: KÜLTÜREL ORGANOLOJİ (ÇALGI BİLİMİ) I

Müzik Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT MURAT KÜÇÜKEBE

Müzik Yüksek Lisans

Köken bilimsel, akustik ya da sınıflandırma gibi çalışma konularıyla klasik organolojiyi geçirdiği süreçle ele almayı ve kültürel bağlamı taşıma, gösterme, değiştirme ya da değişen kültürel tasarımlara görünürlük kazandırma potansiyeli açısından çalgı ve çalgı kullanımına ilişkin örnekleri inceleyerek kültürel organolojinin yaklaşımına dair bilgiyi kazandırmayı amaçlamaktadır.

1   Organolojinin çalışma alanlarıyla ilgili bilgiye sahiptir.
2   Akademik yayınlada karşılaştığı çalgı sınıflandırma terimlerini tanır.
3   Çalgıların ortaya çıkış ve değişim süreçleri ile ilgili temel bilgiye sahiptir.
4   Çalgı tasarımı alanındaki yenilikleri bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirebilir.
5   Çalgıların kültürel anlam ve sosyal işlevleri konusunda bilgi sahibidir.

1 Temel çalışma alanlarıyla klasik organoloji.
2 Ödev konusu seçimi.
3 Organolojide kökenbilimsel çalışmalar.
4 Organolojide kökenbilimsel çalışmalar.
5 Organoloj ve akustik.
6 Organoloji ve akustik.
7 Çalgı sınıflandırma çalışmaları.
8 Çalgı sınıflandırma çalışmaları.
9 Elktrofonlar.
10 Karmaşık mekanizmalı çalıgılar.
11 Yeni ve özel tasarımlı çalgılar.
12 Kültürel bağlamı ile çalgı.
13 Kültürel bağlamı ile çalgı.
14 Ödev teslimi ve incelenmesi.
15 Final sınavı.

BROUGHTON, Simon, Ellingham, Mark. (2000). World Music, Roughguide, London.
DAWE, Kevin. (2003). "Lyres and the Body Politic: Studying Musical Instruments in the Cretan Musical Landscape".
Popular Music and Society, Volume 26, No:3, New York: Routledge, s:263-283.
DAWE, Kevin, (2003). "The Cultural Study of Musical Instuments", The Cultural Study of Music, Routledge, New York, s.274-283.
DE VALE, Carole Sue, ed. (1990). Issues in Organology, Selected Reports in Ethnomusicology, vol.8, Los Angeles: University of California.
DOURNON, Genevieve. (1982). "L'heritage museographique d'Andre Schaefner: les colloctions d'instruments de musique de Musee de Hmme", Revue de Musicologie, s: 214-220.
GRUNFELD, Frederic. (1969). The Art And Times of The Guitar: An Illustrated History of The Guitars nd Guitarists, Collier Books Guides Ltd. New York.
HASGÜL Nejdet. (1996). "Cumhuriyet Dönemi Müzik Politikaları", Dans Müzik Kültür, Sayı: 62, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, İstanbul, s: 27-45.
HÜREL Feridun. (2000). 3 Hürel Bir Efsanenin Öyküsü, Ada Yayıncılık ve Müzik Tic. Ltd. Şti. İstanbul.
IZIKOWITZ, Karl G. (1935). Musical and Other Sound Instruments of the South American Indians, Göteberg: Wettergen and Kerber.
KAPLAN, Ayten. (2005). Kültürel Müzikoloji, Bağlam Yayınları, İstanbul.
KARTOMI, Margaret. (1991). On Concepts and Classifications of Musical Instruments, Univerity of Chicago Pres, Chicago.
KARTOMI, Margaret. (2001). "The Classification of Musical Instruments: Changing Trends in Research from the Late Nineteenth Century, With Special Reference to the 1990's", Ethnomusicology, vol 45, no.2 s: 283-314.
LA RUE, Helene. (1997). "Music, Literature and Etiquette: Musical Instruments and Social Identity from Castiglione to Austen", Ethnicity, Identity and Music, ed: Stokes, Martn, Berg Publishers. s: 189-204, New York.
LINN, Karen. (1994). That Half Barbaric Twang: The Banjoin American Popular Culture, Urbana University of Illınois Press, Illınois.
LYDON, Michael, Ellen Mandel. (1980). Boogie Lightining: How Music Became Electric, Da Capo Pres. New York. Merriam Alan P. (1964). The Anthropology of Music, Evenston: Northwestern University Press.
NORLIND, Tobias. (1932). "Musicinstrumentensystematik", Svensk Tidskrift for Musikforsking, vol. 14, s. 95-123.
SHILLING, Chris. (1993). The Body and Social Theory, London: Sage Publications.
SMALL, Christopher. (1998). Musicking, Wesleyan University Press, Connecticut.
STOKES, Martin. (1997). "Introduction", Ethnicity, Identity and Culture in Anthropology, Oxford.
STOKES, Martin. (1998). Türkiye'de Arabesk Olayı, İletişim Yayınları, İstanbul.
WAKSMAN, Steve. (2003). "Reading The Instrument: An Introduction", Popular Music and Society, vol. 26, No:3, Routledge Publications, London, s: 251-261.

Konu ile ilgili na başlıklara ilişkin sözlü anlatım.
Görsel ve işitsel örneklerin incelenmesi.
Konuyla ilgili kaynak çalışmaların incelenmesi.

1 ODV Ödev/Sunum/Rapor
3 BNS Başarı Notu ODV * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.40 + BUT * 0.60

Sınav; Öğrencilerin öğrenme çıktılarında belirtilen yeterliliklere ulaşıp ulaşamadıklarını ölçmeyi hedefler.
Ödev/Sunum; Belirlenen araştırma konusunda öğrencinin elde ettiği bilgiyi yazılı metin aracılığıyl aktarması beklenecektir. Bu noktada ödev, içerik ve şekil özellikleri açısından değerlendirmeye alınır.

Derse katılmamış olmaködev teslimi için geçerli bir mazaret olarak kabul edimeyecektir.
Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödev çalışmasına ait yazılı metin dğerlendirmeye alınmayacaktır.

muratkucukebe@yahoo.com

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14