: ORTA DOĞU'NUN ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ

Uluslararası İlişkiler

DOÇENT MÜGE AKNUR

Uluslararası İlişkiler

Bu ders öğrencilere Orta Doğu'nun uluslararası ilişkilerini tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Osmanlı-sonrası dönem özellikle Batı sömürgeciliği, dekolonizasyon ve devlet-oluşumu süreçleri, Arap-İsrail ve Filistin-İsrail çatışmaları, barış süreci, Körfez bölgesinin uluslararası politikası ve petrol siyaseti konuları bakımından analiz edilecektir.

1   Orta Doğu'nun dünya siyasetindeki stratejik önemini belirlemek üzere büyük güçlerin bölgeye müdahalelerini açıklamak.
2   Hem ulusal hem bölgesel analiz düzeyinde ihtilaflı ilişkilerin süreğen yapısını kavramak için sömürge yönetiminin ulusal ve bölgesel politikaya etkisini açıklamak.
3   Arap-İsrail ve Filistin-İsrail çatışmalarının çok boyutlu ve süreğen yapısını anlayabilmek üzere bu çatışmaların detaylarını tanımak.
4   İsrail-Filistin çatışmasının çözüm imkanını değerlendirmek üzere Orta Doğu barış sürecini incelemek.
5   İlgili bölgesel ve dış aktörlerin karmaşık ve çatışan çıkarlarını ortaya çıkarmak için Basra Körfezi'nde II. Dünya Savaşı sonrasındaki gelişmeleri (örneğin İran Devrimi, İran-Irak Savaşı, Irak ın Kuveyt i işgali, Körfez Savaşı, 2003 Irak Savaşı) tanımlamak ve açıklamak.
6   Özellikle Körfez ülkelerinin 'rantçı' yapısını ve bağımlı statülerini açıklamak amacıyla, hidrokarbon kaynakların bu ülkelerin iç ve dış ilişkilerindeki rolünü saptamak.
7   Sunum yapma becerilerini kullanmak ve geliştirmek.
8   Öğretim üyesiyle ve diğer öğrencilerle tartışmalar yürütebilme becerisini geliştirmek.
9   Uluslararası ilişkiler disiplinine ve medyaya ait materyaller gibi ilgili kaynaklara bağımsız olarak erişme becerisini geliştirmek.

1 Orta Doğu'nun kavramsal tanımı ve önemi
2 I. Dünya Savaşı sonrası dönemde Orta Doğu'da Batı sömürgeciliği: Orta Doğu'da sömürge yönetiminin ve devlet inşasının özellikleri - I
3 I. Dünya Savaşı sonrası dönemde Orta Doğu'da Batı sömürgeciliği: Orta Doğu'da sömürge yönetiminin ve devlet inşasının özellikleri - II
4 Devlet oluşumu ve uluslararası tavır - I
5 Devlet oluşumu ve uluslararası tavır - II
6 Arap-İsrail çatışması: Savaşlar (1948-1967)
7 Arap-İsrail çatışması: Savaşlar (1970-1990)
8 Filistin-İsrail çatışması
9 Barış anlaşmaları - Madrid ve Oslo
10 Barış anlaşmaları - Oslo sonrası dönem
11 Körfez bölgesinin uluslararası politikası
12 Bağımlılığın siyasi ekonomisi: petrol

Çeşitli akademik kitaplar, makaleler ve medya materyali. Daha sonra ilan edilecektir.

1. Ders anlatımı
2. Sunum
3. Katılım

1 ARS ARASINAV
2 SUN SUNUM
3 DKT DERSE KATILIM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.35 + SUN * 0.20 + DKT* 0.10 + YYS * 0.35
6 BUT BÜTÜNLEME NOTU
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.35 + SUN * 0.20 + DKT* 0.10 + BUT * 0.35

Öğrenci:
1. Batı sömürge yönetimlerinin devlet ve ulus inşası süreçlerine ve Orta Doğu'nun bölgesel politikalarına etkisini tanımlayacak ve açıklayacaktır.
2. Arap-İsrail ve Filistin-İsrail çatışmalarını ve barış sürecini tanımlayacak ve açıklayacaktır.
3. Basra Körfezi bölgesinde dış aktörleri de içeren II. Dünya Savaşı sonrası kimi önemli gelişmeleri tanımlayacak ve açıklayacaktır.
4. Petrol siyasetinin ulusal, bölgesel ve uluslararası boyutlarını tanımlayacak ve açıklayacaktır.
5. Power-point sunumları hazırlamak üzere Bilgi Teknolojileri bilgisinden yararlanacaktır.
6. Görüşlerini açık, kesin ve özgüven sahibi biçimde ifade edebilecektir.
7. Kütüphane ve internet kaynaklarına başvuracaktır.

1. Dersin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derste yapılacak tartışmalara katılım zorunludur.

sevilayz.aksoy@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

Vize Sınavı 1 1,5 2
Final Sınavı 1 1,5 2