DERS ADI

: MUTFAK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3017 MUTFAK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Mutfak tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olmalarını ve akademik ve profesyonel yaşamlarında bu bilgiyi uygulama fırsatı bulmalarını amaçlamaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mutfağın tarihi gelişimini öğrenme
2   Küreselleşen gıda olgusunu kavrama
3   Türk mutfağının tarihi gelişimini öğrenme
4   Ortadoğu mutfak geleneklerini bilme
5   Yiyecek muhafazası ve yaşam üzerine etkilerini kavrayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi ve ilişkili kavramlar
2 Gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları
3 Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi
4 Gastronomi turizmi ve sürdürülebilir turizm gelişimi
5 Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi. Din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. Gastro-coğrafya: İklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi
6 Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi: Toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Yiyecek muhafaza tarihi ve toplumsal yaşama etkileri
10 Ekmek ve şarabın tarihi ve sembolik anlamları
11 Ulusal yeme içme kültürlerinin incelenmesi için genel bir çerçeve
12 Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi
13 Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi
14 Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

BURAK ONARAN, Mutfak Tarih: Yemeğin Politik Serüvenleri, ISBN 9789750518591, İLETİŞİM yayıncılık, 2015
DENİZ GÜRSOY, Tarihin Süzgecinden Mutfak Kültürümüz, ISBN 9789753298186,Oğlak yayıncılık, 2013
SEVİM ASIMGÜL, MERVE ŞAHİN, MUTFAK KÜLTÜRÜ, İSBN 9799752630269, TİMAŞ, 2004

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Sunum Hazırlama 3 2 6
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 75

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.255
ÖK.35
ÖK.455
ÖK.5555