: MODERN SİYASİ DÜŞÜNCE

Uluslararası İlişkiler

YRD.DOÇENT İBRAHİM SAYLAN

Uluslararası İlişkiler

Bu dersin amacı eski Yunan siyasi filozoflarından 21. Yüzyıl düşünürlerine dek siyasi düşüncenin başlıca temsilcilerini tanıtmaktır.

1   Modern Batı siyasi düşüncesinin merkezi kavramlarını anladığını göstermek üzere sınıfta öğretilen büyük siyasi düşünürlerin temel kavramlarını, varsayımlarını ve fikirlerini açıklamak.
2   Siyaset bilimi kavramlarının tartışmalı doğasını tanımak üzere siyasi meselelere farklı yaklaşımları karşılaştırmak.
3   Siyasi kavramlar (teori) ve gündelik siyasi yaşamın (pratik) birbiriyle ilişkisini kavramak üzere her düşünürün içinde yaşadığı sosyal, siyasi ve entelektüel bağlamı belirlemek.
4   Batı siyasi düşüncesine katkılarını belirlemek üzere bazı düşünürlerin diğerlerine etkilerini ve entelektüel miraslarını açıklamak.
5   Siyaset bilimi disiplininde sistematik normatif sorgulamayı diğer sorgulama biçimlerinden ayırt etmek üzere, normatif argümanların nasıl oluşturulduğunu ve gerekçelendirildiğini anlamak.
6   Sunum becerilerindeki yeterliliği göstermek üzere ders materyalinden ayrıntılı ve iyi ifade edilmiş sunumlar yapmak.

1 Giriş
2 Socrates-Plato
3 Aristo-Cicero
4 St. Augustine- Aquinas
5 Machiavelli-Hobbes
6 Locke- Rousseau
7 Hume-Montesquieu
8 Burke-Tocqueville
9 Bentham-Mill
10 Kant-Hegel
11 Marx&Engels
12 Genel değerlendirme

Textbook:
Boucher, David and Paul Kelly (eds.) (2009) Political Thinkers: From Socrates to the Present, Oxford: Oxford University Press.
Supplementary Readings:
Schultz, David and Donald Tennenbaum (1998) Inventors of Ideas: Introduction to Western Political Philosophy, New York, St.Martin's Press.
Heywood, David (2004) Political Theory - An Introduction (3rd.ed.), Basingstoke & New York: Palgrave Macmillan.

1. Ders
2. Haftalık okumalar
3. Ödevler

1 ARS ARA SINAV
2 ODV ÖDEV
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.30 + YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.30 + BUT * 0.40

Ödevler: Haftalık okumaların kısa özetleri ve öğretim üyesinin vereceği diğer ödevler

Öğrenci:
1. Sınıfta öğretilen büyük filozofların felsefi sistemlerini açık ve tutarlı şekilde açıklayacaktır.
2. Farklı düşünürleri belirli ortak kriterlere göre karşılaştıracaktır.
3. Düşünürlerin içinde yaşamış oldukları sosyal ve siyasi bağlamı, ve bunun teorilerine yansımalarını betimleyecektir.
4. Bazı düşünürlerin diğerlerine etkilerini ve siyaset felsefesi ve siyaset bilimindeki önemlerini açıklayacaktır.
5. Seçilen ders materyalini ayrıntılı ve iyi düzenlenmiş şekilde bireysel olarak veya grup içinde sunacak ve tartışacaktır.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrencilerin dersten önce ilgili materyali okuması, sınıf içi tartışmalara katılması ve verilen ödevleri zamanında teslim etmesi beklenmektedir.

ibrahim.saylan@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

Final Sınavı 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2