DERS ADI

: TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ II

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3006 TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ II ZORUNLU 0 4 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Et ve et ürünlerini tanıma ve işleme ile birlikte pişirme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Büyükbaş hayvanları tanıma ve işlenmesi hakkında bilgi sahibi olma
2   Kümes hayvanlarını tanıma ve işlenmesi hakkında bilgi sahibi olma
3   Deniz ürünlerini tanıma ve işlenmesi hakkında bilgi sahibi olma
4   Pişirme yöntemlerini kavrayabilme ve uygulayabilme
5   Modern pişirme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Büyük baş hayvan etlerinin tanınması ve işlenmesi
2 Kümes hayvanlarının ve av hayvanlarının tanınması ve etlerinin işlenmesi
3 Deniz ürünlerinin tanınması ve işlenmesi
4 Uluslararası mutfaklarda kullanılan pişirme yöntemlerinin genel olarak tanınması ve boiling ve blanching yöntemlerinin öğrenilmesi
5 Stewing, ve sauteing yöntemlerinin ön hazırlıkları ve uygulanmasının öğrenilmesi
6 Brasing, Steaming ve Poaching yöntemlerinin ön hazırlıkları ve uygulanmasının öğrenilmesi
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Grilling yöntemi ve Pot Pan Roasting yönteminin ön hazırlıkları ve uygulanmasının öğrenilmesi
10 Roasting yönteminin ön hazırlıkları ve uygulanmasının öğrenilmesi
11 Over baking pişirme yönteminin ön hazırlıkları ve uygulanmasının öğrenilmesi
12 Basınçlı pişirim yönteminin ön hazırlıkları ve uygulanmasının öğrenilmesi
13 Modern pişirim yöntemlerinin kullanıldığı yerler ve uygulamalarının öğrenilmesi
14 Modern pişirim yöntemlerinin kullanıldığı yerler ve uygulamalarının öğrenilmesi
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Türkan C. (2009) Yemek Repertuarı, Ankara: Sistem Ofset
Türkan C. (2009) Yemek Repertuarı, Ankara: Sistem Ofset
Coller M. Colin S.(2004) Success in Principles of Catering, London: John Murray
MSA Profesyonel Aşçılık Reçeteleri(2011), M.S.A. Yayınları
Willams C.(2011) Mutfak Sırları, İstanbul : Ntv Yayınları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 12 4 48
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.35
ÖK.455
ÖK.5555