: SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ

Uluslararası İlişkiler

YRD.DOÇENT İLKİM ÖZDİKMENLİ ÇELİKOĞLU

Uluslararası İlişkiler

Dersin amacı öğrencilere siyasetin temel kavramlarını, aktörlerini ve kurumlarını tanıtmaktır. Öğrencilerin siyasi sorunları eleştirel ve karşılaştırmalı biçimde analiz edebilmeleri için gereken becerileri edinmeleri için, çeşitli modern siyasi kurumların geliştiği ve evrimleştiği tarihsel bağlamlar ile temel teorik ve ideolojik yaklaşımlar da kısaca tanıtılacaktır.

1   Siyasete ve onun nasıl analiz edileceğine ilişkin farklı yaklaşımları kavramış olmak ve siyasal süreçlerle ilgili genelgeçer varsayımlara eleştirel yaklaşabilmek.
2   Alandaki ileri düzey analiz ve tartışmaları kavrayabilmek üzere, siyaset biliminin temel kavram ve kategorilerini tanımak.
3   Başlıca siyasi aktör ve kurumları, onların daha geniş sosyal ortamla dinamik ilişkileri içinde tanımak.
4   Devlet aygıtının farklı bağlamlarda nasıl işlediği ve sınırlandığını kavramak.
5   Siyasi argümanlarını bilimsel olarak gerekçelendirme ve etkili biçimde iletme yeteneği geliştirmek.

1 Siyaset nedir ve nasıl çalışılmalıdır Bölüm 1
2 Siyasi İdeolojiler Bölüm 2
3 Devlet Bölüm 3
4 Siyasi Sistemlerin Sınıflandırılması Demokrasi: Teori ve Pratik Bölüm 12 s. 265-270 Bölüm 4 s. 89-106
5 Meşruiyet Siyasi Kültür ve Medya Bölüm 4 s. 81-86 Bölüm 8
6 Millet Nedir Üniter ve Federal Sistemler Bölüm 5 s. 109-115 Bölüm 17 s. 379-390
7 Temsil, Seçim Sistemleri, Oy Verme Davranışı Bölüm 9
8 Partiler ve Parti Sistemleri Bölüm 10
9 Çıkar Grupları & Toplumsal Hareketler Bölüm 11
10 Parlamentolar Siyasi yürütme organları Bölüm 14 s. 310-321 Bölüm 13 s. 285-300
11 Hukuk ve Siyaset Ordu ve siyaset Bölüm 15 Bölüm 18 s. 405-407
12 Siyaset krizde mi Bölüm 20 s. 443-452

Heywood, Andrew (2013). Politics (4th ed.). Hampshire and New York, NY: Palgrave Macmillan.

Ders anlatımı
Grup tartışması
Sınıf içi tartışma

1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV
3 DKT DERSE KATILIM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.10 + DKT * 0.10 + YYS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME NOTU
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.10 + DKT * 0.10 + BUT* 0.40

Katılım notunun belirlenmesinde derse devamlılık ve sınıf içi performans değerlendirilecektir.
Ödev notunun belirlenmesinde grup münazarası performansı (savların yetkinliği, örneklerle desteklenmesi, sözlü iletişim becerisi) değerlendirilecektir.
Devam zorunluluğu olmayan üst sınıf öğrencileri tartışma gruplarına dahil olacaklar ve yükümlü oldukları hafta derse gelip sunumlarını yapacaklardır. Bu öğrencilerin derse katılım notu olmayacak, genel notlarının %20'sini sunum notları oluşturacaktır.

Öğrenci siyasetin temel kavramlarını tanıyabilmeli ve tanımlayabilmelidir.
Öğrenci derste ele alınan konulardaki çeşitli tanım, sınıflandırma, bağlam ve tartışmaları uygun biçimde açıklayabilmelidir.
Öğrenci belirli bir konudaki argümanlarını uygun biçimde gerekçelendirebilmeli ve etkili bir biçimde iletebilmelidir.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse katılım ve grup çalışması gerekmektedir.
4. Her öğrenci öğretim üyesi tarafından belirlenen bir grubun üyesi olacaktır. Her hafta dersin başında 2 grup belirli bir konu üzerine 15-20 dakikalık bir tartışma yürütecektir. Tartışma sorusu ve grupların tartışmadaki konumu öğretim üyesi tarafından önceden verilmiş olacaktır.

Vize Sınavı 1 1,5 2
Final Sınavı 1 1,5 2