi Akran Değerlendirmeleri
14 Yarıyılsonu Sınavı

Ana kaynaklar:
Statistics for Business and Economics. Paul Newbold, W. L. Carlson and B. Thorne, 7th Ed. or later Ed., Prentice-Hall.
Statistics, Data Analysis, and Decision Modeling. James R. Evans, 4th ed. or later, 2010, Pearson Education.
Diğer ders materyalleri:
Yazılım: Minitab, SPSS ® (Statistical Package for Social Sciences), Pearson MyLab®
Hesap Makinesi: Öğrenciler, sınıf içi, dışı ve sınav esnasında çeşitli hesaplama problemleri için bilimsel bir hesap makinesine ihtiyaç duyacaktır.

1. Dersler
2. Bilgisayar uygulamaları
3. Ödevler
4. Vaka Analizi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + YYC * 0.25 + YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + YYC* 0.25 + BUT* 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Dersler, kavramanın ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda temel ve ileri düzey istatistiksel kavramların ve tekniklerin aktarımına yöneliktir

2. Sınavlar, gerçek işletme problemlerine uygun istatistik ve/veya yönteminin belirlenmesi ve uygulanması becerisini ölçecektir. Her sınav sınıf materyallerini kapsayacak ve ödev olarak verilen sorular, sınıf materyallerindeki sorular ve sınıfta işlenen ek öğelere benzer problemleri içerecektir.

3. Sık sık ev ödevleri verilecektir. Öğrencinin bu problemler üzerinde çalışması ve bunları anlaması, dersi başarıyla tamamlayabilmesi için şarttır. Öğrencilerin tüm ev ödevi problemlerine sınavlar için bir hazırlık aracı olarak çalışmaları ileri derecede önerilmektedir. Ev ödevlerini tamamlayarak, her öğrenci analitik becerilerini geliştirecek ve aynı zamanda veri girişi ve analizi için bir veri analizi aracı ve/veya bir istatistiksel paket programı üzerinde yetkinliğini artıracaktır. Her öğrenci, sınıf tartışmalarına ve sınıf içi ödevlere aktif şekilde katılarak iletişim ve analitik becerilerini istatistiksel kavramlar ve işletme uygulamaları üzerinden geliştirecektir.

4. Vaka Analizi öğrencilerin gerçek durumlara yönelik istatistiksel analiz gerçekleştirmesi ve çözüm geliştirmesi için çok iyi bir fırsat sunacaktır. Vaka analizi için iki kişilik ekipler oluşturulmalıdır. Bu hedef sayıdan her türlü sapma öğretim üyesinin onayını gerektirir. Vakalar dönem başında öğretim üyesi tarafından her ekibe atanacaktır. Konular, üretim veya hizmet odaklı faaliyetlerde bir işletmenin, devletin veya kar amacı gütmeyen kuruluşların yönetiminde karşılaşılan problemler için bir veri setinin istatistiksel analizine yönelik olacaktır.

5. Öğrenciler bir grupla çalışarak, gerçek hayat problemlerine uygun istatistiksel analizlerin belirlenmesi ve uygulanması üzerinden takım çalışması, analitik ve iletişim becerilerini geliştirecektir. Vaka raporları ise, öğrencilerin sonuçları aktarırken istatistik dilini kullanma yetkinliklerini geliştirecektir.

6. Vaka analizi bir işbirliği çabası gerektirir. Her grup üyesinin grup çalışmasına yaklaşık olarak eşit katkı sağlamasını garantilemek ekibin sorumluluğundadır. Vakalar, öğretim üyesi ve grup üyeleri tarafından notlandırılacaktır. Ekibin her üyesinin dönem sonunda kendisinin ve diğer ekip üyelerinin katkısını değerlendirmesi istenecektir. Dersin son haftasında bir akran değerlendirme formunun doldurulması istenecektir.

7. Vaka analizi raporları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir

8. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

9. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken vaka raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

sabri.erdem@deu.edu.tr

Final Sınavı 1 1,5 2