: PERFORMANS ETNOGRAFİSİ VE ANALİZİ II

Müzik Bilimleri Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT LEVENT ERGUN

Müzik Bilimleri Yüksek Lisans

Bu ders, öğrencinin müzik incelemesi için veri toplama yolu olarak alan çalışmasında kullanılan yöntem ve teknikleri kavramasını, bu yolla veri toplamasını ve veri analizi yapabilmesini hedefler. Nihai olarak analiz sürecinden geçen verileri etnografik anlatımla aktarabilmesini amaçlar.

1   Müziksel performans ve performans türlerini açıklayabilmesi,
2   Etnografik araştırma projesi geliştirme ve araştırma konusu seçim sürecini açıklayabilmesi,
3   Betimleyici ve analitik sorular arasındaki ayrımı yapabilmesi,
4   Alan çalışmasında elde edilen verileri sınıflandırabilmesi ve analiz edebilmesi; anahtar temaları asıl araştırma sorusuna bağlayabilmesi,
5   Araştırma konusuna uygun analitik çerçeve oluşturabilmesi ve analiz ettiği verileri etnografik olarak yazıya geçirebilmesi,

1 Farklı performans etnografilerini değerlendirme
2 Dans, prova, stüdyo etnografisi ve uygulama Dönem sonu proje ödevine ilişkin konu seçimi
3 Etnografik kroki ve harita, tablolar Ödev: Etnografik harita ve kroki çıkarma
4 Müziksel performansa ilişkin konu seçimi Ödev: Müziksel performans etnografisi ödevi
5 Literatür değerlendirme ve ikincil kaynakların işlenmesi
6 Veri kaynağı olarak kültürel ürünlerin değerlendirilmesi
7 Alanda not alma, not alma teknikleri, alan notları ve etnografik anlatım ilişkisi
8 Veri toplamanın etik yönleri, etnografik verinin doğası
9 Dönem sonu projelerinin alanda toplanan verilerinin asıl araştırma sorusuna uygunluğunun kontrolü ve yeniden düzenleme
10 Etnografik sunum için model belirleme ve alternatif modeller
11 Etnografik veri analizi, literatür, ikincil kaynakların bir araya getirilmesi
12 Etnografinin düzenlenmesi ve değerlendirilmesi, etnografiyi paylaşma, eleştiri ve yanıtlar
13 Sunum
14 Sunum

Barz , Gregory F., Cooley, Timothy J.(ed.) (1997) Shadows in the Field, New York : Oxford University Pres.
Clayton, Martin (ed.) (2003) The cultural Study of Music, Routledge Pub.
Emerson, R.M., Fretz, R.I., Shaw, L.L. (2008) Bütün Yönleriyle Alan Çalışması Etnografik Alan Notları Yazımı, Ankara: Birleşik Yayınları
Krüger, Simone (2008) Ethnography in the Performing Arts, A Student Guide, Liverpool John Moores University Pres.
Murchison, Julian M. (2010) Ethnography Essentials: Designing, Conducting, and Presenting Your Research, USA: John Wiley & Sons, Inc.
Özer, Yetkin (2002) Müzik Etnografisi: Alan Çalışmasında Yöntem ve Teknik. İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.
Swiss T. - Horner, B. (ed.) (1999) Key terms in popular music and culture, Blackwell Pub.
Abone olunan çevrimiçi/online veritabanları:
Ebrary.
JSTOR.

Dersler
Dersler, müziksel performans, alan çalışması yöntemi ve alan çalışmasında kullanılan tekniklerin kuramsal olarak öğretim üyesi tarafından aktarılması ve öğrencinin yapacağı konuyla ilgili okumaların değerlendirilmesi yoluyla işlenir. Ders kapsamındaki uygulama çalışmaları öğreticinin örneklendirerek aktardığı konulara ilişkin öğrencinin ders dışında yaptığı ödevlerin tartışılmasını içerir. Öğretim üyesi, öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve verilen ödevler hakkında görüşlerini sunmalarını ister.
Ödevler
Ödevler, öğrencilere derste kazandırılan kavramsal perspektiften hareketle dersin kapsamı ile ilişkili belirli müzik performanslarına ilişkin gözlem ve görüşme yapmasını ve elde edilen sonuçların sınıf ortamında sunularak, tartışılmasını hedefler.

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
4 BNS Başarı Notu ODV * 0.40 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.40 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Dönem Ödevi:
Öğrencilere dönem ortasında kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri bireysel araştırma konuları verilecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev bir müzik performansına ilişkin veri toplamak, düzenlemek ve sunmak biçimindedir. Öğrenci dönem boyunca birini sınıf ortamında sunmak üzere en az iki ödev hazırlar. Ödevler, bilgisayar ortamında Microsoft Word ve Powerpoint yazılımları kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde hazırlanacak ve hem basılı olarak dosya biçimde hem de toplanılan tüm görsel ve işitsel örnekleri içeren dijital bir kopyası öğretim üyesine teslim edilecektir.
Final Sınavı:
Dönem boyunca bir yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %50'sini yazılı sınavdan elde edecektir. Sınav sınıf materyallerini kapsayacak ve sorular, sınıfta işlenen konuları, ödev olarak verilen konuları ve performans etnografisinin analizi bağlamı ile ilişkilendirilecek problemleri içerecektir. Sınav, kapalı ya da açık uçlu sorulardan oluşur.

Dönem ödevi:
Öğrencinin, öğretici tarafından anlatılan ya da kendi seçtiği müziksel konu üzerinde çalışması, bunları anlayıp aktarması başarı için esastır. Öğrencinin, seçtiği araştırma konusunu görsel ve işitsel örneklerle desteklemesi beklenmektedir. Konunun açık bir şekilde anlaşılmış olması, ele alınışın yanısıra, formatı, yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkeleri ve sunum kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.
Final Sınavı:
Final sınavı öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.
Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine, (c) sunumdaki teknik, biçimsel ve sözlü anlatımın kalitesine ve (d) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Tel: 232 412 92 04
E-posta: levent.ergun@deu.edu.tr