: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ VE LOJİSTİK

İşletme

YRD.DOÇENT BANU DEMİREL

İşletme

Bu dersin amacı, tedarik zinciri yönetimi kavramının incelenmesi ve tedarik zinciri yönetimi ile lojistiği öğrenmenin neden önemli olduğunu göstermektir. Bu ders, tedarikçiden tüketiciye kadar olan tüm aşamalarda üretim ve dağıtım ağı boyunca bilgi ve malların akışını yönetmekle ilgilenmektedir. Tedarik zinciri yönetimi dersi tedarik zincirini yönetebilmenin neden gerekli olduğu konusunda öğrencileri bilgilendirme amacını taşımaktadır.

1   Tedarik zinciri yönetiminin kavramsal çerçevesi, tedarik zinciri işletme süreçleri, tedarik zincirinin bileşenleri ve karşılıklı etkileşimlerini tanımlamak için tedarik zincirine katılan farklı kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmaları
3   Tedarik zinciri boyunca değer yaratarak işletme başarısını sağlamada lojistiğin stratejik önemini tanımlamak için tedarik zinciri yönetimi içerisinde lojistik yönetiminin rolünü farketmeleri
4   Teori ve kavramları gerçek işletme uygulamaları ile bütünleştirmek için tedarik zinciri yönetimi örnek olaylarını ve makalelerini yorumlamaları.
5   Sınıf içi tartışmalar ve sunumlarla sözlü ve yazılı iletişim becerilerini geliştirmeleri; beklenmektedir

PRD 2001 - ÜRETİM İŞLEMLER YÖNETİMİNE GİRİŞ

1 Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş
2 Tedarik Zinciri Performansı
3 Tedarik Zinciri Etmenleri ve Ölçütleri ve Tedarik Zincirinde Bilgi Teknolojileri
4 Dağıtım Ağı Tasarımı Ağ Tasarımı ve Tedarik Zinciri
5 Tedarik Zincirinde Envanter Planlaması ve Yönetimi
6 Tedarik Zincirinde Koordinasyon
7 Tedarik Zincirinde Taşımacılık
8 Örnek Olay Sunumları
9 Konuk Konuşmacı
10 Konuk Konuşmacı
11 Dönem Projesi Sunumları
12 Dönem Projesi Sunumları

DERS KİTABI:
1. Sunil Chopra and Peter Meindl (2013), Supply Chain Management Strategy, Planning and Operation, Pearson/PHI, 5th Edition.

KAYNAK KİTAPLAR:
1. Handfield, R.B. and Ernest L. Nichols, Jr, (1999), Introduction to Supply Chain Management, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey.
2. Donald J Bowersox, Dand J Closs, M Bixby Coluper, (2008), Supply Chain Logistics Management, TMH, Second Edition.

1. Ders
2. Tartışma
3. Dönem Projesi
4. Örnek Olay Çalışmaları

1 ARS ARA SINAV
2 ODV ÖDEV PROJE
3 SUN SUNUM
4 DKT DERSE KATILIM
5 OLY OLAY İNCELEMESİ
6 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +ODV* 0.25 + SUN * 0.15 + DKT * 0.05 + OLY * 0.15

1. Öğrenci vize sınavında Tedarik Ziniciri Yönetimin tanımlarını, kavramlarını ve diğer gerekli bilgileri anladığını açıkça gösterecektir.
2. Örnek olay çözümlemelerinde bütün grup üyeleri aktif olarak katılacaktır. Seçilen grup kısaca olayın içeriğini ve çözümünü tartışacaktır. Ayrıca grup üyelerinin sınıf içi tartışması yaratması beklenmektedir. Değerlendirme bu kriterin tümünü göz önünde bulundurarak yapılacaktır.
3. Dönem projesi için öğrenciler 3-4 kişilik gruplar oluşturarak, global tedarik zinciri yapısına uyan bir işletme seçeceklerdir. Seçilen işletmeler derslerde işlenen konular itibariyle analiz edilecektir. Grupların işletmelerin tedarik zincirleri ile ilgili sorunları ortaya çıkarmaları ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmeleri beklenmektedir. Gruplar 20 dakikalık bir sunum hazırlayarak sınıf içerisinde ödevlerini sunacaklardır. Ödev raporlarının maksimum 15 sayfa uzunluğunda olması (1.5 satıraralığı, 11 ya da 12 font büyüklüğü) gerekmektedir.

1. Geç teslim edilen raporlar, ödev notundan düşülecektir.
2. Öğrenciler, dersin %70'ine katılacaktır.

banu.atrek@deu.edu.tr

Dönem projesi Hazırlığı 1 40 40