: UYGULAMALI EKONOMETRİ II

İktisat Yüksek Lisans

PROFESÖR UTKU UTKULU

İktisat Yüksek Lisans

Ders yüksek lisans düzeyinde makro ekonomik zaman serilerinin ekonometrik modellemesini konu almaktadır. Bu çerçeve içerisinde ekonometrik modelleme konseptine öncelikli olarak vurgu yapılmaktadır.

1   Ekonomi bilimi ve ekonometri arasındaki ilişkiyi kavrayabilme
2   İktisat teorisi temelinde ekonometrik modeller kurabilme
3   Durağan olmayan makro ekonomik zaman serilerinin teorik ve ampirik ekonometrik modellemesini yapabilme
4   Nedensellik ilişkisinin varlığını belirleyebilme ve yorumlayabilme
5   Ekonometrik modelleme sonucunda elde edilen bulguları iktisat teorisi öngörülerinde kullanabilme
6   Seminer sunumu ve makale formatında proje teslimi ile akademik çalışma, araştırma ve etik kuralları öğrenme

1 Ekonomi bilimi ve ekonometrik analiz
2 Zaman serisi modellemesi
3 Ekonomik zaman serilerinin durağanlığı sahte regresyon
4 Ekonometrik modellerin iktisat politikası öngörülerinde kullanılması: Lucas kritiği ve yapısal değişim
5 Uzun dönem, ekonomi teorisi, koentegrasyon konsepti ve durağan olmayan zaman serilerinin ekonometrik modellemesi
6 Koentegrasyon: Tek denklem yaklaşımı ve Engle-Granger Modelleme yöntemi
7 Nedensellik testleri, İçsellik sorunu ve Kısa dönem hata düzeltme mekanizması
8 Uygulama: Yapısal kırılmaları dikkate almayan birim kök testleri (ADF,KPSS,PP,ERS) ve Mevsimsel birim kök testleri (HEGY,DHF)
9 Uygulama: Yapısal kırılmaları dikkate almayan Eşbütünleşme yöntemleri: Engle-Granger, Dinamik En Küçük Kareler (DOLS) ve ARDL yöntemi
10 Uygulama:Nedensellik testleri (Granger, Toda Yamamoto), İki Aşamalı En Küçük Kareler (Bu hafta dersin dışında bir gün ara sınav yapılacaktır)
11 Uygulama: Tek Kırılmalı Birim Kök Testi (Zivot-Andrews, Perron) ve Tek Kırılmalı Eşbütünleşme Yöntemi (Gregory-Hansen)
12 Uygulama: İki Kırılmalı Birim Kök Testi(Lee-Strazicich, Lumsdaine Papell) ve İki Kırılmalı Eşbütünleşme Yöntemi (Hatemi-J)
13 Uygulama: Parçalı Birim Kök Testi ve Eşbütünleşme Yöntemi (GPH,Robinson,EML,McLeod)
14 Uygulama: Nonlinearity (Doğrusalsızlık) testi sınaması: Keenan testi, Terasvirta testi, Tsay testi , Linearity LR-testi, BDS

ENGLE, Robert F. and Clive W. J. GRANGER; (1987), "Co-Integration and Error Correction: Representation, Estimation and Testing",Econometrica, 55(2), ss. 251-276.
ENDERS, Walter. Applied Econometric Time Series. John Wiley, New York, 1995.
GREGORY, A.W. and B. E. HANSEN, Residual-based Tests for Cointegration in Models with Regime Shifts, Journal of Econometrics, 1996, (70), 99 126.
HATEMI-J, Abdulnasser; (2008), Tests for Cointegration with Two Unknown Regime Shifts with an Application to Financial Market Integration , Empirical Economics, 35 (3), ss. 497-505.
UTKULU, Utku. Et al. The External Debt, Private Investment And Growth: The Long-Run Evıdence With Fractional Cointegration . International Conference on Business, Economics and Management, Yasar University, Izmir Turkey, 16-18 June 2005.

Yöntem açısından ders, sınıf içi kuramsal ve yöntem katkılarını içermenin yanı sıra bilgisayar laboratuar çalışmaları ile de desteklenmektedir. Bu amaçla teorik bilgiler ekonometrik paket programları ile uygulamaya aktarılmaktadır.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

Sunumlar ve verilen araştırma ödevlerinin tartışılması.

Öğrencilerin performası tüm öğrenme çıktıları açısından ara sınav, final sınavı ve sunumlar ile değerlendirilecektir.

Derse devam zorunlu olup öğrencilerin ders planlarını yanlarında getirmeleri beklenir.

E-posta: utku.utkulu@deu.edu.tr

Perşembe, 14:00-15:00