DERS ADI

: SANİTASYON VE HİJYEN

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4019 SANİTASYON VE HİJYEN ZORUNLU 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT İLKAY TAŞ GÜRSOY

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Sanitasyon ve Hijyen dersi, gıda işletmelerinde ve otel işletmelerinde temizlik standartlarının uygulanması hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ders, gerek kişisel hijyen konusunda; gerekse işletmedeki farklı alanlarda örneğin toplu kullanıma açık olan ve üretim yapılan alanlarındaki sanitasyon ve hijyen uygulamaları hakkında temel bilgileri içermektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sanitasyon ve hijyen kavramlarını açıklayabilme
2   Gıda işletmelerinde Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sisteminin nasıl çalıştığını anlatabilme
3   Gıda işletmelerinde ekipman temizliği ve sanitasyon konusundaki temel kuralları tanımlayabilme
4   Otel işletmeleri ve gıda işletmelerinde çalışanlar açısından iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hakkında bilgi sahibi olma
5   Turist sağlığı hakkında uluslararası ve ulusal düzeydeki temel düzenlemeleri açıklayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin Tanıtımı ve Derse Giriş: Sanitasyon ve hijyenin tanımı, önemi, gıda kaynaklı hastalıklar hakkında kısa bilgilendirme
2 Yiyecek hizmetlerinde hijyen faktörlerine müşteri açısından bakış
3 HACCP Sistemi nedir Hangi aşamalardan oluşur Nasıl İşler -1-
4 HACCP Sistemi nedir Hangi aşamalardan oluşur Nasıl İşler -2-
5 Yiyecek işletmelerinde ekipman temizliği ve sanitasyon
6 Gıda kaynaklı hastalıklar açısından riskli gıdalar ve pişirme şekilleri -1
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Gıda kaynaklı hastalıklar açısından riskli gıdalar ve pişirme şekilleri-2
10 İş sağlığı ve güvenliği sisteminin tanıtılması: Meslek hastalığı ve iş kazasının tanımlanması, sistemin gelişim süreci
11 İş sağlığı ve güvenliği sistemi için luslararası ve ulusal düzenlemeler
12 Otel işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği; otel işletmelerinde kullanılan tehlikeli maddeler; otel çalışanları için ergonomi
13 Turist sağlığı nedir Alt bileşenleri nelerdir Ulusal ve uluslararası düzenlemeler nasıldır
14 Farklı turist grupları açısından turist sağlığı uygulamaları
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ungku Zainal Abidina Ungku Fatimaha, Huey Chern Booa, Murali Sambasivanb, Rosli Sallehb (2011 ). Foodservice hygiene factors The consumer perspective. International Journal of Hospitality Management. 30:38-45.
Marriott, Norman, Gravani, Robert B. (2006 ). Principles of Food Sanitation. Springer.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 DNC Dönemiçi Çalışma
2 VZ Arasınav
3 YVN Yaıryıliçi Notu DNC * 0.20 + VZ * 0.80
4 FN Yarıyılsonu Notu
5 BNS BNS YVN * 0.40 + FN * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ilkay.tas@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

pazartesi, 13.00-16.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Ödev Hazırlama 12 4 48
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Proje Ödevi 1 3 3
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 138

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555555
ÖK.2555555
ÖK.3555555
ÖK.4555555
ÖK.5555555