: EKONOMİK ÇEVRE

İktisat

DOÇENT AFİFE DUYGU AYHAN

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

Bu dersin içeriği mikroekonomi ve makroekonomiden konuları kapsamaktadır. Mikroekonomi kısmında, tüketici davranışı (bütçe kısıtı, tercihler, fayda, seçim ve piyasa talebi) ve firma davranışı (teknoloji ve maliyetler, maliyet minimizasyonu, kâr maksimizasyonu, tam rekabet, tekel) incelenektir. Makroekonomi bölümünde ise, ders belli başlı makroekonomi kavramlarına ve teorilerine (klasik ve Keynesyen) odaklanacaktır. Tüketim, tasarruflar, yatırımlar, para ve faiz oranlarının IS-LM ve toplam talep/toplam arz modelleri çerçevesinde analiz edilmesi ile birlikte öğrenciler; enflasyon, işsizlik ve dış dengesizlikler gibi temel iktisadi konular ve problemler hakkında analiz yapabilecek ölçüde makroekonominin temel prensipleri ve analitik araçları ile donatılmış olacaklardır.

2   Farklı teknolojiler gösterilen üretim ve maliyet fonksiyonlarını tanımlayabilme
3   Farklı piyasa koşullarında maliyet minimizasyonu ve kar maksimizasyonu problemlerini analiz edebilme
4   Temel makro ekonomik fonksiyonları tanımlayabilme ve farklı makro ekonomik teorileri (Classical, Keynesian) karşılaştırabilme
5   IS-LM, toplam talep ve arz, birikim, yatırım ve tüketim eğrilerini anlayabilme
6   Ulusal gelir, fiyat seviyesi ve faiz oranları üzerinde izlenen farklı ekonomik politikaların çıktılarını anlayabilme

1 Bütçe kısıtı, tercihler
2 Fayda, seçim
3 Talep
4 Teknoloji ve maliyetler
5 Maliyet minimizasyonu ve kâr maksimizasyonu
6 Ulusal gelir ve işsizler
7 Vize
8 Para ve enflasyon I
9 Para ve enflasyon II
10 Açık ekonomi
11 İktisadi dalgalanmalara giriş
12 Toplam talep I
13 Toplam talep II
14 Final

Varian, H. (2006) Intermediate Microeconomics A Modern Approach, 7th Edition, WW. Norton & Company, New York.
Mankiw, Greg N. (2003), Macroeconomics, Fourth Edition, Worth Publishers.

1. Ders anlatımı
2. Problem çözümü

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

1. Öğrenci mikroekonomi teorisinde kullanılan temel kavramları açıkça tanımlayacaktır.
2. Öğrenci, tüketicinin optimum seçim problemini çözmek amacıyla gerekli optimizasyon yöntemlerini kullanacaktır.
3. Öğrenci, kısa dönem ve uzun dönem üretim fonksiyonlarının özelliklerini tanımlayacaktır.
4. Öğrenci, farklı piyasa yapılarında kâr maksimizasyonu sorusunu çözebilecektir.
5. Öğrenci basit makroeokonomik kavramları tanımlayacak ve farklı makroekonomik konuları kıyaslayabilecektir (Klasik ve Keynezyen)
6. Öğrenci, IS-LM eğrilerini, toplam talep ve toplam arz eğrilerini, tasarruflar, yatırımlar ve tüketim konseptlerini kavrayacaktır.
7. Öğrenci, farklı iktisat politikalarının ulusal gelir, fiyatlar genel seviyesi ve faiz oranı üzerindeki etkilerini gösterecek ve basındaki haberler aracılığı ile, gerçek dünyadaki makro iktisadi gelişmeleri öğrendiği teorik çerçeve ile bağdaştıracaktır.

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15