: YENİ MÜZİK REPERTUVARI I

Müzik Yüksek Lisans

DOÇENT EBRU GÜNER CANBEY

Müzik Yüksek Lisans

Öğrencilere, Yeni Müzik hakkında temel stil ve teknikleri kavrayabilme ve yeni müzik repertuarında yer alan başlıca eserleri bestecileri ile ilişkilendirerek tanımlayabilme ve de piyano ve arpta özel etkileme kullanım yöntemleri hakkında açıklama becerisi kazandırmaktır.

1   20. Yüzyıl Müziği hakkında temel kavramları açıklayabilmesi ve bu dönemde ortaya çıkan müzik stillerini eserler ile örneklendirerek tanımlayabilmesi,
2   Yeni Müzik Repertuarına dâhil besteciler ile önemli yapıtlarını birbirinden ayırt ederek sınıflandırabilmesi,
3   Piyano ve Arp özel etkileme tekniklerinin yer aldığı başlıca oda müziği ve senfonik eserleri bestecileri ile ilişkilendirebilmesi,
4   Yeni Müzik Repertuarında yer alan başlıca eserleri kuram ve uygulama yönünden analiz edebilmesi
5   Yeni Müzikte Repertuarını temel almak üzere eserler ve bestecilerle ilgili araştırma yaparak, elde ettiği bulguları bir rapor haline getirip yazabilmesi

1 Giriş: Yeni Müzik Dersin amacı, gerekliliği ve kazanımları açıklanarak, Yeni Müzik hakkında temel konu başlıkları ele alınacaktır.
2 20. Yüzyıl Müziği 20. Yüzyıl Müzik Dönemi tarihsel ve politik olarak değerlendirilecektir.
3 İkinci Viyana Ekolü İkinci Viyana Ekolü hakkında bilgiler ile örnek eserler incelenecektir.
4 Yeni Müzikte Piyano Yeni Müzik Piyano Repertuvarı
5 Piyano Eserleri Solo Piyano eserleri, piyano yazısı ve kompozisyon teknikleri bakımından ele alınarak incelenecektir.
6 Piyanoda Özel Etkileme Teknikleri Solo Piyano eserleri, özel etkileme bakımından ele alınarak incelenecektir.
7 Eser Dinleme (Piyano) Seçilmiş Solo Piyano Eserleri dinlenecektir.
8 Piyanolu Oda Müzikleri Seçilmiş Piyanolu Oda Müzik Eserleri dinlenecektir.
9 Yeni Müzikte Arp Yeni Müzik Arp Repertuvarı
10 Arpta Özel Etkileme Teknikleri Arp eserleri, özel etkileme bakımından ele alınarak incelenecektir.
11 Eser Dinleme (Arp) Arp Çalgısının Yer aldığı Seçilmiş Eserler dinlenecektir.
12 Nota ile Eser İnceleme Seçilmiş senfonik eser ya da eserler nota ile birlikte dinlenerek incelenecektir.
13 Ara Sınav
14 Dönem Ödevi Sunumları Öğrenciler tarafından hazırladıkları dönem ödevleri sunum yapılacaktır.
15 Final Sınavı

Ana kaynak: Piyano, Arp ve Senfonik Yeni Müzik Partitürleri ile işitsel ve görsel kayıtlar.
Yardımcı kaynaklar: Wennerstrom, H. Mary. 1969, Anthology Of Twentieth-Century Music, Prentice-Hall, A.B.D.

Dersler
Ders anlatımı, yeni müzik repertuarı ile ilgili besteci, eser, stil ve kompozisyon tekniklerine ilişkin araştırma yöntemlerin öğretim elemanı tarafından anlatılmasının ardından, belirlenen besteci ve eserler hakkında yazılı, görsel ve işitsel kayıtların öğretim elemanı tarafından derste sunulması ve de öğrencilerin belirlenen konu hakkında hazırladıkları ödevlerin sunumları yolu ile yapılır.
Ödevler
Ödevler, derste uygulanacak konu ile ilgili, öğrencinin bir sonraki derse kadar konuyu araştırarak hazırlaması gereken yazılı raporlardan oluşur.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
4 BNS Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 +BUT * 0.40

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %70 ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Öğrenciler, soruları her sınav sırasında öğretim elemanı tarafından dağıtılacak kâğıtlar üzerine cevaplayacaklardır. Sorular, sınıfta işlenen konuları, ödev olarak verilen konuları içerecektir. Sınavlar, öğreticinin inisiyatifine bağlı olarak kapalı uçlu (test) ya da açık uçlu sorulardan oluşabilir.

Dönem Ödevi:
Öğrencilere kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri bir araştırma ödevi verilecektir. Öğrenciler başarı puanlarının %30 unu bu ödevlerden elde edecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev öğretim elemanı tarafından belirlenecek bir yeni müzik tekniği başlığı altında yer alan müzik stilleri, armonik ve biçimsel yapı, besteciler ve önemli yapıtları ile tarihsel süreç açılarından açıklanmasını amaçlayan rapor biçimindedir. Ödevler, rapor halinde Microsoft Word kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak, basılı olarak bir kopyası da öğretim üyesine teslim edilecektir.

Sınavlar
Yazılı sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Dönem ödevi:
Öğrencinin, öğretici tarafından belirlenen bir konuyu, tarihsel süreci, kompozisyon tekniği, yazı dili ve stili ile yeni müzik repertuarındaki yeri açısından araştırarak incelemeyi, elde ettikleri bulguları rapor halinde aktarması başarı için esastır. Öğrencinin, araştırma sonucu elde ettiği bilgileri ödev halinde sunarken içerik ve aktarma yöntemi yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.

0 232 412 95 50 ebru.guner@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14