: SAHNE SANATLARI VE SİNEMATOGRAFİDE IŞIKLAMA TASARIMI ÇÖZÜMLEMELERİ II

SSA 5150 SAHNE SANATLARI VE SİNEMATOGRAFİDE IŞIKLAMA TASARIMI ÇÖZÜMLEMELERİ II SEÇMELİ 3 0 0 6

Sahne Sanatları Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT ATAY GERGİN

Sahne Sanatları Yüksek Lisans

Çağdaş sahne ve set tasarımlarının örnek çözümlemeleri üzerinden; sahne ve gösteri sanatların ile sinematografi alanlarında kullanılan ışıklama tasarımı tekniklerinin, bu alanların görsel estetiğini oluşturma anlamındaki etkileşimi konusunda araştırma çalışmaları yaptırmak, ışığın fiziksel özelliklerini tüm yönleriyle anlatarak bu bilgilerin kavramsal ışıklama tasarımı sürecinde kullanılabilmesi için projeler üretilmesini sağlamak, günümüz sahne ve gösteri sanatları ile sinematografi alanlarında kullanılan çağdaş ışıklama teknikleri hakkındaki görsel ve yazınsal kaynakların taranıp kaydedilmesini sağlamak ve bu bilgiler ışığında yenilikçi yöntemler geliştirilmesini sağlamak.

1   1. Işıklama tasarımının sahne sanatları ve sinematografi alanlarındaki işlevi çerçevesindeki teorik bilgileri öğrenmesi,
2   2. Geliştirilen teorik bilgilerin kavramsal ışklama tasarımı aşamasına nasıl aktarılabileceğinin öğrenilmesi.
3   3. Işıklama tasarımı aşamasında geliştirilen fikirlerin uygulama aşamasına aktarılması sırasında ne gibi teknikler ve ekipmandan yararlanılması gerektiğinin öğrenilmesi.
4   4. Işıklama tasarımı ve görsel efektlerin tarihçesi ve güncel uygulama tekniklerine ilişkin teorik bilgilerin öğrenilmesi.
5   5. Işıklama tasarımı ve görsel efektlerin uygulama alanlarında kullanılacak teknikleri geliştirmek amacıyla, yeni estetik çözümler için farklı uygulama tekniklerini içeren yenilikçi fikirler geliştirebilmek.
6   6. Işıklama tasarımı ve görsel efektlerle ilgili mesleki ve teknik terimlere hakim olunması.
7   7. Işıklama tasarımı ve görsel efektler konusunda çözümleme yapabilme becerisine sahip olunması.
8   8. Işıklama tasarımı ve görsel efetler konusundaki teknik ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi ve de istenen araştırma çalışmaları ve ödevlerde bu bilgilerin kulllanılması beklenmektedir.

1 Işıklama ve görsel efekt tasarımının gösteri sanatları ve sinematografi ile ilişkisi içerisinde teorik değerlendirilmesi. Işıklama tasaımı çözümlemesi için pratik çalışma ve konuya ilişkin proje ödevinin açıklanması.
2 Işıklama ve görsel efekt tasarımının alanında kullanılan teknikler ve ekipmanın genel tanıtımı. Proje ödevinin aşamalarının tartışılması.
3 Işıklama tasarımı çözümleme yöntemlerinin anlatımı. Proje ödevinin aşamalarının tartışılması.
4 Işklama tatarımı çözümlemesinı bir örnek üzerinden pratik uygulama çalışması. Proje ödevinin tartışmalı değerlendirme çalışması.
5 Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma. Dersin genel tekrarının yapılması.
6 Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma.
7 Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma ve konuya ilişkin ödev açıklanması.
8 Çözümleme ödevinin tartışmalı değerlendirme çalışması.
9 Işıklama tasarımı çözümlemesi için pratik çalışma.
10 ışıklama tasarımıçözümlemesi için pratik çalışma.
11 Işıklama tasarımı yaparken ışıklama açılarına karar verme yöntemlerinin anlatılması.
12 Işıklama tasarımı yaparken renklerin belirlenmesi ve dengelenmesine ilişkin yöntemlerin anlatılması.
13 Işıklama planını çizim teknik ve yöntemlerinin anlatılması ve kouya ilişkin bir uygulama ödevinin açıklanması.
14 Ödevlerin değerlendirmesi ve tartışılması. Dersin genel tekrarının yapılması.

Ana kaynak:
-Michael Freeman, Capturing Light, Ilex, East Ussex UK, 2013, ISBN 978-1-78157-988-6
-Ross LOWELL, Matters of Light & Depth, Broad Street Books, Philedelphia, 1994,ISBN 1-879174-03-0
-Neil FRAZER, Lighting and Sound, Phaidon, New York, 2004
-Harry C. Box, Set Lighting Technician s Handbook, Focal Press, Newton U.S.A., 1997, ISBN 0-240-80257-8
-Max KELLER, Light Fantastic-Art and Design, Prestel, New York, 1999, ISBN 3-7913-2162-5

Yardımcı kaynaklar:
-Cathy Withlock, Designs on Film, It Books, New York, 2010, ISBN 978-0-06-088122-1
-Fionnuala Halligan, Production Design, Ilex, East Ussex UK, 2012, ISBN 978-1-908150-61-5

Derste; ışıklama tasarımı ve görsel efekt tasarımı ile ilgili teorik bilgiler, ders notlarının, konuya ilişkin bilimsel araştırmaların, konuyla doğrudan veya dolaylı bağlantılı olan yerli ve yabancı kaynakçanın anlatımı ve paylaşımı yoluyla aktarılacaktır. Verilecek ödevler ve yapılacak sınavlar aracılığıyla aktarılan bilgilerin geri bildirimi sağlanacak ve değerlendirilecektir.

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL Derse Katılım
3 BNS Başarı Notu ODV * 0.60 + DKL * 0.40

Puanlama, ders içi faaliyetlerine katılım, ödevler ve araştırmaların belirlenen tarihlerde eksiksiz olarak yapılması ve teslimi, sınav aşamasında öğrencinin bilgilerini etkili yetkin bir şekilde aktarabilmesi temel alınarak yapılacaktır.

Devam durumu
Ödevlerin zamanında ve eksiksiz teslim edilmesi
Ders içi aktivitelere katılım
Sınav başarısı

Attendance.
Timely and complete submission of assignments.
Participation to in-class activities
Exam success.

1.Dersin % 70 `ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

ataygergin@gmail.com
atay.gergin@deu.edu.tr