DERS ADI

: MUTFAK KÜLTÜRÜ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3015 MUTFAK KÜLTÜRÜ SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Mutfak, pişirme ve pastacılık mesleklerine sosyal kültürel ve tarihi etkilerin incelendiği bu derste, geleneksel yiyeceklerden günümüze izlenen ve bugunkü yiyecek hizmetlerine dönüşen profesyonel yiyecek çevresi konu alınmaktadır. Yirmibirinci yüzyılda yiyecek profesyonellerini bekleyen çağdaş zorluklar, ve tarihsel, sosyal ve profesyonel disiplin olarak bir etiket ele alınan konular arasındadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek ve mutfak kökenleri ile ilgili bilgi sahibi olmak.
2   Beslenme ve sağlık açısından yeme-içme kalıplarını tanımak.
3   Tarım yöntemlerinin etkileri, yiyecek üretim ve paketleme süreçleri ile tüketicinin bilgili seçimler yapmaları hakkında farkındalık geliştirmek.
4   Yiyeceklerin kalitesi ve duyusal verilerini değerlendirmek.
5   Yiyecek ürün geliştirme süreçlerini anlamak.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfak Kültürü Tanımı
2 Dünyada Yiyecek Tarihi
3 Türkiye de farklı bölgelerdeki yiyecek kültürü
4 Yiyecek Üretim Teknikleri
5 Koku ve tat alma duyuları
6 Dünyada farklı bölgelerdeki yiyecek kültürü
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Kötü pişirmenin sonuçları
10 Bilimsel pişirme prensipleri
11 Pişirme Teknikleri
12 Mutfak dizaynı tanımı
13 Mutfak ekipmanları
14 Yemek tarifleri
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Temel kaynak: Yiyelim İçelim, Tarihini Bilelim - Dünden Bugüne Gastronomi/Deniz Gürsoy/Oğlak Yayınları.
Yardımcı kaynaklar: Uluslararası Gastronomi (Temel Özellikler - Örnek Menüler ve Reçeteler) Kolektif, Detay Yayıncılık / Gıda - Beslenme Dizisi, Gastronomi Yolu(Bereket Saçan Nehrin İzinde Doğa Yürüyüşleri)Ersin Demirel, Hil Yayınları / Felsefe-Sosyoloji Dizisi, Larousse Gastronomique: Dünyanın En Büyük Mutfak Ansiklopedisi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunum, soru-cevap .

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

e-posta: nil.sonuc@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 80

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55