: BALKAN SİYASETİ

Uluslararası İlişkiler

DOÇENT ALİ ŞEVKET OVALI

Uluslararası İlişkiler

Dersin amacı öğrencilerin Balkanlardaki siyasi gelişmeleri Balkanların jeopolitik durumuna, Balkan ülkelerindeki etnik ve ulusal ayrılıklara, bölgenin tarihsel arka planına, 1990 lardaki Balkan savaşlarına ve çatışma sonrası süreçlere odaklanarak analiz edebilmeleri için bir temel oluşturmayı sağlamaktır.

1   Günümüzdeki ihtilafları kavramak üzere Balkan ülkelerini jeopolitik olarak tanımlama
2   Bölgenin Roma İmparatorluğundan 21. yüzyıla kadar uzanan tarihsel sürecini günümüz Balkan siyasetinin politik, toplumsal ve kültürel temellerini daha iyi kavramak için genel hatlarıyla anlatma
3   Bölgeyi ilgilendiren günümüz uluslararası politik dinamikleri değerlendirmek için Yugoslavya'nın yıkılışı, takip eden çatışmalar ve çatışma ve çatışma sonrası süreçlerde yabancı aktörlerin etkisini gözden geçirme
4   Balkanlardaki önemli siyasi çekişmeleri tespit etme amacının bir parçası olan Türk-Yunan ilişkilerini gözden geçirme
5   İleri düzeydeki sunum becerilerini gösterebilmek için ders materyallerinden ayrıntılı ve fikirleri iyi bir şekilde ifade edebilen sunumlar hazırlama ve sunma

1 Balkan Yarımadası Coğrafyası
2 Yunan ve Roma Dönemleri Bizans Dönemi
3 Osmanlı Dönemi Bağımsızlık Dönemi
4 20. Yüzyıl Balkan Tarihi
5 Kosova Krizi
6 Bosna Savaşı Dayton Antlaşması ve Yugoslavya'nın Dağılması
7 Makedonya Sorunu ve Ohrid Antlaşması
8 Balkanlardaki Sorunlara Avrupa Birliği'nin Getirdiği Çözümler
9 Balkanlardaki Uyuşmazlıklarda NATO, AGİT ve ABD'nin Rolü
10 Kosova ve Karadağ: Balkanlardaki Yeni Ulus Devletler
11 Türk-Yunan İlişkileri
12 Genel Değerlendirme

1. Ferdinand Sghevill, A History of the Balkans From the Earliest Times to the Present Day, Dorset Press, New York 1991.
2. Tom Gallagher, The Balkans in the New Millennium: In the Shadow of War and Peace, Routledge Press, New York, 2005
3. Mark Mazower, The Balkans From the End of the Byzantium to the Present Day, Phoenix Press, London, 2001. (Önerilen)

1. Ders anlatımı
2. Haftalık okumalar
3. Sunumlar

1 ARS ARASINAV
2 SUN SUNUM
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + SUN* 0.20 + YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + SUN* 0.20 + BUT * 0.40

Derslerdeki tartışmalara katılımı, öğrencinin sunum puanının hesaplanmasında değerlendirmeye katılacaktır

1. Balkan ülkelerini jeopolitik olarak net bir şekilde tanımlama, bölgenin Roma İmparatorluğundan 21. yüzyıla kadar uzanan tarihsel sürecini günümüz Balkan siyasetinin politik, toplumsal ve kültürel temellerini daha iyi kavramak için genel hatlarıyla anlatma, bölgeyi ilgilendiren günümüz uluslararası politik dinamikleri değerlendirmek için Yugoslavya'nın yıkılışı, takip eden çatışmalar ve çatışma ve çatışma sonrası süreçlerde yabancı aktörlerin etkisini ve Türk-Yunan ilişkilerini gözden geçirme.
2. Ders materyallerindeki bilgiyi ve ders materyallerini anladığını gösterecek biçimde sürekli, düşünmeye ve düşündürmeye teşvik eden bir katılım sergileme.
3. Seçilmiş öğrenme materyallerini bireysel ya da grup olarak detaylı ve iyi organize edilmiş bir biçimde sunma ve tartışma.

1. Dersin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenciler derse gelmeden önce sorumlu oldukları okumaları yapmalıdır.
5. Öğrenciler dersi veren öğretim üyesinin belirlediği konularla ilgili sunumlar yapacaktır.

sevket.ovali@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

Vize Sınavı 1 1,5 2
Final Sınavı 1 1,5 2