DERS ADI

: GÜZEL SANATLARDA TEMA OLARAK YEMEK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0021 GÜZEL SANATLARDA TEMA OLARAK YEMEK SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
İkram Hizmetleri
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, yemek ve yemekle ilgili kavramların genelde güzel sanatlar ve özelde müzik, edebiyat ve sinema eserleri için ana tema, arka plan veya detay olarak nasıl bir kaynak ve ilham oluşturduğunu örnekleriyle anlatmak ve bu yolla yemek ve yemek kültürünün yaşamın ne kadar çok alanını ne kadar farklı biçimlerde etkilediğini göstermek ve tarihsel süreçte mutfak kültürünün sanata olan yansımasını irdelemektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yemek konusunun değişik alanlarda değerlendirebilme becerisi
2   Yaratıcılığını yemek kavramı etrafında şekillendirebilme becerisi
3   Yemek kültürü alanında okuma alışkanlığı
4   Çalışma hayatında farklı bir temel eğitimin sağladığı kültür ve görgü üstünlüğü
5   Mutfak kültürü ve sanat ilişkisinin, sanatsal alanlardaki şekillenmeye nasıl etki ettiği konularında bilgi sahibi olurlar.
6   Sanatsal süreçlerde ilgili bilgileri elde etme, değerlendirme, kayıt etme ve uygulama becerisi kazanırlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Güzel sanatlar kavramının tanımı. Sanat ve zenaat kavramlarının açıklamalı kıyaslaması. Yemek sanatı nın diğer sanat dalları arasındaki yeri.
2 Güzel sanatlarda bir ifade biçimi olarak yemek kavramı ve yiyecek maddeleri
3 Müzik ve yemek - ilişki analizi ve örnek dinletiler
4 Edebiyat ve yemek; dilde deyim ve diğer ifade biçimleri arasında yemek kavramlarının kullanımı. Güncel edebiyattan okunacak eserlerin bildirilmesi.
5 Sözlü edebiyatta yemek, mitoloji, masal, Dede Korkut hikayeleri, halk edebiyatı, fabllar, çizgi romanlar
6 Mesnevi, Seyahatname, Divan edebiyatı, Türk ve dünya şiiri
7 Arasınav
8 Tiyatro, roman, öykü, anı - Türk edebiyatı
9 Tiyatro, roman, öykü, anı - Dünya Edebiyatı
10 Güncel edebiyattan okunmuş olan eserlerin tartışılması
11 Sinema ve yemek; yemeğin sinemaya yansıma biçimi; kült filmler; önemli yönetmenler
12 Türk sinemasından yemek kültürü/kavramı/yeme-içme öyküsü içeren bir film izlenmesi ve analizi
13 Dünya sinemasından yemek kültürü/kavramı/yeme-içme öyküsü içeren bir film izlenmesi ve analizi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Food in Painting, Kenneth Bendiner, Reaktion Books, 2004
Sanat Kültür ve Mutfak, Phyllis Pray Bober, Kitap Yay. 2003
Pots and Pans or Studies in Still Life Painting, Arthur Edwin Bye, Princeton Uni. Press.
Still Life, Norbert Schneider, Taschen, 1990
Food and Art in Renaissance Italy, John Varriano, Univ. Of California Pres. 2009
Matters of Taste, Donna Barnes-Peter Rose, Syracuse Uni. Pres. 2002
Yardımcı Kaynaklar:
Klasik Yunan Mitolojisi, Dede Korkut Hikayeleri, 1001 Gece Masalları, Keloğlan Masalları, Andersen Masalları, Grimm Kardeşlerden Masallar, Mesnevi (Mevlana), Seyahatname (Evliya Çelebi), Nasrettin Hoca Fıkraları, La Fontain Masalları,, Ezop Masalları, Chauser (Canterburyy Öyküleri), Shakespeare, J. Austen, C. Dickens, E. Hemingway, H.de Balzac, M. Cervantes, Dante, A. Chekov, Sait Faik, Ahmet Rasim, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Tomris Uyar, Füruzan, Selim İleri, Leyla Erbil den alıntılar.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, ödevler, sunumlar ve konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

ilan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nihan.gogus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.111
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.51
ÖK.61