: SAHNE SANATLARI VE SİNEMATOGRAFİDE IŞIKLAMA TASARIMI ÇÖZÜMLEMELERİ I

SSA 5135 SAHNE SANATLARI VE SİNEMATOGRAFİDE IŞIKLAMA TASARIMI ÇÖZÜMLEMELERİ I SEÇMELİ 3 0 0 6

Sahne Sanatları Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT ATAY GERGİN

Sahne Sanatları Yüksek Lisans

Klasikleşmiş sahne tasarımı ve set tasarımı örneklerinin çözümlemeleri üzerinden; sahne ve gösteri sanatları ile sinematografide kullanılan ışklama tasarımı takniklerinin, bu alanların görsel estetiğini oluşturma anlamındaki etkileşimi konusunda araştırma çalışmaları yaptırmak, ışığın fiziksel özelliklerini tüm yönleri ile anlatarak bu bilgilerin kavamsal ışıklama sürecinde kullanılmasını sağlayacak projeler üretmek, günümüz sahne ve gösteri sanatları ile sinematografi alanında ışıklama tasarımı yöntemleri hakkındaki görsel yazınsal kaynakların taranarak kaydedilmesini sağlamak ve bu bilgiler ışığında yenilikçi yötemler geliştirilmesini sağlamak.

1   1-Işıklama tasarımının sahne sanatları ve sinematografi alanılarındaki işlevi çerçevesinde teorik bilgi sahibi olunması
2   2-Geliştirilen teorik bilgilerin ışıklama tasarımı aşamasına nasıl aktarılabileceği konusunda bilgi sahibi olunması
3   3-Tasarım aşamasında geliştirilen fikirlerin uygulama aşamasında yararlanılacak teknikler ve ekipman konusunda bilgi sahibi olunması
4   4-Sahne sanatları ve sinematografide teknik ve ekipmanların tarihçesi ve günce uygulama teknikleri hakkında teorik bilgi sahibi olunması
5   5-Işıklama tasarımının uygulama alanlarında kullanılacak alternatif teknikler anlamında yenilikçi fikirler geliştirilmesi
6   6-Sahne sanatları dili ve sinematografik dilde ışıklama tasarımı ile ilgili mesleki ve teknik terimlere hakim olunması
7   7-Sahne ve gösteri sanatlarıyla sinematografi alanlarında üretilmiş eserlerin şıklama tasaımı anlamında çözümlemelerinin yapılabilmesi
8   8-Işıklama tasarımı konusundaki teknik ve teknolojik gelişmeler tekip edilerek istenen araştırma çalışmaları ve ödevlerde bu bilgilerin kullanılması

1 1.Hafta: Işıklama tasarımının gösteri sanatları ve sinematografi ile ilişkisi içerisinde klasik eserler üzerinden teorik olarak değerlendirilmesi. 11.Hafta: Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma ve konuya ilişkin proje ödevinin açıklanması.
2 2.Hafta: Işıklama alanında kullanılan teknikler ve ekipmanın genel tanıtımı. 12.Hafta: Proje ödevinin aşamalarının tartışılması.
3 3.Hafta: Işıklama tasarımının çözümleme yöntemlerinin anlatımı. 13.Hafta: Proje ödevinin aşamalarının tartışılması.
4 4.Hafta: Işıklama tasarımı çözümlemesinin bir örnek üzerindan pratik uygulama çalışması. 14.Hafta: Proje ödevinin tartışmalı değerlendirme çalışması.
5 5.Hafta: Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma. 15.Hafta: Dersin genel tekrarının yapılması.
6 6.Hafta: Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma.
7 7.Hafta: Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma ve konuya ilişkin ödev açıklanması.
8 8.Hafta: Çözümleme ödevinin tartışmalı değerlendirme çalışması.
9 9.hafta: Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma.
10 10.Hafta: Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma.

Ana Kaynaklar:
-Max Keller, Light Fantastic-Art and Design, Prestel, New York, 1999, ISBN 3-7913-2162-5
-Michael Freeman, Capturing Light, İlex, East Ussex UK, 2013, ISBN 978-1-78157-988-6
-Gerald Millerson, Tv Scenic Design Handbook, Focal Press, London and Boston, 1989, ISBN 0-240-51285-5
-Ross Lowell, Matters of Light and Depth, Broad Street Books, Philedelphia, 1994, ISBN 1-879174-03-0
-Harry C. Box, Set Lighting Technician's Handbook, Focal Press, Newton U.S.A., 1997, ISBN 0-240-80257-8

Yardımcı Kaynaklar:
-Cathy Whitlock, Designs on Film, It Books, New York, 2010, ISBN 978-0-06-088122-1
-Fionnuala Halligan, Production Design, Ilex, East Ussex UK, 2012, ISBN 978-1-908150-61-5

Derste; ışıklama tasarımı ile ilgili genel teorik bilgiler aktarılacak, klasik tiyatro oyunlarının sahne tasarımları ve konuya ilişkin görsel veri içeren sinema filmi klasiklerinin ışıklama estetiği anlamında çözümlemeleri yapılacak, bilimsel araştırmalarla konuyla doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılı olan yerli ve yabancı kaynaklar paylaşılacak ve de verilecek proje ödevleri aracılığyla aktarılan bilgilerle ilgili geri dönüş sağlanarak değerlendirme yapılacaktır.

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL Derse Katılım
3 BNS Başarı Notu ODV * 0.60 + DKL * 0.40

Puanlama, ders içi faliyetlere katılım, ödevler ve araştırmaların belirlenen tarihlerde eksiksiz olarak yapılması ve teslimi, bu aşamalarda da öğrencinin bilgilerini etkili bir yöntemle aktarabilmesi temel alınarak yapılacaktır.

1. Dersin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak verilen ödevlerin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

ataygergin@gmail.com
atay.gergin@deu.edu.tr