: KÜRESELLEŞME VE MÜZİK I

Müzik Bilimleri Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Müzik Bilimleri Yüksek Lisans

Öğrencilerin, küreselleşme ve küreselleşme ile ilişkili kavrsamları (küyerellik, senkretizm, melezlik, göç, küresel kültürel akış gibi) tanımlayabilmeleri ve müzik bilimleri incelemelerinde kullanabilmeleri.

1   Öğrencinin küreseleşme ve küreselleşme ile ilişkili kavramları (küyerellik, senkretizm, melezlik, göç, küresel kültürel akış gibi) etnomüzikolojik incelemede teorik gereç olarak kullanabilmesi,
2   Müzik bilimleri ile bağlantılı ileri düzeydeki kuramsal, toplumsal/kültürel, bilimsel terminoloji ve kavramları tanımlayabilmesi
3   Müzik bilimleri ve diğer disiplinler (antropoloji, toplumbilim, kültürel çalışmalar vb.) arasındaki kuramsal ve yöntembilimsel/metodolojik ilişkileri kavrayabilmesi,
4   Diğer disiplinlerde kullanılan yöntem ve yaklaşımları müzik bilimleri ile ilişkilendirebilmesi,
5   Bilimsel araştırma sonuçlarını yazılı (araştırma raporu, tez, bildiri vb.) ve sözlü (seminer, sempozyum, kongre vb.) sunumuna ilişkin yöntem ve teknikler arasındaki farklılıkları tanımlayabilmesi beklenir.

1 Giriş ve bilgilendirme.
2 Küreselleşme kavramı: tanım ve yaklaşımlar.
3 Küresel bağlantılılık kavramı.
4 Küreselleşme, farklılık, kültür ve müzik.
5 Yerellik, Küyerelleşme (glocalization), senkretizm, yersiz yurtsuzlaşma (deterritorialization), melezleşme (hybirdization) ve yerelleşme (localization) kavramları ve müzikle ilişkileri.
6 Göç, Diaspora, Transnasyonalizm ve müzik.
7 Küresel Kültürel Akış alanları.
8 Arasınav.
9 Müziğin küresel akışına ilişkin yaklaşımlar.
10 Popüler müziğin küresel akışı.
11 Scene kavramı ve müzik scenelerine ilişkin kavramlaştırmalar.
12 Popüler müzik sceneleri ve küresel kültürel akış alanları.
13 Popüler müzik sceneleri ve küresel kültürel akış alanları.
14 World music kavramı ve küyerellik.

Albrow, Martin (2007). " Yerel Kültürlerin Ötesine Yolculuk: Global Bir Şehirde Sosyal Mekan , Küreselleşme Kültür ve Medeniyet, Ed: Kudret Bülbül, Çev: Hakan Arıkan, Orient Yayınları, Ankara.

Anderson, Benedict (2007). Hayali Cemaatler: Milliyetçiliğin Kökeni ve Yayılması, Çev: İskender Savaşır, Metis Yayınları, İstanbul.

Apadurai, Arjun (2007). "Küresel Kültürel Ekonomideki Bölünme ve Farklılıklar", Küreselleşme Kültür ve Medeniyet, Ed: Kudret Bülbül, Çev: Yavuz Çakır, İklime Çakır, Orient Yayınları, Ankara.

Bauman, Zygmunt (2006). Küreselleşme, Çev: Abdullah Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

Bayart, Jean François (1996). Kimlik Yanılsaması, Çev: Mehmet Moralı, Metis Yayınları, İstanbul.

Chambers, Ian (1995). Göç, Kültür, Kimlik, Çev: İsmail Türkmen, Mehmet Beşikçi, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

Giddens, Anthony (1994). Modernliğin Sonuçları, Çev: Ersin Kuşdil, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

GREVE, Martin (2006). Almanya da Hayali Türkiye nin Müziği, Çev: Selin Dingiloğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

Peterson, Richard A., Bennet Andy (2004). Introducing Music Scenes , Music Scenes: Local, Translocal And Virtual, Ed: RicHard A. Peterson& Andy Benett, Vanderbilt University, U.S.A.

Sarıbay, Ali Yaşar (2004). Modernitenin İronisi Olarak Globalleşme, Everest Yayınları, İstanbul.

Tomlinson, John (2004). Küreselleşme ve Kültür, Çev. Arzu Eker, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

Malm, Krister (1993). "Music on the Move", Ethnomusicology, vol. 37, no. 3, 339- 352.

Dersler, ders anlatımı ve karşılıklı soru cevap yöntemleriyle yapılır.

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BNS Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecektir.

1. Derslerin %70ini katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal ve kopya eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.

aykut.cerezcioglu@deu.edu.tr

Kitap Okuma 5 5 25