DERS ADI

: BAR YÖNETİMİ VE İÇKİ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4015 BAR YÖNETİMİ VE İÇKİ TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NİL SONUÇ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilerin; barda sunumu yapılan alkollü, alkolsüz içecekler ve yiyeceklerin hazırlanması ve sunumunu, barda kullanılan tüm malzeme ve ekipmanın özellikleri ile çalışma biçimlerini, menülerin özelliklerini, hijyen ve güvenlik kurallarını, maliyetlerin hesaplanması ve kontrolünü kapsayan bar yönetimine ait teorik ve uygulamalı bilgileri öğrenmeleri, kullanabilmeleri ve yaratıcı düşünceleri ile geliştirilebilmeleridir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Alkollü, alkolsüz içecekleri hazırlamak ve sunabilmek
2   Barda sunulan yiyeceklerin hazırlanmak ve sunabilmek.
3   Barda yer alan malzeme ve ekipmanı başarı ile kullanabilmek.
4   Hijyen standartlarını bilmek ve uygulamayabilmek.
5   Barda hazırlanan içecek ve yiyeceklerin maliyetlerini hesaplayabilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Temel Kavramlar, İçecek ve Barın Tarihçesi Bar Organizasyonu ve Görev Tanımları
2 Kültür ve İçecek İlişkisi Barda Müşteri ile İletişim ve İlkeleri
3 Bar Türleri ve Nitelikleri
4 İçecek Ölçü Birimleri
5 Barda Kullanılan Temel Ekipman ve Malzeme
6 Barda Hijyen ve Güvenlik
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Alkolsüz İçkiler ve Türleri, Alkolsüz İçkilerin Sunumu
10 Alkollü İçkiler ve Türleri, Alkollü İçkiler Sunum, Uygun Yiyecekler
11 Kokteyller, Türler, Hazırlanma İlkeleri, Sunum
12 Barlarda Servis Edilen Yiyecekler, Türler, Sunum Özellikleri
13 Barda Standart Reçetelerinin Hazırlanması ve Kullanımı
14 İçecek Maliyetleri (Değişken, Sabit ve Genel Üretim Giderleri)
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Management By Menu, Kotchevar ve Withrow, Chapter 9 , Beverage Menu
World History in 6 Glasses, Tom Standage
İçki Teknolojisi, Ahmet AKTAŞ, Bahattin ÖZDEMİR, Detay Yayıncılık, Ankara, 2012, 232 sf.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunum, video örnek olay incelemesi.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 80

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.35
ÖK.45555
ÖK.555